Някои командири просто трябва да ги застрелят. Наказания трябват! Наказания

...
Някои командири просто трябва да ги застрелят. Наказания трябват! Наказания
Коментари Харесай

Проф. Герхард Мангот: Опасността за Путин е от дворцов преврат

" Някои командири просто би трябвало да ги гръмнат. " " Наказания трябват! Наказания за тези, които са виновни, които са предатели и незаконни некадърници " - Това са единствено два цитата от съветски военни блогъри, които разгласяват в " Телеграм " от фронта.

Публикациите са от първите дни след съветското евакуиране от Херсон. Някои от блогърите имат по над милион почитатели! В пъти повече от министерството на защитата да вземем за пример. И Кремъл им разрешава изострен сериозен звук.

" Това е един тип отдушник, вентил, през който би трябвало да се отпусне натрупалото се напрежение и неодобрение ", сподели в изявление за предаването " Събота 150 " на БНР проф. Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук и един от водещите европейски откриватели на Русия.

" Не всички военни блогъри са толкоз сериозни. Но националистите измежду тях са гръмогласни и доста остри, и в същото време рискови, тъй като считат, че Путин би трябвало да е още по-брутален и безсърдечен против Украйна.

Внимание заслужават думите на Александър Дугин, Путиновия Распутин, както го назовават, който неотдавна сподели, че работата на автократа е да пази страната и народа си. И в случай че не може да го прави, значи не става за тази работа. Това беше директна, персонална подигравка към Путин. Досега не се е случвало постоянно, някой по този начин намерено да атакува Путин ".

Дори чеченецът Кадиров и олигархът-пълководец Пригожин?

" И двамата сега си придават по-голяма значимост в сравнение с могат да понесат. Те си разрешават доста остро да подлагат на критика съветския генералитет, имат несъразмерни упоритости да се повдигнат и тъкмо това ще ги прекърши. Защото ФСБ, федералната работа за сигурност, няма да им разреши да застрашат властта ".

Бъдещето на Владимир Путин зависи напълно от изхода на войната. Международно той към този момент е в изолираност, само че постоянна ли е властта му вкъщи? Освен военните репортери глас надигат и роднините на мобилизираните.

" В момента, а и в обозримо бъдеще, Путин няма да бъде свален с митинги. Роднините на мобилизираните момчета стачкуват, тъй като ги изпращат на фронта без образование и без техника. Като пушечно месо. Този митинг се усилва и притиска Путин, само че не го заплашва. Защото този митинг не е всеобщ и не идва от всички прослойки на съветското общество.

Опасността за Путин е в Кремъл, от дворцов прелом. А до дворцов прелом може да се стигне, в случай че Русия продължи по този начин позорно да губи войната. Ако Путин загуби войната и изключително в случай че загуби Крим и Донбас, губи и властта ".

Ще остане ли Путин ненаказан след зверствата в Буча и Ирпин, а в този момент и в Херсон, след целенасоченото заличаване на цивилна инфраструктура? Може ли боен арбитражен съд да донесе в случай че не правдивост, то най-малко някакво задоволство?

" Дали ще има специфичен боен арбитражен съд или ще има развой в съществуващия интернационален съд в Хага няма изключително значение. Така или другояче пред съда евентуално никой обвинен няма да се яви персонално. Докато е на власт, Путин няма по какъв начин да се появи в Хага. Съдени ще бъдат по-скоро командири от съветската войска. В Украйна към този момент има хванати високопоставени офицери, само че не и от най-висшето военно управление ".

Има ли заплаха Западът да подцени опцията на Русия да си възвърне силите след военните неволи и икономическите компликации поради наложените наказания? Задава се девети санкционен пакет на Европейски Съюз.

" При Херсон Русия претърпя трети огромен неуспех във войната против Украйна. Това докара до еуфория и религия измежду украинците, че могат изцяло да изтласкат окупатора. Но би било преждевременно да считаме, че украинската войска може бързо и елементарно да реализира това. Тя бележи триумфи, само че съветските сили удържат окупираните територии и освобождението на цяла Украйна - в случай че въобще бъде реализирано - ще отнеме доста време. Пределно ясно е, че без военната помощ на Запада Украйна няма да може да се оправи ".

А що се отнася до икономическия резултат - да, западните наказания дават резултат, въпреки и не незабавен. Руската стопанска система се оказа по-издръжлива в сравнение с мислехме или по-скоро се надявахме. Икономическият спад е сред 2,9 и 3,5 %, в случай че може да се има вяра на централната банка в Москва. Но и западните специалисти стигат до същите данни. Така че предстоящият при започване на войната спад с 12 % явно няма да се случи.

Инфлацията, която при започване на войната потегли бързо нагоре, в този момент се задържа към 12 %, което не е доста повече от инфлацията в еврозоната. Трудовият пазар също се оправя по-добре от упованията - безработицата се е нараснала напълно малко.

Всичко това обаче никога не значи, че западните наказания не дават резултат. Най-големият проблем за Русия е възбраната за импорт на технологии. Рано или късно цели браншове в производството ще спрат работа, тъй като към този момент няма да разполагат с нужните им западни елементи ".

Иска ни се да мислим за края на войната. И военачалник Марк Мили, шефът на обединявания комитет на началник-щабовете на американската войска, евентуално също мислейки за края на войната позволи дипломатическо решение на спора. Досега Вашингтон постоянно е казвал, че само Украйна ще реши, дали и по кое време да договаря с Русия.

" Наистина не се случва всеки ден военното и политическото управление на Съединените щати да се разминават. Наложи се държавният секретар Блинкън и президентският консултант Съливан да поправят военачалник Мили. Защото политическото управление, Белият дом, не счита, че е настъпил моментът за договаряния. Официалната позиция на Вашингтон продължава да бъде, че единствено Украйна ще реши по кое време и по какъв начин ще договаря с Русия.

Сигурен съм обаче, че зад кулисите освен Вашингтон, а и някои европейски столици се възприемат като страна в този спор, която има право на глас дали, по кое време и защо да се водят договаряния. И аргументът им е голямата военна и финансова помощ, която дават на Украйна. Но както споделих, не всички западни съдружници на Украйна споделят това виждане. Източноевропейците и британците да вземем за пример са срещу. Но в Берлин, Париж и Рим се притесняват от ескалация и въвличането на трети страни във войната или пък от потреблението на тактически нуклеарни оръжия.

Навън Западът показва цялостно единогласие, само че зад кулисите не е напълно по този начин. И тук не става дума единствено за дребните разпри сред Германия, Полша и балтийските страни, а и за Франция, Италия и още някои по-малки западноевропейски страни, които от боязън от ескалация се въздържат от доставка на свръхмодерно оръжие за Украйна ".

Как ще се реши войната - на бойното поле или на масата за договаряния?

" Краят на войната е доста надалеч. Нито се вижда нечия победа на бойното поле, нито войските са толкоз изтощени, че да се тръгне към договаряния. Очертава се дълга окопна война, която може да продължи години. И Украйна, и Русия считат, че с нови военни триумфи могат да подобрят изходната си позиция при мирните договаряния.

В края на краищата мирни договаряния ще има, тъй като нямам доверие, че украинската войска ще успее да си върне цялата територия. Затова считам, че един ден, когато се седне на масата за договаряния, диалозите ще преминат под формулата " територии против мир ". Украйна ще би трябвало да се откаже от някои райони. Засега това не се приема нито от управляващите в Киев, нито от украинците. Но при договаряния без безапелационна военна победа на една от двете страни това е най-вероятният сюжет ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР