Някога НАТО беше създаден, за да защитава общите либерални ценности.

...
Някога НАТО беше създаден, за да защитава общите либерални ценности.
Коментари Харесай

Дойче веле: Провалът за НАТО и триумф за Ердоган

Някога НАТО беше основан, с цел да пази общите демократични полезности. Но таман в това отношение Алиансът не съумя да се показа в добра светлина на срещата в Мадрид. Пролича си изключително по договорката, подписана с Турция, предава .

Преди по-малко от година западният алианс изглеждаше дефинитивно съкрушен. Мисията в Афганистан приключи с неуспех, а най-силният боен съюз в света не беше в положение да обезпечи даже от малко малко проведено евакуиране от летището в Кабул. Западните елитни бойци бяха принудени да изоставен унизени - като губеща страна против зле екипираните, само че мощно стимулирани талибани.

Милиарди за въоръжение в Европа

Но по-малко от година по-късно, НАТО претърпява самобитно възобновление. Войната на съветския президент Владимир Путин против Украйна се погрижи всичко това да стане действителност. На срещата на върха в Мадрид бяха взети значими решения, които ще трансформират и Алианса, и всички общества.

В Европа следва невиждано превъоръжаване. Броят на бойците, подготвени за бързо разрастване при положение на рецесия, ще се усили в пъти. Милиарди и трилиони ще бъдат вложени в армията. Това са пари, които ще се вземат от други места. Те ще липсват в учебните заведения, в здравната система, в разширението на железопътната инфраструктура. Но колкото и да е горчиво хапчето - за жалост то е належащо.

Щом дипломацията не намира излаз, а агресор като Путин пуска танковете си и бомбардира цели градове, Западът е задължен да разполага с опция на подчинението. Затова в този момент се залага на въоръжаване и въздържане, без значение от всички компликации, пред които тази тактика ще ни изправи.

Военният съюз като общественост на полезности

За да не се разпаднат демократичните общества на Запада при типа на тези компликации, би трябвало да е ясно, че сега е нужно да се пазят полезности. Ненапразно НАТО беше основан като общественост на полезности. Но таман в това отношение Алиансът не съумя да се показа в добра светлина на срещата в Мадрид.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който потъпква демократичните полезности в страната си, унищожава свободата на словото и афишира политическите си съперници за терористи, щом се окаже притиснат политически, на срещата в Мадрид претърпя същински успех. В продължение на седмици, той блокираше молбите за присъединение на Финландия и Швеция към НАТО.

Триумфът на Ердоган в Мадрид

Какво излиза в действителност? Един властнически водач беше в положение да попречи на две безупречни скандинавски демокрации да се причислят към НАТО, без значение от позитивната воля на 29 страни членки на Алианса. Сделката от Мадрид, която беше маркирана като пробив, евентуално единствено ще насърчи Ердоган да продължи да изнудва. Сега му е обезпечено в писмен тип, че има право да желае поддръжка в битката против войнствени кюрдски организации.

По отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е неразрешена и в Европа, това може и да е целесъобразно. Но Ердоган има поради всички кюрди - и изключително получилите леговище в Швеция. Той ще изиска категорично те да бъдат екстрадирани и предадени на Турция. Твърди се, че към този момент се приготвят описи.

Борбата на Ердоган против YPG

Особено безсрамен и рисков за НАТО е опитът на Ердоган да активизира сътрудниците и против кюрдите в Сирия, против кюрдската милиция YPG. Това са таман тези групировки, които по предписание на Запада и с поддръжката на Съединените щати свършиха мръсната работа в Сирия, изнасяйки на гърба си кървавата битка против ислямистите.

Фактът, че Ердоган подхвана своя лична война против тях и нахлу в Сирия, нарушавайки интернационалното право, възмути доста от сътрудниците в НАТО. В резултат от това те прекъснаха доставките на оръжие за Анкара.

Добре прочут еретик

И по този въпрос Ердоган си потегля с успех от срещата на върха в Мадрид. Само часове след сключването на договорката за Швеция и Финландия, стана ясно, че Съединени американски щати считат да спомагат за модернизирането на турските изтребители. Това не се беше случвало от дълго време.

Тъкмо по време на най-опасната борба с Русия от десетилетия насам, турският президент блокира разширението на НАТО на север в името на своите тясно национални ползи. Това отслабва Алианса като общественост на полезности. НАТО не трябва да разрешава на Ердоган да сее ерес с нови солови акции в бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР