Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който

Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който ...

Близо 1300 аптеки още нямат механизъм да следят дали не продават фалшиви лекарства.Няколко дни след като изтече и гратисният период, в който трябваше да се внедрят системите за проверка на продаваните лекарства, в страната продължава да има около 1300 аптеки, които нямат нужните четци и софтуер, за да изпълняват това общоевропейско изискване. Това се разбира от информация, изпратена днес от здравното министерство до медиите.

Системата за верификация, която е в сила от 9 февруари тази година според европейски регламент, приет преди около три години, представлява нов начин за продажба на лекарства. Тя предвижда внедряването на специални четци и софтуер, които да разчитат задължителен код върху всички медикаменти. Ако те не са чекирани и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Системата трябва да гарантира, че лекарствата не са фалшиви, и да проследява пътя им от производителя до аптеката.

Още преди влизането в сила на изискванията за проверка на лекарствата множество фармацевти поискаха отлагане и заявиха, че инвестициите в четци и софтуер ще са непосилни за някои аптеки, особено такива в малки населени места. Бяха организирани и протести. Коментираше се, че ще се стигне до затваряне на аптеки, които са единствени за немалък дял от хора, живеещи из селата.

Многократно здравните власти отбелязаха, че правилата са известни от години и е направено всичко възможно да се дадат нужните разяснения и подкрепа за внедряването на новите изисквания. Министър Кирил Ананиев на няколко пъти заяви, че няма как да има финансова подкрепа за аптеките, тъй като това ще е нерегламентирана държавна помощ.

Гратисният период

Заради недоволството здравните власти решиха да дадат 6-месечен срок, в който регламентът да е в сила, но да не бъдат налагани глоби на аптеките, които не са пуснали системата. От Изпълнителната агенция по лекарствата само парвеха проверки и издаваха предписания да се въведат изискванията там, където това още не е направено. На 9 август обаче изтече и този гратисен период и по закон вече трябва да бъдат налагани глоби за неспазването на регламента за верификация.

Според справката на здравното министерство от днес 2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация и удостоверяване на автентичността на лекарствата. Това е около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600). Министерството отчита, че почти всички от аптеките, работещи със здравната каса, вече имат тази система за проследяване на медикаментите.

Глоби обаче няма заради нормативна дупка

Засега обаче не е ясно какво ще се случи с тези 1300 аптеки, които още нямат четци и софтуер. По закон те трябва да бъдат глобявани. В същото време при промените в закона, с които се въведоха изискванията, не бяха предвидени конкретните глоби, които аптеките ще трябва да плащат. Така и до момента има нормативна дупка за налагането на санкции.

В момента аптеките могат да бъдат глобявани за липса на система за верификация само по общия текст за нарушение на лекарствения закон от 3000 до 10 000 лв., но не е ясно дали подобна глоба ще издържи при съдебно обжалване. Здравното министерство е предложило специален текст в закона, според който аптеките да бъдат глобявани, но проектът дори не е качен още за съгласуване. В него е записано, че глобата ще бъде от 1000 до 3000 лв.

Измененията освен това са от 86 страници и предвиждат още редица сериозни промени в работата на здравния сектор с преходни и заключителни разпоредби. Така че не е ясно кога и в каква форма ще стигнат до депутатите и ще бъдат гласувани.

Източник: dnevnik.bg