Някога, на Земята имало остров, на който живеели всички духовни

...
Някога, на Земята имало остров, на който живеели всички духовни
Коментари Харесай

Притча: Островът на духовните ценности

Някога, на Земята имало остров, на който живеели всички духовни полезности. Но, ето че, островът почнал да потъва. Всички полезности се качили на корабите си и отплавали. На острова останала единствено Любовта.

Стояла и чакала до последно, само че когато видяла, че няма какво повече да се направи, решила и тя да отплава. Помолила Богатството да се качи на неговия транспортен съд, само че Богатството отказало: „ Не мога да те взема, корабът ми е претрупан с доста злато и скъпоценни камъни, няма място за теб! “

След малко, наоколо минал корабът на Тъгата и Любовта я помолила да я вземе със себе си, само че тя дала отговор: „ Извини ме, само че аз съм толкоз тъжна, че нуждая се постоянно да бъда сама… „.

Тогава Любовта видяла кораба на Гордостта и се примолила за помощ. Гордостта обаче я отрязала, щяла била да наруши хармонията на кораба й. И корабът на Радостта минал около острова, само че пък тя била толкоз заета да се радостни, че даже не чула апелите на Любовта. А тя, напълно се отчаяла. Но, внезапно чула глас зад себе си: „ Да вървим, Любов, ще те взема със себе си “. Обърнала се Любовта и видяла изтощен, изкривен дъртак. Той я качил на кораба си и я откарал до сушата. Когато слязла на брега, се обърнала да му благодари, само че даже не знаеля името му. А корабът му към този момент чезнел в морската простор.

Тогава Любовта попитала Познанието:

- Кажи, Познание, кой в действителност ме избави? Кой беше този дъртак?

- Това беше Времето – дало отговор Познанието.

- Времето? Но, за какво тъкмо то ме избави? – учудено питала Любовта.

А Познанието дало отговор, загледано в далечината, там, където корабът на стареца към този момент се превръщал в дребна точка.

- Защото единствено Времето знае какъв брой е значима в живота Любовта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР