Някогашният знаменит халф на ЦСКА, после треньор и директор в

...
Някогашният знаменит халф на ЦСКА, после треньор и директор в
Коментари Харесай

Марков: ЦСКА трябва да стане още по-силен и да вдигне титлата

Някогашният популярен халф на ЦСКА, след това треньор и шеф в клуба, както и някогашен народен селекционер - Пламен Марков, даде обстойно изявление за " Гонг ". Марков, който е последният български треньор, извеждал националния ни отбор до огромен конгрес, приказва по наболели тематики, като засегна и най-актуалната сега - Световното състезание по футбол в Катар. Специалистът даде мнение и за протичащото се в Борисовата градина и какви са възможностите на ЦСКА в битката за купата с Лудогорец.

Господин Марков, няма по какъв начин да не стартираме с най-актуалната футболна тематика, която вълнува целия свят сега. Визирам, несъмнено, Световното състезание, което се организира в Катар. Няма по какъв начин да не споменем, че се получиха много изненадващи резултати на това състезание - успехите на Саудитска Арабия над Аржентина и на Мароко над Белгия, триумфът на Япония над Германия. Какъв е Вашият взор върху шампионата досега?

- Всяко едно международно състезание е празник за футбола в целия свят. Това е място и конгрес, на който тимовете могат да показват личните си благоприятни условия и настоящото си равнище. В този смисъл аз не съм изключение, както милионите почитатели на играта, които наблюдават с интерес. Разбира се, когато на мен ми е допустимо, не съм гледал всички мачове, само че с огромен интерес проследявам представянето и резултатите на тимовете. Всички знаем, че Световното състезание се организира за първи път в Азия и в страна, която е присъща с благосъстоянията си от позиция на газа и с финансовия си запас и която евентуално не е и мечтала в годините доста обратно, че ще стигне до това да провежда международно състезание. Аз съм в действителност мощно прелестно сюрпризиран от оборудванията, които те са построили и на които се дава опция в днешно време на всички тези участници на това Световно да се любуват на играта. Времето на провеждането също е извънредно - по средата на този спортен сезон 2022/23, само че пък въпреки това това е огромно преимущество, защото виждаме играчите от всички страни, които са във върхова форма по средата на сезона, т.е. не беше нужна една предварителна подготовка в края на сезона. Футболистите не са изтощени от шампионатите, в които играят и от квалификациите, за които вземат участие, било то към клубни или национални тимове. Аз виждам едно в действителност върхово равнище на развиване на международния футбол.

На база на това, което сте видял досега в шампионата - допускате ли някой отвън обичайните любимци да победи на Мондиала? Споменахме към този момент за изненадващите резултати, които споходиха част от тези любимци.

- Футболът и магията, обвързвана с тази игра, е такава съгласно мен, тъй като има изненади. Както и Вие споменахте, има резултати, които никой не е очаквал с изключение на евентуално състезателите, които са на терена. От тази позиция тези изненади водят до това привличане към играта, тъй като в никакъв случай авансово в една среща не се знае кой на 100 % ще бъде победител. Убеден съм, че в случай че не беше по този начин, ползата нямаше да е чак толкоз огромен. Наистина е хубаво, че и сега има такива страни, които на пръв взор са новобранци, само че единствено на хартия, както се споделя, които се показват по един извънредно добър метод и с изненадващи резултати за сметка на някои от любимците. От тази позиция за всички ние, които следим, Световното е доста забавно. Наблюдаваме един доста бърз, скоростен футбол от доста огромен % от участниците и аз мисля, че от позиция на майсторство това е едно от най-интересните шампионати, които следим с днешна дата. Между другото, животът във всички сфери се развива и следя и съм уверен, че същото се получава и във футбола, тъй като виждаме, че огромният брой участници сега на Мондиала в Катар не въздейства по никакъв метод на спортно-техническото равнище на тимовете. Говоря като цяло, с доста дребни изключения.

А тимовете ще стават занапред от ден на ден, знаем, че това ще се случи още от идващото международно състезание. Кой е Вашият персонален любимец за този Мондиал?

- Аз съм бил почитател по-скоро на Бразилия като дете, тъй като още от 70-те години, когато съм бил младеж, те имаха едни феноменални футболисти. Наблюдавал съм Световното състезание в Мексико през 1970 година, на което те станаха международни първенци и точно техниката, която съгласно мен е в основата и същността на футболната игра и която тогава Бразилия показваше, ме е впечатлила по този начин, че аз да стана техен последовател. Виждам, че сега те също са построили един доста мощен тим с играчи, които вземат участие в най-реномираните и мощни европейски тимове. По никакъв метод обаче не недооценявам тима на Франция, изключително като някогашен играч, взел участие във френското състезание. Мисля, че Франция след 1998 година господства, подавайки посока за развиване на футбола в Европа, имат доста мощен тим сега. Испания също се връща в челните редици на европейския футбол. Имаше лек застой през последните 2-3 години, само че смятам, че те също са измежду огромните любимци.

Едно от нещата, с които ще бъде запомнено това международно състезание и надлежно провокира много полемики, е огромното добавено време на срещите, най-малко по отношение на това, с което сме привикнали. Вие по какъв начин гледате на това - позитивно или негативно, защото знаем, че са налице и двете вероятности?

- Моето персонално мнение е, че това е позитивно, тъй като то обезсмисля симулациите, които ние сме следили в годините обратно от разнообразни тимове. Когато 15-20 минути преди края на мача избран резултат устройва даден тим се стартират едни симулации, бавене на времето... Сега с тези продължения от по 7, 8 или 10 минути този развой се обезсмисля, тъй като на съдията, който управлява мача, му е дадена опцията да удължава времето колкото той реши. Да, това е субективно негово решение, само че въпреки това това съгласно мен е в интерес на футбола.

Господин Марков, оставаме на вълна национални тимове и се връщаме у нас. Вие сте последният селекционер, класирал България на огромен конгрес. Смятате ли, че националният тим има своите шансове в квалификациите за Евро 2024 и 20 години по-късно още веднъж да се класира на огромен шампионат? Знаете, че ние сме в група със мощни тимове като Унгария, който тази година победи Англия на два пъти и Германия като посетител, както и Сърбия, които са настоящ участник на Световното състезание сега.

- Винаги има шансове преди една среща да се изиграе. Аз следя развиването на българския футбол и в частност на националния тим. Следя с интерес, тъй като това е моят живот още от моите детски години. Много ми се желае българският футбол посредством националния тим да покаже едно израстване и то да е на равнището на условията и желанията на всички почитатели в България, които обичат футбола. Много ми се желае тази позитивна наклонност от последните две-три срещи под управлението на новия селекционер да продължи в посока на положителни резултати и на атрактивни игри, надлежно и на победи, с цел да заеме българският футбол мястото, което е имал в годините обратно с едно бъдещо класиране на европейски финали. Какво обаче ще стане - единствено тимът може да покаже. Ще забележим по какъв начин ще продължат по-нататък представянето си в тези квалификационни мачове, само че ми се желае да видя това ново потомство, което е от млади футболисти, надарени такива, които надлежно да се развият, класират и да намерят място в именити европейски тимове.

Младен Кръстаич повика много млади футболисти, някои от които бяха с броени минути в професионалния футбол. Считате ли това за нещо позитивно, защото знаем, че когато дойдат сериозните мачове напрегнато, това може да повлияе отрицателно на тези млади момчета и те в действителност да прегорят?

- Не споделям тази оценка, която дават и други Ваши сътрудници, че играчите са толкоз млади, тъй като виждаме двама извънредно млади играчи в Испания като Гави и Педри, които са на по 18 и 20 години. Според мен бъдещето е в младите освен в спорта, а въобще в живота. Младите са притежател на напредъка, на възхода, на развиването. Право на треньора е да направи своя избор дали ще разчита на по-опитни или по-талантливи, само че не с чак подобен огромен опит. От друга страна пък преимуществото на младите е, че са по-амбицирани, тъй като това е едно доста високо място за изява, имам предвид квалификациите, както и за доказване на благоприятни условия и за реализирането им. Хубаво е и аз поддържам това решение на Кръстаич, само че негово е правото да прави своя избор, той по тази причина е назначен за селекционер.

Пренасяме в този момент тематиката на диалог в посока ЦСКА и може би тематика номер 1, която вълнува почитателите в последните години, само че за която се приказва от ден на ден в миналите месеци. Това е точно тематиката за новия стадион и допускам, че Вие като някогашен началник в клуба сте бил интензивно зает с нея, защото знаем, че години наред имаше доста проблеми по отношение на документи и редица други елементи. Оптимист ли сте, че най-сетне всичко ще се случи, този план ще се задейства и че до три, четири или колкото години са нужни ЦСКА ще играе най-сетне на нов и съвременен стадион " Българска войска "?

- На всички нас, които сме почитатели на ЦСКА и следим развиването на тима и на клуба като цяло, ни се желае ЦСКА да има нов стадион, на който да се показва. Виждаме, че в последните 30 години, в случай че се върнем обратно във времето и когато настъпи преходът в нашето обществено-икономическо развиване, западните страни започнаха да строят нови игрища. Разбира се, мотивите бяха разнообразни и свързани, да вземем за пример с провеждането на международно състезание като Франция през 1998 година и европейското в Англия през 1996 година Клубовете започнаха възобновяване на стадионите, множеството от които са правени преди 100 години или откогато е почнал футболът. Спомням си през 80-те години, когато ние играхме против колоси като Ливърпул и Нотингам, че терените бяха доста хубави, само че стадионите не впечатляваха. Това е една нужда, която важи и за България. За огромно страдание през тези 30 години в България с изключение на стадионът в Бургас, който се направи преди значително време, другият нов стадион е единствено в Разград. Всички други сходни градежи са единствено от козметична позиция, само че те не играят значително значение. Не може водещи клубове в България като Левски и ЦСКА да не престават да играят на такива остарели игрища, тъй като след някоя и друга година те няма да имат и лиценз за осъществяване на интернационалните мачове, защото не дават отговор на безусловно никакви условия. Това в по-малка степен, само че напълно важи и за Националния стадион. От тази позиция освен ЦСКА, само че и страната би трябвало да се вземе в ръце, с цел да стартира реновирането или построяването на нови игрища. Вярно е, че стадионът самичък по себе си не основава качество, само че той основава предпоставки за повече фенове, когато има по-удобни места за сядане и благоприятни условия да се нахранят на стадиона, както и всички екстри, с които разполагат тези уреди. Това подготвя хората за посещаване на мачовете. В частност за ЦСКА - извънредно време е, несъмнено, това строителство да стартира, само че аз към този момент година и четири-пет месеца не съм в клуба и не мога да кажа информация с днешна дата и до каква степен са стигнали тези договаряния с Министерството на младежта и спорта, чието ведомство е притежател въз основата, обвързвана със стадион " Българска войска " и базата в Панчарево. Иска ни се на всички нас да стартира построяването на този стадион и в последна сметка клубът да разполага с нещо, от което няма да се срами и тормози, когато идват гостуващи тимове, в това число и тези от чужбина.

ЦСКА е лидер във краткотрайното класиране на efbet Лига, а " алените " демонстрират може би една от най-силните си есени от доста години насам от вероятността на точки и резултати под управлението на Саша Илич. Какво е Вашето усещане досега за неговата работа?

- Аз споделям Вашето мнение, само че ми се коства, че въпреки да е водач в класирането и нека по този начин продължи, има какво да се желае от тима от позиция на спортно-техническо равнище и в неговото надграждане като капацитет и развиване по подобен метод, че в действителност да стане един още по-силен тим и да стигне до по този начин мечтаната и мечтана цел - шампионска купа.

Да смятам ли, че Вие смятате, че ЦСКА към този миг не е заслужен да се бори с Лудогорец за продобиване на купата през актуалната акция?

- Не, не бих споделил, че ЦСКА не е заслужен. По-скоро е належащо изцяло надграждане в спортно-техническо отношение по подобен метод, че да бъде един безукорен водач и да не предстои на подозрение, в това число против Лудогорец, да се вижда, че е по-силният тим. Тогава можем да бъдем безспорни оптимисти и да кажем: " Да, тази година ЦСКА ще бъде първенец на България ". На мен мощно ми се желае да е по този начин, само че на този стадий не виждам това високо равнище.

Кои са футболистите на ЦСКА, които Ви направиха най-хубаво усещане с изявите си през есенната част на акцията?

- Не бих желал да върша такива разбори. Харесва ми халфът от Норвегия Линдсет и смятам, че той е един от изобретателните играчи на тима, който в действителност може да помогне на ЦСКА за това, за което стана дума доскоро.

По-общо видяно в границите на шампионата - кой тим бихте определил като приятната изненада досега и кой разочарова с изявите си досега по отношение на по-големите упования към него?

- Мисля, че шампионата става по-интересно, тъй като има по-голяма равноценност сред част от водещите тимове. Левски през последната година направи едно очевидно израстване, без значение, че през последните няколко мача не е постигнал победа. Споменах за ЦСКА, че има надграждане в това отношение. Естествено, любимец е Лудогорец, който се показва по-силно съгласно мен на европейската сцена в мачовете, в които взе участие, в сравнение с във вътрешния шампионат, само че за един тим, който играе по едно и също време в Европа и в локалното състезание, не е толкоз елементарно да се показва на едно толкоз високо равнище. Вярно е, че те разполагат с много играчи, както и че при тях има по-големи благоприятни условия за ротации. Славия също демонстрира едно израстване, там работят главно с млади български футболисти. По мое мнение бъдещето на българския футбол е обвързвано с даването на път и късмет на млади и надарени български играчи, което ще спомогне за развиване и на националния тим. Наличието на прекомерно многото чужденци, участващи в клубните тимове, съгласно мен не е бъдеще за нашия футбол.

Изпреварихте идващия ми въпрос. Кога българското още веднъж ще бъде на мода в българския футбол, защото Вие засегнахте тематиката за по-малкия брой български футболисти, само че все по-малко са и българските треньори в елитното равнище.

- Вижда се, че когато се дава път на младите български футболисти, те оправдават това доверие. Казах към този момент за Славия, другата препоръка е националният тим, за който стана дума по-рано в нашия диалог. Освен това средствата, които ще се дават, ще бъдат по-малко. Ние не сме страна, водеща в икономическо отношение в Европа, с цел да можем да си позволим да купим най-хубавите играчи в света, както е в Англия, Испания, Италия. Нашият път на развиване е непосредствен до този на Сърбия - би трябвало да развиваме младите играчи, като това е един дълъг развой, обвързван с изграждане на положителни бази и положителни терени, на които да се прави специализацията на младите футболисти за тяхното израстване. Това е едно помагало, на което те би трябвало да упражняват, а освен на едни изкуствени терени, тъй като пък това е един доста сериозен проблем, обвързван с тяхното здраве. Също по този начин би трябвало да се преквалифицират треньорските фрагменти, които работят в детско-юношеските школи, за което, доколкото аз знам, към този момент има първи проблясъци в това отношение. Трябва и да се ограничи, както към този момент загатнах, броят на чужденците, които вземат участие, с цел да може по този метод клубовете да бъдат ангажирани доста по-сериозно, а освен на думи, с детско-юношеските си школи. Това значи вложение на повече средства, повече упоритости и предоставяне на път на тези най-талантливи играчи в професионалния футбол на 17-, 18- и 19-годишна възраст - всеки съгласно развиването си. Когато този развой се реализира, тогава ние можем да разчитаме на едно в действителност обективно очакване, че нашият футбол ще стартира развиването си и да може да се мери с тимове на приблизително европейско равнище, както на клубно, по този начин и на национално ниво.

Липсва ли Ви треньорската работа?

- Не, въпреки първоначално доста да ми липсваше. Аз преди много години, повече от 10, взех едно доста тежко решение за мен в персонален проект, а точно да се откажа от треньорството. Това е моята специалност, за която аз се бях готвил, а също така мисля, че към този момент имах и потвърдена експертиза. По метода, по който се действа в България, считам, че дори съм просрочен с взимането на това решение, тъй като треньорът в България си е една изкупителна жертва за всички други проблеми, които има във футбола. Треньорът съставлява единствено и само провинен и повода за това равнище на нашия футбол. Виждате, че и в клубовете без никакво изключение, както и в националния тим, има едно непрестанно текучество, само че резултатите са същите, което потвърждава моята теза, че треньорът е доста значим, само че не е единственият или единствено той да е провинен.

Има ли млади треньори, които Ви вършат сега положително усещане с работата си в българските клубове?

- Разбира се, че има. Няма да загатвам имена, само че те се виждат кои са тези хора. Аз съм уверен, че в случай че на тези млади и надарени треньори се дава доста по-голямо доверие и път за развиване, надлежно те ще покажат, че нашите треньори по никакъв метод не са толкоз обратно от западноевропейските си сътрудници. Аз съм уверен, че тук който и треньор да пристигна в България, даже от най-именитите, той надали ще реализира някакъв доста огромен резултат с качеството, с което се разполага.

През 2022 година се направиха стъпки, които никой не очакваше година по-рано да вземем за пример. Визирам, несъмнено, присъединението на Стойчо Младенов и Любослав Пенев към ЦСКА 1948 дружно с други значими фигури за " армейската " история като Ради Здравков, Спас Джевизов, Методи Томанов. Имало ли е предложение към Вас в някакъв миг, откакто напуснахте ЦСКА, да се присъедините и Вие към ЦСКА 1948?

- Имаше такова предложение и диалог с някои от сътрудниците, които взеха решение да отидат там, както и със спонсорите на ЦСКА 1948. Аз съм склонен, че би трябвало да има един клуб ЦСКА в България, само че не смятам, че прекосяването на значими фигури от едното ЦСКА към другото ще повлияе на този развой по някакъв метод. Аз персонално няма да направя тази стъпка, тъй като аз като играч и треньор съм бил в ЦСКА на " Българска войска ". Това по никакъв метод няма да помогне за реализиране на тази цел, за която стана дума. Работил съм в ЦСКА, който е на " Армията ", само че съм за един ЦСКА, тъй като смятам, че два клуба ЦСКА по никакъв метод не оказват помощ за развиването на клуба с тези букви.

Какъв тогава е пътят към обединяването?

- Пътят съгласно мен е на бизнес равнище. Трябва да има диалози сред двата клуба. Това са две компании, които съм уверен, че едната от тях се продава, а евентуално и двете. Ако това не може да се реализира, този диалог, би трябвало страната също да помогне за реализирането на подобен диалог. Смятам, че той би било потребно и за всички почитатели, в случай че има едно ЦСКА, тъй като виждате сега, че има едно съмнение в хората. Част от тях одобряват, че същинското ЦСКА е това, което е на " Армията ", другите пък имат друго мнение. Аз считам, че ЦСКА, който е на " Армията ", той е ЦСКА, тъй като хората, които са притежатели, заплатиха значително пари, с цел да може да изплатят емблемата и цялостната история. Аз съм от това ЦСКА и не мисля да трансформирам принадлежността си.

За край - намираме се в края на календарната 2022 година Какво е Вашето благопожелание за българския футбол през идната 2023 година?

- Българският футбол да се развива, да виждаме по-атрактивни мачове, по-интересни мачове. Националният тим да стартира едни сполучливи квалификации за бъдещото европейско състезание, на което ние да бъдем задоволени от това, че сме българи и с такива резултати да придобием едно възприятие за национална горделивост, че ние сме част от елита на този спорт.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР