Няколко фактора предопределиха слабото второ тримесечие на пазара за лаптопи(снимка:

...
Коментари Харесай

Продажбите на лаптопи намаляха чувствително


Няколко фактора предопределиха слабото второ тримесечие на пазара за преносими компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на мобилни компютри претърпя осезателен спад през второто тримесечие на годината. Търсенето се сви вследствие на влошената геополитическа конюнктура, високата инфлация и понижената потребителска интензивност.

В интервала април-юни в световното мащаб са доставени 55,5 милиона преносимия компютър от разнообразни видове, което е с 15% по-малко по отношение на второто тримесечие на 2021 година, сочи нов отчет на Strategy Analytics. При това в сегмента на хромбуците е регистриран спад от 53 %, поради слабите продажби в просветителния бранш.

Лидерът на международния пазар на портативни компютри Lenovo е доставил 12,8 милиона устройства, което му отрежда дял от 23%. Но продажбите на китайската компания през тримесечието понижават със 17% на годишна база.
още по темата
На второ място се намира HP, която е доставила 10,5 милиона ноутбука и управлява 19% от пазара. Американският производител записва спад в продажбите от 29% през тримесечието.

В челната тройка влиза още един американски производител – Dell, който е доставил 10,3 милиона преносимия компютър и държи 19% пазарен дял. За разлика от съперниците, продажбите на тексаската компания са намалели единствено с 1% през обсъждания интервал.

Топ 5 на международния районен съд пазар допълват Apple и Acer с доставки надлежно на 4,8 милиона и 4,3 милиона преносимия компютър и дялове от 9% и 8%. Двете компании записват спадове през тримесечието надлежно 13% и 16%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР