Някои предприятия в Старозагорско (предприятие за чугунени отливки, за автомобилостроене)

...
Някои предприятия в Старозагорско (предприятие за чугунени отливки, за автомобилостроене)
Коментари Харесай

Депутат от ИТН иска проверка и санкции за ТЕЦ Марица Изток 2 заради цената на индустриалния ток

Някои предприятия в Старозагорско (предприятие за чугунени отливки, за автомобилостроене) стопираха работа поради високата цена на индустриалния ток. Това удостовери зам-председателят на АИКБ Румен Радев. Няма по какъв начин да работим при цена над 400 лв. на мегаватчас, акцентира той.

75 до 90 лв. по-скъпо излиза токът на нашата промишленост по отношение на Франция, Германия и Австрия, твърди Радев. Според него, има още доста запаси в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ” 2 – под 50% от мощностите, по думите му. И се оплака, че други централи „ работят, та се късат ”. Припомняме, че самото пускане на мощ, на блок в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ” 2, коства пари и лишава време. Но Радев уточни, че от известно време АИКБ предизвестява страната, тъй като идва горещо време. И добави, че в случай че това продължи повече време, ще има късане на индустриални вериги и проблеми за крайни клиенти, които заплащат за артикул, който не може да получат.
 Иван Хиновски: Рекордната цена на тока е убийствена за промишлеността Иван Хиновски: Рекордната цена на тока е убийствена за промишлеността
Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да пусне в допълнение още един или два от блоковете си. Това прикани в Народното събрание ръководителят на Бълг...

Днес в Народното събрание се чака чуване на енергийния министър Андрей Живков, а депутатът от „ ИТН ” (ИТН) Иван Хиновски даде обещание да бъде търсено управлението на БЕХ. Според Хиновски, това нещо се повтаря всяка година от 5-6 години насам и не се вземат ограничения. Имаме проект – с краткосрочни и дълготрайни ограничения, уточни той.

По думите на депутата, в центъра на казуса е. Трябва да има инспекция на управлението на ТЕЦ-а – тъй като има държавно разрешение за произвеждане за свободния пазар.

Те ще пуснат не един, а два блока, убеден е Хиновски какво ще стане с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ”. Пред Българска национална телевизия той загатна, че може да има и политически игри. Всички политически сили са съгласни, че ТЕЦ-ът е образец за неприятно ръководство.

Хиновски разкритикува и БЕХ, тъй като нямало проект за рефинансиране на заемите на холдинга (1,2 милиарда евро), като загатна, че за последната облигация (550 млн. евро заем, с цел да платят предходен заем) била доста неизгодна лихвата. Само че тя в действителност е под 3% и е най-ниската в историята на БЕХ в това отношение, до момента в който заемът, който се изплаща с сегашния заем, е с към 4% рента.
 Работодатели до Янев: Токът ни е по-скъп с 50% от този в Германия Работодатели до Янев: Токът ни е по-скъп с 50% от този в Германия
Цените на електрическата енергия в България надвишават тези на главните експортни пазари на българска индустриална продукция – Германи...

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР