Няколко големи улици в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, бяха

...
Няколко големи улици в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, бяха
Коментари Харесай

Военни бяха разположени в Уагадугу след нови изстрели в столицата на Буркина Фасо

Няколко огромни улици в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, бяха блокирани от военни, откакто в града се чуха нови изстрели, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

До новото повишение на напрежението се стигна в деня след, подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, който също завзе властта с прелом при започване на януари. След траяла през целия ден пукотевица в Уагадугу група военни разгласи по малкия екран в Буркина Фасо, че Дамиба е свален и заместен отпред на хунтата от 34-годишния капитан Ибрахим Траоре.

Няколко очевидци оповестиха, че са чули през днешния ден серия от изстрели в покрайнините на монумента на Обединените народи, в центъра на града. След това военните, също като през вчерашния ден, са заели позиции, с цел да блокират водещите улици на столицата и изключително квартал " Уага 2000 ", където се намира президентството.

По обяд над центъра на Уагадугу летяха хеликоптери.

Търговците, отворили магазините си през днешния ден сутринта, ги затвориха още веднъж и побързаха да изоставен центъра на града.

Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат от Чад осъди през днешния ден " антиконституционната промяна на държавното управление " в Буркина Фасо.

" Председателят приканва военните да се откажат неотложно и напълно от всякакво принуждение или закани против цивилното население, против гражданските свободи, против правата на индивида ", съобщи Апелативен съд в малко официално съобщение, представено от Агенция Франс Прес.

Муса Факи Махамат прикани също " строго да бъдат спазвани периодите за избори с оглед конституционният ред да бъде възобновен най-късно на 1 юли 2024 година ".

Европейският съюз осъжда новия прелом в Буркина Фасо и приканва да бъдат спазвани уговорките за връщане на конституционния ред, съобщи през днешния ден главата на европейската дипломация Жозеп Борел.

Пучът " заплашва напъните, полагани от месеци, по-специално от ИОЗАД, за да се маркират рамките на прехода ", уточни Борел в официално съобщение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР