Някога на нея гледаха като на спасителя на Западния свят.

...
Някога на нея гледаха като на спасителя на Западния свят.
Коментари Харесай

Къде сбърка Меркел?


Някога на нея гледаха като на спасителя на Западния свят. Днес Ангела Меркел съвсем не се появява обществено и никой не се обръща към нея за съвет или оценка. Защо?

Наскоро някогашната канцлерка се появи на две обществени събития - срещна се с новия ръководител на ХДС Фридрих Мерц при откриването на фондация " Хелмут Кол "  в Берлин и държа тирада в Гослар по случай 1100-ната годишнина от основаването на града. На тези събития Меркел, одобрявана дълго от мнозина като спасителка на западния свят, изключително във времената, в които във Вашингтон управляваше Доналд Тръмп, не сподели нищо изключително.

Какво прави някогашната канцлерка другояче? Тя планува да разгласява през есента на 2024 година записките си, само че по принцип към дамата, управлявала Германия в продължение на 16 години, царува успокоение. Въпреки че нейната епоха завърши напълно не толкоз от дълго време.
Редакцията предлага
Никой не търси съвет от Меркел

Това се дължи най-много на самата Меркел, която спази намеренията си да излезе от фокуса на публичното внимание. Очевидно тя няма потребност от него. Но също така през 12-те месеца от последните парламентарни избори в Германия се случиха толкоз доста неща, че сякаш са минали светлинни години от времето, в което канцлерският пост бе заеман от Меркел.

Една от аргументите съвсем никой да не се обръща към Меркел за съвет или оценка в сегашната тревожна обстановка в света е усещането, че тя е оставила огромен безпорядък на своя правоприемник на поста Олаф Шолц и на неговата ръководеща коалиция. В продължение на десетилетия някогашната канцлерка по този начин и не направи нищо,  Дигитализацията на страната също бе в застой, а средствата за инфраструктурни и публични планове се пестяха прекалено. Тя великодушно посрещна през 2015 година доста бежанци най-вече от Сирия, след което обаче не се погрижи за регулирането на миграцията.

Поради това на Меркел през днешния ден се гледа доста по-различно отколкото преди година. Това се отнася както за днешните ръководещи, по този начин и за нейната партия ХДС. Почти не се приказва за нейната убеденост, както и за скромността и естествеността ѝ. Не я укоряват безусловно за взети неправилни политически решения, а за това, което не е направила.

В политиката на Меркел нямаше задоволително храброст

Твърде елементарна би била рецензията, че е. Същото направиха и съвсем всички други западни политици. Това, за което би могла да бъде подложена на критика обаче, е нейната политическа позиция - да чака от германците допустимо минимум. Времената, в които такава политика бе допустима, несъмнено отминаха.

Меркел подцени Путин, само че не това е най-голямата ѝ политическа уязвимост.

В речта си пред фондация " Хелмут Кол " Меркел съобщи, че думите на съветския президент Владимир Путин би трябвало да се възприемат съществено и да се мисли за времето след войната. Това в действителност звучи като известие от някой различен свят. Няма никаква заплаха войнолюбецът от Кремъл да не бъде възприеман съществено. Но какво тъкмо би трябвало да разискват с него политиците във времена, в които Путин?

Вероятно историческата присъда на Меркел може да се окаже по-милостива, в случай че Западът и Германия съумеят да преодолеят тази рецесия - най-тежката от Втората международна война насам. Малкото месеци, които са минали, откогато Меркел е напуснала канцлерството, към този момент промениха страната същностно. Икономиката и обществото гледат с огромна неустановеност към бъдещето. Това не е виновност на Меркел. Но демонстрира ясно какво можеше да свърши тя по време на 16-годишното си ръководство при наличие на повече храброст.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР