Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на

...
Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на
Коментари Харесай

София най-готова да спре цапащите коли, МОСВ търси складове, в които да съхнат дървата за огрев |

Нужни са общи старания и взаимни начинания за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в София, към това се сплотиха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, които организираха работна среща. 

Министър Сандов означи, че управлението на Министерство на околната среда и водите е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като с цел да бъдат прекъснати някои от тях, е належащо деяние и от страна на общините. Обсъдени бяха незабавни ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело против България в Европейския съд в Люксембург. 

Столична община извършва две стратегии за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, а другата по програмата „ Лайф “. По ОПОС към 1000 са сменените печки на дърва и въглища на семейства в последните 4 месеца, подписаните контракти за замяна с семейства са над 5500, а новопостъпилите заявки от граждани са над 1400. Тези резултати регистрира кметът на София, като акцентира, че и сега гражданите могат да подават заявки за включване. 

Министър Сандов уточни, че за първи път се обезпечава национално финансиране от 47 млн. лева за основаването на народен механизъм за вложения в възстановяване качеството на въздуха. Споделената визия на Министър Сандов бе, че „ подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме поблагоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи “.

От Столична община показаха подготвеност да аплайват с планове за облагородяване на 134 така наречен кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 година, замяна на отоплителни съоръжения на твърдо или дизелово гориво на учебни заведения и детски градини, както и създаване на слънчеви системи на покриви на общински здания.

„ София е градът с най-голяма подготвеност за въвеждане на нискоемионни зони “, съобщи зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Подготвени са две зони (център и необятен център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира придвижването на коли в тях в интервалите за превишения на нормите на ФПЧ. 

Министър Сандов показа, че се обследват благоприятни условия за обезпечаване на огромни складови площи, на които да престоява дървесината, предопределена за продажба за огрев. Инициативата е обвързвана с изискването за отопление да се употребяват сухи дърва, което понижава сензитивно фините прахови частици, които се отделят при горене. 

Министърът Сандов акцентира, че разделното събиране е извънредно значимо и е съществена част от новата политика на Министерство на околната среда и водите, която ще бъде провеждана в областта на ръководство на отпадъците на национално ниво, изключително в частта за повишение на размера и възстановяване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка министърът насочи рекомендация към Следствен отдел към окръжна прокуратура да предприеме в съкратени срокове възможните ограничения, изключително в посока разширение и възстановяване на опциите за разделно събиране на отпадъците и създаването на нов механизъм с спомагателни тласъци за жителите. 

„ Столична община е подготвена да подкрепя разнообразни пилотни планове, които ще усилят % на разделното събиране “, съобщи в отговор кметът Фандъкова. 

Обсъдени бяха и провокациите във връзка с плана на Столична община за ръководство на отпадъците, поради последните решения на съда по процедурни въпроси за завършване на този проект. 

Министър Сандов осведоми кмета, че от страна на ОПОС е завършена оценката на плановото предложение, импортирано през август 2021 година за създаване на ВиК инфраструктура в кварталите „ Бенковски “, „ Драгалевци “, „ Кръстова вада - Изток “, „ Обеля “, „ Симеоново “ и „ Суходол “, както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е направен проектодоговор за безплатна финансова помощ, чието сключване е възможно още в границите на този месец. Столична община извършва план за създаване на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лева, от които 94 млн. лв. са финансирани по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “ със период за изпълнение декември 2023 г. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР