Няколко фактора предопределят безпрецедентния ръстБизнесът с компютърен хардуер у нас

...
Няколко фактора предопределят безпрецедентния ръстБизнесът с компютърен хардуер у нас
Коментари Харесай

10-годишен максимум на хардуерния пазар у нас

Няколко фактора предопределят невиждания растеж

Бизнесът с компютърен хардуер у нас реализира двуцифрен растеж през първото тримесечие на годината.

Пазарът на компютърен хардуер в България записва 10-годишен най-много през първото тримесечие на 2018 година, оповестиха от организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която следи динамичността към този момент 105 следващи тримесечия.

Спадът в курса на американския $, положителните две последни тримесечия и сложните цели на пазара за компютри, съставни елементи и външна страна, в комбиниране с покачващата се сдинична цена на устройствата, предопределят невиждани до момента растежи в доставките на ИКТ хардуер, сочи анализът на CBN.

Всичко това нямаше да се случи и без помощта на договорите за доставка на хардуер по огромните публични поръчки по Закон за обществените поръчки в България в заключителното тримесечие на 2017 година, които се издължават и през първото тримесечие на 2018 година, разясниха от CBN. Само там подписаните контракти за доставка на хардуер са на стойност 23,7 млн. $.

Бизнесът с настолни системи, сървъри, огромни сторидж решения, твърди дискове, мрежов хардуер, токозахранващи устройства, монитори и принтери се мери с двуцифрен растеж в щатската валута.
още по тематиката
Дори двата локомотива на хардуерния пазар – мобилните компютри и мобилните телефони демонстрираха темперамент, като вторите на инат на международния тренд „ пораснаха “ със 17 млн. $ единствено за тримесечие.

Далеч по-различна е картината в евро, и в бройки. Там нещата са си на мястото. Таблетите дадоха малко обратно, а при смарт телефоните резултата е минус 16 000 в бройки, отбелязва CBN. Но пазарът на смарт телефони е очевидно сложен, към момента в офертите на огромните играчи в сегмента висят остарели модели без корекции в цените, а конкуренцията в интернет се ускорява.

В допълнение, азиатските снабдители вадят флагман след флагман със Snapdragon 845, три камери от по 20МP и акумулатори с 3-4000 милиамперчаса на цени от под 1 евро дневно.

На този декор осезаемото дръпване надолу в търговията на едро навежда на мисълта, че складовете може да се препълнят, което е сигнал към дилърите и хипермаркетите да внимават какво и с какъв брой зареждат, отбелязва CBN.

Другата изненада, към този момент като наклонност, се оказва експортът. Q1 2018 се подрежда на второ място за последните 12 години по размер на експорта, като за първи път в историята най-изнасяният тип хардуер е безусловно дебютен за пазара, само че от анализаторската компания не разкриха за какъв артикул става въпрос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР