Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който

...
Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който
Коментари Харесай

Близо 1300 аптеки още нямат механизъм да следят дали не продават фалшиви лекарства

Няколко дни откакто изтече и гратисният интервал, в който трябваше да се внедрят системите за инспекция на продаваните медикаменти, в страната продължава да има към 1300 аптеки, които нямат нужните четци и програмен продукт, с цел да извършват това общоевропейско условие. Това се схваща от информация, изпратена през днешния ден от здравното министерство до медиите.

Системата за верификация, която е в действие от 9 февруари тази година съгласно европейски правилник, признат преди към три години, съставлява нов метод за продажба на медикаменти. Тя планува внедряването на специфични четци и програмен продукт, които да разчитат наложителен код върху всички лекарства. Ако те не са чекирани и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Системата би трябвало да подсигурява, че медикаментите не са подправени, и да наблюдава пътя им от производителя до аптеката.

Още преди влизането в действие на условията за инспекция на медикаментите голям брой фармацевти желаеха отсрочване и обявиха, че вложенията в четци и програмен продукт ще са непостижими за някои аптеки, изключително такива в дребни обитаеми места. Бяха проведени и митинги. Коментираше се, че ще се стигне до затваряне на аптеки, които са единствени за значителен дял от хора, живеещи из селата.

Многократно здравните управляващи означиха, че разпоредбите са известни от години и е направено всичко допустимо да се дадат нужните уточнения и поддръжка за внедряването на новите условия. Министър Кирил Ананиев на няколко пъти съобщи, че няма по какъв начин да има финансова поддръжка за аптеките, защото това ще е нерегламентирана държавна помощ.

Гратисният интервал

Заради недоволството здравните управляващи взеха решение да дадат 6-месечен период, в който регламентът да е в действие, само че да не бъдат налагани санкции на аптеките, които не са пуснали системата. От Изпълнителната организация по медикаментите единствено парвеха инспекции и издаваха наставления да се вкарат условията там, където това още не е направено. На 9 август обаче изтече и този гратисен интервал и по закон към този момент би трябвало да бъдат налагани санкции за неспазването на регламента за верификация.

Според справката на здравното министерство от през днешния ден 2300 аптеки са свързани към този момент към системата за верификация и засвидетелствуване на достоверността на медикаментите. Това е към 65% от общия брой на аптеките, които би трябвало да се свържат със системата (3600). Министерството регистрира, че съвсем всички от аптеките, работещи със здравната каса, към този момент имат тази система за следене на медикаментите.

Глоби обаче няма поради нормативна дупка

Засега обаче не е ясно какво ще се случи с тези 1300 аптеки, които още нямат четци и програмен продукт. По закон те би трябвало да бъдат глобявани. В същото време при измененията в закона, с които се вкараха условията, не бяха планувани съответните санкции, които аптеките ще би трябвало да заплащат. Така и досега има нормативна дупка за налагането на наказания.

В момента аптеките могат да бъдат глобявани за липса на система за верификация единствено по общия текст за нарушаване на лекарствения закон от 3000 до 10 000 лева, само че не е ясно дали сходна санкция ще издържи при правосъдно обжалване. Здравното министерство е предложило специфичен текст в закона, съгласно който аптеките да бъдат глобявани, само че планът даже не е качен още за координиране. В него е записано, че санкцията ще бъде от 1000 до 3000 лева

Измененията също така са от 86 страници и плануват още редица съществени промени в работата на здравния бранш с преходни и заключителни разпореждания. Така че не е ясно по кое време и в каква форма ще стигнат до депутатите и ще бъдат гласувани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР