Някога Владимир Путин бе казал на бившия държавен глава на

...
Някога Владимир Путин бе казал на бившия държавен глава на
Коментари Харесай

Какво всъщност казва Доналд Тръмп за Черна гора?

Някога Владимир Путин бе споделил на някогашния държавен глава на Съединени американски щати Джордж Буш-младши, че Украйна не е страна. А в този момент актуалният американски президент Доналд Тръмп прави спорни мнения във връзка с съдружник от НАТО. Какво в действителност може да каже водачът на Белия дом във връзка с Черна гора? Отговор на този въпрос дава Даниел Бер, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в интервала 2013-2017 година, в авторска публикация за водещото издание The Washington Post. Агенция " Фокус " показва превод на обявата без редакторска интервенция.

Година и половина след встъпването си в служба като президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп продължава да показва цялостно незнание във връзка с това по какъв начин действа НАТО и какво е смисъла на Организацията на Северноатлантическия пакт. В обществената мрежа " Туитър " той написа, че Съединени американски щати отделят за Алианса четири % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Но това напълно не е по този начин: ние (американците - бел. р.) изразходваме четири % за защита, а в гражданския и боен бюджет на НАТО внасяме не по-малко от 500 млн. $ или една десета от разноските ни за защита.
Тръмп преглежда НАТО като благотворителен план за европейците, а не като крайъгълен камък на националната сигурност на Съединени американски щати. И, както разбрахме от изявлението му за телевизионния канал Fox News, американският президент е подготвен да сложи под въпрос целесъобразността на член 5 за взаимното гарантиране на защитата на военния блок на Запада. Очевидно, той не може да разбере, че точно този член от контракта лежи в основата на Алианса, или просто целеустремено се пробва да подкопае НАТО след предателското си изказване в Хелзинки (в рамките на срещата на върха с Владимир Путин - бел. р.)
В изявлението водещият не загатна член 5 във връзка с Германия или Франция. Той избра Черна гора. Въпреки това, че страната влезе в НАТО едвам предходната година, когато Тръмп към този момент беше на власт, и когато персонално той с огромна ненаситност се съгласи за присъединението на дребната балканска страна. Странно, само че в този момент същият този човек дефинира черногорците като " нападателни " и позволи, че задължението ни да ги пазиме може да ни въвлече в " Трета международна война ".
По-голямата част от коментаторите пренебрегнаха обстоятелството, че Тръмп обществено сложи под подозрение целесъобразността на член 5, който е наведен в деяние единствено един път - за отбрана на Съединени американски щати след терористичните набези от 11 септември 2001 година С изявлението си американският президент нанесе още един удар на Алианса и без подозрение провокира наслада зад стените на Кремъл. Но образецът на Тръмп бе любопитен и поради това, че Черна гора е точно тази страна, с която Путин може да стартира, в случай че се стреми да подкопае солидарността в НАТО. През 2008 година Путин сподели на шокирания Джордж Буш-младши, че " Украйна не е страна ". Получава ли се по този начин, като че ли Путин - по този начин или другояче - е споделил на Тръмп по време на срещата им в Хелзинки, че " нападателната " Черна гора не би трябвало да бъде в Алианса?
В месеците, предшестващи отправянето на покана за участие на Черна гора, която даде старт на процеса през декември 2015 година, моите съветски сътрудници от ОССЕ ставаха все по-активни. Те в никакъв случай не говореха за влизането на дребната балканска страна в НАТО; вместо това разказваха трагично за политическите различия и вълнения, рисувайки картина на една проблематична страна. По този метод те се опитваха да настроят страните от Алианса против Черна гора. Разбрах каква е тяхната цел и помня по какъв начин си споделих: " Удивително е какъв брой доста руснаците се тревожат от влизането на Черна гора в НАТО ".
Черна гора е перла на Адриатическо море, една от седемте страни, които бяха формирани след разпадането на някогашна Югославия. Тя е млада народна власт, която, както и другите като нея, продължава да се бори с корупцията. Макар и да има крайбрежие, мъчно може да се показа човек пристанище на Черна гора да бъде директна опасност за Русия. Населението й е малко - към 620 хиляди души, има едвам две хиляди военни с бюджет от към 100 млн. $. Хубаво е Черна гора да бъде в фамилията на НАТО - в продължение на доста години тя изпращаше войски за задачите на Алианса в Афганистан, дори в интервала преди да стане член на НАТО. Истина е, че страната не трансформира военния капацитет на Северноатлантическия боен съюз.
Но НАТО доста укрепна независимостта и вероятностите на Черна гора. В деня, в който бе оповестена поканата за участие в блока, черногорският ми сътрудник във Виена се усмихваше необятно. Десет години по-рано тя бе помогнала при воденето на договарянията за самостоятелност на Черна гора и когато ме видя ми сподели: " Сякаш ми падна товар от плещите, който съм носила през целия си живот ".
Тогава разбрах: повода, заради която руснаците по този начин интензивно работиха за блокирането на участието на Черна гора в НАТО, е следната: те са знаели, че това ще отслаби опциите на Москва да манипулира Подгорица. Наистина, няколко месеца след поканата, Русия се опита да тласне Черна гора към безпорядък, разпалвайки вълнения благодарение на агитация, плащайки за организирането на митинги и даже предприемайки опит за държавен прелом. Те обаче се провалиха.
Сега Русия се пробва да води сходна игра и в страната, която скоро всички ще назовават Северна Македония. Дългогодишният спор сред Скопие и Атина за името най-сетне бе позволен и по този метод бе преодоляно главното затруднение за македонското участие в НАТО. А руснаците? В началото на месеца Гърция изгони двама съветски дипломати, които са се опитвали да подкопаят контракта за името. Изглежда, че Москва желае да сътвори трудности по пътя на Македония към развиване и напредък.
Тази година се навършват 100 година от края на Първата международна война. Искрата, която разпали този спор, бе ликвидиране в Сараево, на не повече от 200 км от черногорската столица Подгорица. Навярно би трябвало да предположим, че Тръмп също е извлякъл поука от историята. Но в случай че тази поука се съдържа в това, че ние не би трябвало да се тормозим за дребните страни, с цел да не рискуваме проблеми, тогава наподобява, че урокът не е верен.
След две международни войни, разграничени от едно потомство, Съединени американски щати и техните съдружници сътвориха - в действителност не до такава степен съвършена, само че въпреки всичко впечатляваща интернационална система, в основата на която стоят интернационалното право и универсалните правила на демокрацията. НАТО играе значима роля за отбраната на тази част от света, която влиза в състава й, и способства за основаването на пространство за непоклатимост и благополучие. Светът, в който живеем през днешния ден, се разграничава от този през 1914 година, и НАТО е крайъгълен камък на нашето предимство.
Малките страни може да бъдат мястото, където заканите стартират да се усилват, само че те излизат отвън рамките им. Путин не желае да дестабилизира Черна гора или да я манипулира; той желае да я употребява като пешка в по-голяма игра. Лидерът на Кремъл би желал Югоизточна Европа да бъде място, където може да разпалва вълнения, да нагнетява напрежение, а също и да сплотява европейското внимание и запаси. И той би желал да подкопае разпоредбите на интернационалната система, като ни споделя, че ние не желаеме да ги съблюдаваме. Путин е опитвал да ревизира решителността на интернационалната общественост голям брой пъти. Русия наруши суверенитета на Молдова, а по-късно на Грузия, Украйна... Може идната цел да е страна от НАТО.
Подкрепяйки твърдата обвързаност към НАТО, в това число към най-малките й членове като Черна гора, ние ускоряваме доверието към Алианса и интернационалната система, която ние и нашите съдружници сме основали. Защитата на НАТО прави допустима тази система и в това време плаши тези, които биха желали да се върнат към салдото на силите от XIX век и войните, които го съпътстват.
Ако се откажем от Черна гора (или балтийските страни например), то ние се отхвърляме от НАТО и се връщаме към оня свят, в който имаше две международни войни. Тръмп бърка: Трета международна война ще избухне не поради нашите задължения към Черна гора и другите съдружници от Алианса, а поради отхвърли ни от тях. Поведението му в Хелзинки, поклоните му към Путин, подозренията му към нашите отговорности към НАТО – всичко това прави нас и светът, в който живеем, по-малко сигурни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР