Няколко германски провинции поискаха неизползваните дози от ваксината на „АстраЗенека“

...
Няколко германски провинции поискаха неизползваните дози от ваксината на „АстраЗенека“
Коментари Харесай

Едва 15% от доставените дози на „АстраЗенека“ в Германия са използвани


Няколко немски провинции желаеха неизползваните дози от имунизацията на „ АстраЗенека “ против ковид да се дават без изчакване на по-млади хора, съобщи Ройтерс.

Тази седмица немското здравно министерство заяви, че са сложени единствено 15% от наличните количества на имунизацията на „ АстраЗенека “, съобщи ДарикНюз.

В момента с преимущество за имунизиране са хората от третата възраст, само че немска експертна комисия предложи Оксфордската ваксина да се дава единствено на хора на възраст сред 18 и 64 години. Регулаторните органи на Европейски Съюз пък са я оповестили за безвредна за всички възрастови групи.

Премиерите на провинциите Баден-Вюртемберг, Бавария и Саксония обявиха за немски вестници през днешния ден, че в случай че набелязани за германци от третата възраст дози останат неизползвани, редът за преимущество при имунизиране би трябвало да се промени и по-млади хора да бъдат имунизирани по-рано от плануваното.

" Не можем да си позволим имунизацията да стои неизползвана, тъй като някои от хората с преимущество я отхвърлят ", сподели министър председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман за в. " Велт ам Зонтаг ". Подобни изявления направиха министър председателят на Бавария Маркус Зьодер за в. " Билд ам Зонтаг " и този на Саксония Михаел Кречмер за в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Здравните управляващи в някои европейски страни, измежду които и Германия, срещат опозиция от хората да одобряват имунизацията на „ АстраЗенека “, откакто нейни странични въздействия като висока температура и мускулни болки накараха някои служащи на първа линия да излязат в отпуск по болест. Другите утвърдени в Европа ваксини, тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, също дават такива краткотрайни странични въздействия, отбелязва Ройтерс.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР