Няколко германски провинции призоваха днес неизползваните ваксини срещу коронавирус на

Няколко германски провинции призоваха днес неизползваните ваксини срещу коронавирус на ...

Призив в Германия да се ваксинират по-млади хора

Няколко германски провинции призоваха днес неизползваните ваксини срещу коронавирус на AstraZeneca да се поставят на по-млади хора, съобщи Ройтерс.
Заради опасенията от странични ефекти и ефикасността, както и препоръката този препарат да се използва само за лица под 65-годишна възраст, това означава ограничен прием на наличните дози.
Германското министерство на здравеопазването заяви тази седмица, че са поставени само 15% от наличните ваксини на AstraZeneca, потвърждавайки опасенията, че германците се склонни да избират вида ваксина, с което се забавят усилията за масова ваксинация.
Възрастните хора са с предимство при ваксинирането, но Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca да се поставя само на хора на възраст от 18 и 64 г., въпреки че регулаторите на ЕС я обявиха за безопасна за всички.
„Не можем да си позволим ваксината просто да си стои и да не се използва, тъй като някои от имащите право я отказват ”, каза премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман пред „Велт ам Зонтаг“.
Маркус Зьодер – премиерът на Бавария, и Михаел Кречмайстер – на Саксония, отправиха също подобни забележки пред други издания.
Препоръката ваксината да се поставя само на хора под 65 години бе направена от експертната група на Германия за употреба на ваксини (STIKO). Томас Мертенс, шефът на STIKO, заяви в петък, че ще актуализира препоръката си много скоро.

Източник: actualno.com