Няколко екоорганизации внесоха официална жалба в Европейската комисия за нарушенията

...
Няколко екоорганизации внесоха официална жалба в Европейската комисия за нарушенията
Коментари Харесай

Довършването на АМ Струма - пагубно за природата

Няколко екоорганизации внесоха публична тъжба в Европейската комисия за нарушаванията на Европейското природозащитно законодателство, породени при строителството на Автомагистрала „ Струма “.

Това оповестиха от Friends of the Earth Europe (Приятели на Земята Европа), CEE Bankwatch Network, Екологично съдружие "За Земята ", Сдружение за дива природа „ Балкани “. Жалбоподателите предизвестяват, че в случай че финалната права от автомагистралата бъде издигната през Кресненското дефиле, това ще бъде пагубно за предпазените типове растения и животни в района.

От неправителствената мрежа "Приятели на Земята - Европа " чакат намесата на еврокомисаря по околната среда.

„ Кресненското дефиле е като драгоценен камък в Европа и безсмисленото му заличаване с една автомагистрала би било закононарушение. През април тази година, Кармену Вела, Европейския комисар по околна среда, даде обещание да ускори осъществяването на европейското природозащитно законодателство, в този момент казусът с Кресненския пролом ще бъде тестов за неговите дейности. Или той ще се намеси, или обещанието за спазването на европейското природозащитно законодателство на процедура, ще бъде единствено празни думи “, декларира Роби Блейк, специалист по биоразнообразие от неправителствената мрежа „ Приятели на Земята - Европа “.



До месеци се чакат резултатите от новата Оценка по влияние на околната среда. След излизането на отчета, локалната общественост и необятната общност ще могат да изразят своето мнение за препоръчаните направления на автомагистралата, а финалното трасе ще би трябвало да бъде утвърдено от Европейската комисия. Ако Комисията или Европейския съд открие нарушавания на Европейското природозащитно законодателство, българското държавно управление ще би трябвало да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро.

От неправителствените организации упорстват Комисията да проверява нарушаванията на Европейското законодателство, което може да докара до наказание на България от Европейския съд и възнаграждение на тежки санкции.

Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е регионът с най-голяма централизация на биоразнообразие в България с 92 предпазени типове и част от Европейската Натура 2000 мрежа. За съпоставяне, на един квадратен километър от Кресненското дефиле живеят повече типове пеперуди, в сравнение с в цяла Англия.

 Експерти от неправителствените организации показват в жалбата, че съществуват две други възможности, с които автомагистрала „ Струма “, свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде приключена без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него, и спазвайки Европейското законодателство.

Въпреки това, през април, българското държавно управление разгласи победител в състезанието за абстрактен дизайн на автомагистралата с план за създаване на половината от автомагистралата „ Струма “ през дефилето.

Според еколозите това ще унищожи окончателно неповторимата природа и е в нарушаване на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома ще отнеме и опциите за развиване на различен туризъм в района, считат неправителствените организации.

Българското държавно управление към този момент е напреднало с построяването на автомагистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличение на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушавания на Европейската инструкция за хабитатите и към този момент предизвиква увеличено влияние на смъртността по пътя за животните и понижаване на популациите на забележителен брой предпазени типове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР