Някои български общини имат практиката да ползват услугите на частни

...
Някои български общини имат практиката да ползват услугите на частни
Коментари Харесай

Варненци се жалват на омбудсмана

Някои български общини имат практиката да употребяват услугите на частни правосъдни реализатори, вместо обществените реализатори, с цел да събират вземания от жители, неплатили локалните си налози. Стигало се даже до обществена обмен на недвижими парцели, без притежателите да са осведомени, разгласи във Варна националният омбудсман Мая Манолова.

Тя е била сигнализирана за казуса от пострадали жители по време на приемния си ден в морската столица, като посочи, че сходни тъжби имало и от София.

„ Аз не желая да затруднявам общините да си събират отговорностите. Въпросът е, че всеки жител би трябвало да бъде доста ясно осведомен за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден рационален период, в който той непринудено да се издължи, а не да бъде пращан непосредствено на частен правосъден реализатор, който му начислява голям брой спомагателни такси и запорира сметки. Има даже сигнали по тази причина по какъв начин недвижими парцели се изнасят на обществена обмен поради неплатени налози, без хората да са осведомени за това ”, добави публичният бранител.

Според Манолова честното отношение на един кмет, който го избират жителите, е преди този момент да направи всичко допустимо да осведоми жителя какво дължи, а не да го натовари в допълнение с още няколкостотин лв. такси и запори на банки.

Заради казуса по-късно през днешния ден националният омбудсман ще има среща със зам.-кмета на Варна по икономическите въпроси и шефа на общинската дирекция „ Местни налози ”.

Ще се опитам да им обясня, че това не е почтено по отношение на варненци, да се обогатяват двама-трима частни правосъдни реализатори за сметка на популацията на Варна ”, означи Мая Манолова.

Друг проблем, подложен от варненци пред омбудсмана, е обвързван с общинската Наредба за реда и изискванията за пътешестване на преференциални цени в публичния превоз. Преференция за хора с увреждания във Варна се дава единствено за една линия, до момента в който за същата и по-ниска цена в столицата хората с увреждания имат опция да пътуват с целия градски превоз, уточни публичният бранител.

Представители на Организацията на слепите са обжалвали Наредбата, която е от 2015 година, и са спечелили делото на първа инстанция. Община Варна обаче е обжалвала, като Върховният административен съд ще гледа делото след повече от 2 години.

„ Аз съм написала молба до управлението на Върховен административен съд да пренасрочи делото и съм сигурна, че ще бъде изместено на по-скорошна дата ”, означи Манолова.

Тя разкри още, че след диалози с кмета на Варна и ръководителя на Общинския съвет Иван Портних и Тодор Балабанов са дали уверения, че Наредбата ще бъде изменена в полза на хората с увреждания. Това щял да бъде приносът на Община Варна към промяната, която се прави, с измененията в законите, отнасящи се към хората с увреждания.

Искането е хората с неравностойно състояние да могат да пътуват преференциално по всички линии на публичния превоз, само че в случай че сметките не излизат, да се направи за повече линии, изясни Мая Манолова.

До обяд през приемната на обудсмана във Варна минаха над 50 души. Очакванията бяха за най-малко още толкоз следобяд.

В 13.00 часа публичният бранител посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „ Системата ни убива! “. По-късно в Карин дом Мая Манолова се срещна с представители на хората с увреждания, с които разиска техни проблеми и законодателните начинания за поддръжка на хората в неравностойно състояние. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР