Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на

...
Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на
Коментари Харесай

В НАТО проверяват кой още не доставя оръжие на Украйна

Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни във връзка с доставките на тежки оръжия за Украйна, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пред изданието “Политико ” в коридорите на срещата на върха на НАТО в испанската столица. Лидерите на Алианса разискват през днешния ден на заключително съвещание груповия си отговор против заканите от Русия за мира и сигурността в Европа и света.

" Все още виждате, че има страни в (...) НАТО, които не са решили ", сподели Рюте, визирайки доставките на тежки оръжия за Киев. Според изданието той не е посочил съответни страни, тъй като те " сигурно няма да го създадат ", само че е добавил, че " всички знаят тъкмо за кого става дума ". " Много е значимо Украйна да получи задоволително тежко въоръжение ", сподели Рюте.

България е от страните, които публично се въздържат да пращат на Украйна " даже един патрон ", както твърди вицепремиерката от Българска социалистическа партия и министърка на икономиката и промишлеността Корнелия Нинова.

" Изключително значимо е всички страни, които към момента имат нещо " на рафта ", да го доставят (на Украйна) ", съобщи нидерландският държавен началник. " Това може да значи, че през идващите месеци няма да сте в положение да отбраните изцяло територията си, само че сега е значимо да дадем приоритет на Украйна ".

Днес се чака обособените страни да кажат с какво съответно могат да подсилят Украйна в съпротивата ѝ против съветската експанзия. Нидерландия и Германия към този момент оповестиха, че ще изпратят неотложно тежки оръжия. Германия, която дълго се колебаеше, в този момент е по-решителна и ще добави още 6 самоходни гаубици към към този момент предоставените 12 броя 155-милиметрови . Нидерландия не уточни типа оръжие, само че даде обещание също да бъде тежко.

Канада се ангажира да укрепи наличието на НАТО в Латвия до бригада, която ще бъде част от силите за бързо реагиране на Алианса против вероятно съветско набези.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР