Някога част от научната фантастика, днес изкуственият интелект ИИ е

...
Някога част от научната фантастика, днес изкуственият интелект ИИ е
Коментари Харесай

Ще доведе ли до революция изкуственият интелект?

Някога част от научната фантастика, през днешния ден изкуственият разсъдък ИИ е неизбежна част от живота ни. Било под формата на логаритъм с препоръки или на чатбот от вида на ChatGPT. Експертите са безапелационни, че през идващите години въздействието му ще продължи да нараства.  " Трудно е да се каже върху какво изкуственият разсъдък няма да окаже въздействие ", изяснява Джудит Симон, професорка по нравственос на осведомителните технологии в Хамбургския университет.

Какво обаче ще означава за обществата ни това, че от ден на ден задания, които до неотдавна са претендирали човешки разсъдък, ще бъдат делегирани на машините?

В работата: автоматизация на познанието

Но евентуално най-непосредственият резултат ще бъде усетен в работата. До 300 милиона работни места в света могат да бъдат автоматизирани от изкуствения разсъдък, и то най-вече в индустриалните страни, е пресметнала капиталовата банка " Голдман Сакс " в ново изследване. Тази обстановка е много по-различна от очакваната. В продължение на години множеството специалисти одобряваха, че изкуственият разсъдък ще автоматизира най-много работните места на нискоквалифицираните служащи. Т. нар. работа на познанието - тази, която изисква доста човешко творчество или познания, при които се създават нови знания или креативен резултати, се смяташе за релативно застрахована.

Компанията на Сам Алтман " OpenAI " е създала системите ChatGPT и Dall-EСнимка: Stephen Brashear/AP/dpa/picture alliance

Експертите обаче сгрешиха. Новите така наречен генеративни системи за ИИ като ChatGPT, LaMDA или Midjourney все по-убедително могат да основават текстове, изображения или компютърни кодове. Първите последствия към този момент са факт: някои адвокатски адвокатски фирми употребяват изкуствения разсъдък за осъществяване на правни изследвания или за правенето на договори; медийни компании възнамеряват да делегират на компютри по-простите журналистически задания, а филмови продуцентски къщи и рекламни организации стартират да употребяват генерирана от ИИ музика.

Повечето промени обаче занапред предстоят. " Нито една специалност не се намира в действителност в сигурност ", разяснява Джудит Симон. Винаги, когато дадена работа съдържа повтарящи се детайли, машините в последна сметка ще могат да бъдат научени да ги имитират. Или най-малко частично. Вероятно и постоянно единствено за част от времето, което това лишава на хората.

И какво ще вършим с цялата тази нова успеваемост? Една от опциите би могла да е редуциране на общото работно време, като по този метод се усъвършенства и качеството на живот на трудещите се. Но Симон е настроена скептично: " Новите технологии постоянно са били рекламирани с уверението за понижаване на трудовото натоварване. Но това в никакъв случай не се е случвало. "

Авторското право: чии са творбите на ИИ?

Същевременно възходът на " генеративната ИИ " принуждава обществата да премислят и даже вероятно да пренапишат разпоредбите за интелектуална благосъстоятелност.

Задачата на тези права е да защитят творби като текстове, изображения, дизайни и други, гарантирайки, че основателите им получават полагащото им се заплащане. Какво обаче става, в случай че системите на изкуствения разсъдък основат публикация, ария или лого? Кой ще има техните авторски права Програмистите? Самите системи за ИИ? Или никой? А по какъв начин могат да бъдат обезщетени тези, чиито творби са били употребявани при образованието на въпросните системи за ИИ?

Тему Рос, професор по компютърни науки в Хелзинкския университетСнимка: Maarit Kytöharju

" Това в действителност са комплицирани въпроси ", споделя Тему Рос, професор по компютърни науки в Хелзинкския университет. Тъй като даже да наподобява по този начин, системите за изкуствен интелект като ChatGPT не създават произведения просто от нищото. Първоначално те проучват големи количества текстове, музика, фотоси, картини или видеоклипове от интернет, да вземем за пример. А това са таман творбите на същите тези създатели, които ИИ заплашва да замести.

Всичко това към този момент срещна опозиция. Фотоагенцията Getty Images съди компанията за изкуствен интелект Stability AI, за която се твърди, че е обучила своя генератор на изображения с над 12 милионанейни фотоси. Група създатели също насочиха групов правосъден иск към Stability AI и фирмите за изкуствен интелект Midjourney и DeviantArt.

Дезинформацията: епоха на неустановеност

Фактът, че технологията на изкуствения разсъдък може да основава безапелационни имитации за малко време и с малко старания също е стеснителен. Експертите се притесняват, че нарушители, властнически режими или демагози биха могли да употребяват тези системи за разпространяване на погрешна или подвеждаща информация, повлиявайки по този метод на публичното мнение. Сам Алтман, основният изпълнителен шеф на " OpenAI " в Сан Франциско, предизвести, че ИИ " може да бъде употребен за дезинформация в голям мащаб ". Рос, от своя страна, загатва и, че ИИ може да бъде употребен за " дезинформация в огромни мащаби ". 

Освен всичко друго, държавните управления и фирмите също все по-често употребяват ИИ за автоматизирането на основни за живота решения: при подбора на персонал, при разпределянето на обществени помощи или даже при решението кой да бъде освободен предварително от пандиза. И макар че в доста връзки са извънредно ефикасни, изследванията демонстрират, че системите за ИИ постоянно възпроизвеждат или даже ускоряват съществуващи предубеждения и дискриминация, в случай че не се управляват надлежно.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР