Няколко дни след като здравният зам.-министър сред някои големи държавни

...
Няколко дни след като здравният зам.-министър сред някои големи държавни
Коментари Харесай

Болница Св. Иван Рилски vs зам.-министър Димитър Петров: Фактите са други |

Няколко дни откакто здравният зам.-министър измежду някои огромни държавни лечебни заведения в София и страната и те би трябвало да бъдат тествани и поименно уточни " Св. Иван Рилски " в столицата, от лечебницата излязоха с отворено писмо до президента, служебния министър председател и министъра на опазването на здравето.

В него се споделя, че обстоятелствата са други, болничното заведение е подложена на невиждан напън и че обвиняванията за безотговорно харчене на средства не дават отговор на истината.

Ето цялостния текст на писмото:

В последните няколко седмици УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД е подложена на невиждан напън. Налице са опити да се дестабилизира една от най-добре работещите държавни лечебни заведения в България. Правят се внушения за безсистемно харчене на финансови средства и установени нарушавания.

Както постоянно се случва, истината е напълно друга.

Цитираният в обвиняванията Одитен отчет в действителност е пожелан от управлението на болничното заведение и не е цялостен с нарушавания, а съдържа рекомендации за възстановяване на организацията и контрола на работата, с които управлението се е съобразило.

За поредна година УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД е с най-хубави финансови резултати, съпоставими с броя на леглата, по отношение на шестте най-големи държавни лечебни заведения в България. УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ няма осъществени загуби и не е позволила никакви просрочени финансови отговорности. Служителите получават в точния момент възнагражденията си, а те са над междинните в бранша.

Това дава опция всяка година УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД да влага в нови технологии, които усъвършенстват лекуването на нашите пациенти. Именно такава е задачата на подписания контракт за наемане на прилежащата постройка на някогашната компания „ Маймекс “, записана на същия административен адрес (бул. „ Иван Е. Гешов “ 15) и намираща се в непосредствена непосредственост, единствено на 3 метра от южната фасада на болничното заведение. Договор, който ще даде опция на четири от най-важните структури в болничното заведение да подобрят работата си. Според зам.-министър Димитър Петров той е „ абсурден “, а за нас - следващата стъпка от упоритостта на болничното заведение да бъде високотехнологична, предлагаща най-голям клас лекуване на своите пациенти.

Наемането на прилежащата постройка ще ни даде опция да създадем първия в България Център за лекуване на исхемичен мозъчен инсулт, в който пациентите ще се третират посредством нова, ендоваскуларна методика, чийто пионер в България е екипът на доцент Станимир Сираков. Към отделението ще бъде основан и Обучителен център, тъй че доцент Сираков да съобщи знанията и уменията си и на други експерти в страната. Близо 80 000 българи годишно губят живота си в резултат на мозъчно-съдови произшествия.

Осигуряването на спомагателни площи ще ни разреши да създадем Отделение за трансплантация на стволови кафези. Близо 20 000 индивида годишно умират в България от онкологични болести, а пациентите към момента са принудени да вървят в чужбина за трансплантация на стволови кафези.

Клиниката ни по обща и ендоскопска хирургия, отпред с проф. Антоний Филипов, е една от най-хубавите в страната. Въпреки това активността й сега е мощно лимитирана, защото разполага единствено с две операционни и с 15 кревати за лежащо заболели. След обновлението там ще могат да се лекуват още 25 пацианти с рак на дебелото черво, които ще бъдат третирани по ендоскопски способ, което ще им разреши бързо да се възстановят и да се върнат на работа.

Договорът за наем на спомагателни площи ще ни разреши да разтеглим с 16 кревати Клиниката по ревматология, отпред с проф. Рашо Рашков, с цел да отговори на условията за катедра по Национална здравна карта. (Всичко това е разказано в подробния бизнес проект, с който Министерство на здравеопазването разполага, и който сме подготвени да предоставим по всяка време, както и самият контракт за наем).

Очакваният резултат от това уголемение е, че ще бъдат лекувани с най-съвременните технологии над 2000 пациенти годишно. А болничното заведение ще си обезпечи 7,5 млн. лв. спомагателни доходи.

От близо 3 години УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД има съвременно и самодейно управление, което, вместо да чака средства от държавния бюджет, съумява да финансира растежа на болничното заведение със лични средства на здравното заведение. Вместо управлението да бъде поощрено обаче, против него се измислят какви ли не „ компромати “, целящи да злепоставят доктор Антон Петков в общественото пространство.

Ето за какво се обръщаме към вас с вяра истината за метода, по който действа и се ръководи УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, да излезе нескрито и да не бъде позволено репутацията на най-хубавата държавна болница да бъде унищожена.

Използваме случая посредством вас обществено да отправим към зам.-министър Димитър Петров 10 въпроса, отговорите на които недвусмислено ще покажат по какъв начин се ръководи УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Въпросите към зам.-министър Димитър Петров са: 

„ Визирахме Съвета на шефовете, с цел да желаеме пояснение от тях знаят ли за този контракт, каква е обосновката за нужда и считат ли, че наемната цена е естествена. ”

1. Установена процедура ли е, когато даден зам.-министър има подозрение по отношение на изгодността на подписан контракт вместо към индивида, който го е подписал и носи отговорност за ръководството на болничното заведение, да се обърне към Съвета на шефовете?

„ Доколкото знам от предходния шеф там има планове да се направи център за лекуване на мозъчно-съдови болести, само че при всички положения там трябват не повече от 500-600 квадрата. ”

2. Нормално ли е за капиталовите планове на болничното заведение зам.-министърът да се осведоми от някогашния шеф, вместо от актуалното управление?

3. Всъщност някогашният шеф очевидно е чест събеседник на зам.-министъра, защото още веднъж от него доктор Петров е получил информация, че договорът за наем за злощастната будка, пред която през зимата почина дете, е подписан от настоящия шеф. Това естествена процедура ли е? „ Там излезе, че предходният шеф е сезиралСтоличната община във връзка с контракта и законността на павилиона. Дадени са наставления, стартирана е процедура за премахването му, а той в хода на това, макар че е знаел че има такава, е сключил нов наемен контракт ”.


4. Вярно ли е, че договорите от страна на болничното заведение датират още от 2013г. Те са подписани от тогавашния шеф на болничното заведение – доктор Дечев. От тогава /2013г./ досега статута на земята, върху която са ситуирани не е променян и постоянно е била и е обществена държавна благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. Писмото до община Триадица, изпратено от доктор Дечев е от 2018г. т.е. повече от 5 години, откакто е сключил цитираните нагоре контракти. През по-голямата част от това време Директор на болничното заведение е бил доктор Дечев / 5 години/. Задължението и правото за унищожаване на такива обекти е приоритет на други институции. Всички тези документи са предадени, както в прокуратурата, по този начин и в Министерство н опазването на здравето.


5. Излиза, че зам.-министърът е подготвен да беседва с всеки различен, само че не и с сегашния изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. В подобен случай дали е инцидентен фактът, че точно името на предходния изпълнителен шеф се завъртя в общественото пространство като правоприемник на доктор Антон Петков? Съществува ли някаква обязаност сред зам.-министър Петров и доктор Дечо Дечев?


“Това е безумна цена (….) там трябват не повече от 500-600 метра. ”


6. Как и въз основа на какво зам-министър Петров реши, че цената е „ безумна “? Припомняме, че преди да се пристъпи към сключването на контракта за наем е направена пазарна оценка от лицензиран оценител и тази оценка е по-висока от сумата, за която е подписан договорът?


7. Как и въз основа на какво, господин зам-министърът е решил, че „ там трябват не повече от 500-600 метра ”, в случай, че, по неговите думи, не е изцяло наясно защо ще се употребява наетото в допълнение пространство?


8. Вярно ли е, че съществува продължителна кореспонденция сред УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и Министерство на здравеопазването, в която в детайли е обяснена нуждата от в допълнение пространство, капиталовите планове на болничното заведение и даже е прибавен обстоен бизнес проект?


9. Възможно ли е зам.-министърът да не е осведомен с тази информация, в случай, че по неговите думи, по този въпрос се прави сериозна инспекция?


10. Вярно ли е, че одитният отчет, по който, съгласно зам.-министърът, са установени редица тежки нарушавания, в действителност е иницииран от самия изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “? Става дума за одитен ангажимент, стихотворец от Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването по член 8 от Закона за вътрешния одит в обществения бранш. Пожелан е от шефа на болничното заведение за възстановяване процесите на ръководство и надзор в сдружението, което управлява. Възможно ли е зам.-министърът да не е осведомен с този факт?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР