Някои американци ще изпитват сериозна тревога, когато президентът Доналд Тръмп

...
Някои американци ще изпитват сериозна тревога, когато президентът Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Срещата Путин-Тръмп в Хелзинки – един спектакъл без съдържание

Някои американци ще изпитват сериозна паника, когато президентът Доналд Тръмп се срещне с президента Владимир Путин на 16 юли: какво ще стане, в случай че те сключат договорка, която ще навреди на американските ползи? Какво би станало, в случай че Путин се окаже по-скоро ментор и координатор, в сравнение с задграничен сътрудник, пита Леонид Бершидски в разбор за Агенция Bloomberg, представен от БГНЕС.
Не си коства те да се вълнуват. Няма никакви подозрения, че Путин може да манипулира Тръмп напълно не като собствен сътрудник, както допускат някои теоретици на теорията на конспирацията. Дори в случай че Путин има някои неща за Тръмп, както някои считат, той няма да се облагодетелства, огласявайки този компромат – в следствие Путин би получил единствено още една враждебна администрация, отпред с Тръмп или без него.
Въпреки това Путин ще дойде добре квалифициран, имайки ясна визия какви ползи могат да го обединят с американския президент, без значение от това, че нито на единия, нито на другия в този момент ще се удаде да се снабди с някакви съответни резултати.
Въпросът, по който сред двамата водачи би могло да има взаимно схващане, е Сирия. Тръмп желае да изтегли американските войски оттова колкото се може по-бързо, само че без освен това да отстъпва територия на иранските отряди или на проиранската „ Хизбулла “. Путин също желае американците да си отидат, с цел да може неговият клиент - президентът на Сирия Башар Асад - да управлява по-голяма територия, в това число богати на нефт региони, в които той да може да проработи пари за възобновяване на страната си.
Но Путин не желае (а е допустимо и да не може) да изтласка иранците от Сирия, без значение от това, че водачите на Израел и Саудитска Арабия, с които Русия си сътрудничи в някои сфери, са го помолили да направи това. Без поддръжката на Иран, режимът на Асад е доста евентуално да падне, а Путин не желае да изпраща своите войски, с цел да го поддържат. Помагайки на Асад, Иран подсигурява, че в Сирия ще се запазят съветските военни бази. Освен това Русия няма какво да предложи на Иран в подмяна на неговото евакуиране от Сирия.
Путин може да поддържа предлагането за ограничение въздействието на Иран в Сирия в подмяна на отстъпки от страна на Съединени американски щати по Украйна – да вземем за пример против признаването на Крим за част от територията на Русия (Тръмп към този момент загатна, че е допустимо той да намерения по този въпрос). Само че на Путин му е известно, че Тръмп не може публично да признае легитимността на това завладяване на територия без утвърждението на Конгреса. Путин също по този начин не чака никакви отстъпки от Съединени американски щати по Източна Украйна, която стана още една от аргументите за въвеждане на американски и европейски наказания срещу съветски компании и жители. Специалният представител на Тръмп по въпросите на Украйна Курт Волкър наскоро сподели, че съгласно него Русия се е подготвила за дълга битка.

По подобен метод вместо те да разискват жизнеспособно съглашение за Сирия, Путин евентуално ще обещае на Тръмп някаква договорка, изискванията по която той не има намерение да извърши – съветският водач към този момент няколко пъти е употребявал тази тактичност в договарянията със Съединени американски щати за Сирия и на договарянията с Франция и Германия за Украйна. Тръмп обича да афишира подписани от него покупко-продажби, а Путин има какво да му предложи за Сирия – допустимо е това да е нова версия на зоните за деескалация, където няма да има ирански бойци.
Още една сфера на общи ползи е подкопаването на Евросъюза, изключително позициите на държавното управление на канцлера Ангела Меркел. За Тръмп това е въпросът за победа в комерсиалната война и укротяването на тези, които той счита за фенове на живота за непозната сметка. За Путин това е прийом да се избави от глобите: Меркел остава един от немногото уверени последователи на антируските наказания в това време, когато по-консервативните държавни управления в Италия, Австрия и Унгария биха предпочели да анулират глобите и да възобновят бизнеса с Русия.
Тръмп и Путин надали ще имат опция да реализират консенсус по въпроса за намаляване позициите на Москва. Руският водач желае да построи „ Северен поток-2 “, тъй като този газопровод ще се отрази отрицателно на размера продажби на полутечен природен газ от Съединени американски щати. За Путин този газопровод не е разменна монета, а основен детайл на неговата енергийна тактика.
Макар Путин и Тръмп да ги сплотяват пренебрежителните връзки към Европа, на тях не им е належащо да се договарят за общ проект за деяние. И двамата могат да продължат да поддържат крайнодесните политически сили вътре в Евросъюза, без освен това да подписват някаква договорка между тях: техните некоординирани дейстния нанасят също такива вреди, каквито биха могле да нанесат взаимните им старания.
Възможно е основен приоритет на Путин да е отстраняването на глобите, които пречат на съветския капитал да се движи свободно. Икономическата система, която той построи, изисква достъп до непознати пазари и Кремъл в никакъв случай не се е тормозил да си купува въздействие на Запад. Съществуват положителни доказателства за това, че бизнесът на Тръмп в областта на недвижимте парцели е извлякъл изгоди от този източник на пари.

Но Путин схваща, че Тръмп не може намерено да се стреми към анулация на съветските наказания и че най-вероятно Конгресът ще му попречи да направи това. Всичко, на което може да се надява съветският водач, е всекидневен меморандум, засягащ нови ограничения, в това число наказания срещу европейски компании, финансиращи „ Северен поток-2 “.
Тръмп и Путин имат общи ползи и цели, единствено че на тях ще им бъде много трдно да ги оформят публично или даже да ги облекат във формата на неофициални договорености, коит двете страни ще извършват. В най-хубавия случай резултат от тази среща на върха ще бъде някакво неразбираемо съглашение за ограничение въздействието на Иран в Сирия, което Русия не може да въплъти в действителността, в подмяна на отново толкоз обтекаемо импровизирано заричане за възпиране от въвеждане на нови, по-твърди наказания, което Тръмп няма да може да извърши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР