Нужна е промяна - специализантите да бъдат приети като пълноправни

...
Нужна е промяна - специализантите да бъдат приети като пълноправни
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирах се, защото вярвам в науката и за да пътувам

Нужна е смяна - специализантите да бъдат признати като пълноправни лекари, споделя служебният здравен министър

- Д-р Кацаров, останахте здравен министър и във втория кабинет, назначен от президента Радев. Какви са вашите цели за идващите най-малко 2 месеца?
- Първото - само че то ми е наложено от събитията - е обстановката с Коронавирус. Ще би трябвало да преодолеем и тази вълна. Засега обстановката е спокойна, добре проведена. Няма безпорядък с настаняването и лекуването на заболели. Има медикаменти. Създадохме и нова амбулаторна процедура за Коронавирус, с цел да понижим натиска върху лечебните заведения. Имаше много компликации, до момента в който я пуснем, в този момент има компликации, до момента в който проработи както би трябвало. Но се надявам да потръгне и да помогне да се облекчи натискът. Другият по-голям проблем, също обвързван с Коронавирус, е имунизацията. Опитваме се да
“интензифицираме” комуникационно-информационната акция и евентуално другата седмица ще има нови начинания - ще опитаме да убедим хората да се имунизират. За мен най-важно е да се имунизират възрастните хора, тъй като смъртността измежду тях е найголяма. Ако създадем това в по-голям %, ще можем да махнем и ограничения, и ограничавания. От позиция на Коронавирус това са по-скоро провокациите, не толкоз
приоритетна работа.
Иначе има две неща, които за мен са доста значими. Едното също е наложено от събитията и то е, че би трябвало да вършим проектобюджет за здравната каса и на държавния бюджет за идната година с всички, свързани с Коронавирус и освен, неща.
Другото е главният пакет медицински действия, към който имам голямото предпочитание и упоритости да прехвърлим повече действия от болничната в извънболничната помощ.
Предстои доста интензивна работа в тази връзка, която ще приключи с анекс към Националния рамков контракт. Предприехме една смяна в Наредбата за специализациите на младите лекари за да се подобрят изискванията на работа и да се усъвършенства възнаграждението на специализантите, само че тя сама по себе си не може да реши всички проблеми. Едната смяна, върху която желаеме да работим в рамковия контракт, е
да създадем по този начин, че специализантите да бъдат третирани като пълноправни реализатори на здравна помощ.
- От лекарския съюз обаче показват запаси за прехвърлянето на действия от болничната в извънболничната помощ. Това било направено, където е могло, и поскоро са нужни повече средства.
- И двете трябват. Има основани амбулаторни процедури, само че те не работят. На документи са написани, само че не престават да се извършват в лечебните заведения заради разлика в цените и други условия, като да вземем за пример ендоскопски процедури като фиброгастроскопия и фиброколоноскопия. Има и доста други действия, които могат да се извадят, като това би трябвало да е обвързано с финансиране. Когато възлагаш спомагателни отговорности, би трябвало да има и в допълнение финансиране.
Заедно с това желая да се дадат и повече благоприятни условия за проучвания в извънболничната помощ. Да не се постанова поради скенер или ядрено-магнитен резонанс да влизаш в болница, т.е. да има по-голям размер от проучвания, които да се правят амбулаторно и
диагностиката да се извърши там, а не в болничното заведение. Имам и упоритостта да премахнем найнакрая тази неизясненост към 24-часовото разположение на персоналните лекари. Всички знаем, че това няма по какъв начин да се извършва, само че то продължава да седи като нормативно условие
към тях.
- Процедурата за безвъзмездни прегледи и медикаменти обаче се оказа труднодостъпна в някои региони, където не могат да се разкрият Коронавирус зони. Какви са аргументите и търсите ли решения на казуса?
- Коронавирус зоните са спомагателна опция. Те не анулират отговорностите на общопрактиквуащите лекари, на лечебните заведения, на незабавната помощ. Ако наоколо няма Коронавирус зона, хората ще се лекуват, както до момента.
- Но фамилните лекари не могат да изписват от безплатните медикаменти.
- Досега никой не можеше да го прави. Сега се изписват единствено от медици в Коронавирус зоните. Ако няма опция за откриване на Коронавирус зона, е обикновено и персоналните лекари да могат да се включат в този развой. Това може да се съгласува сред НЗОК и лекарския съюз.
Ние имахме самодейността, положителната воля и предпочитание, а смяната зависи от тях.
- Друг проблем са изчезнали на пазара лекарства от безплатните, а и за половината от тях въпреки всичко ще се доплаща.
- Забранил съм износа на медикаментите, които най-често се употребяват при Коронавирус. Надявам се това да помогне на пазара да се появят тези, които липсват, тъй като с изключение на нарасналата консумация причина за дефицита им е и реекспортът. Лекарствата, за които говорите, не се употребяват толкоз всеобщо и надалеч не при всички пациенти с Коронавирус. При амбулаторното лекуване приказваме за леки и приблизително тежки случаи. Би трябвало най-малко половината от тях да останат единствено с диагностиката и наблюдението, без да им предписват медикаменти.
- Разрешихте слагането на бустерна доза. Извън предложените групи различен, който желае, ще може ли да се ваксинира отново?
- Да, приехме мнението на разширения експертен съвет по имунопрофилактика, с което се утвърждава спомагателна доза. Тя може да се сложи на хора с имунен недостиг, онкоболни, възрастни хора, медици на първа линия. Трябва да са минали най-малко 6 месеца от имунизацията.
- За хората, които имат съмнения, персоналният ви претекст да се ваксинирате може да бъде образец и за тях. Какъв беше той?
- Първо, че най-хубавата отбрана се получава при преболедували и имунизирани. Преболедувах, и то тежко, и се допуска, че съм построил добра отбрана. С преболедуването я имаш до 6 месеца след него. На трето място – няма по какъв начин да отправяш апели към хората да се ваксинират, а ти самият да не си.
- Къде срещате компликации в реализирането на задачите си като здравен министър?
- Много компликации срещам с всяко нещо. Включително с това да убедя хората и медиите, че това, което подхващам, е положително. Генералните проблеми идват от неразбираемата обща обстановка в страната. Трябваше да сме държавно управление за два месеца, а към този момент минаха 4, следват още 2 и не е доста ясно дали няма да са повече. Тази неизясненост води до липса на небосвод. Първият ми небосвод е бил за 2 месеца и когато планираш дейности, набелязваш вероятните за този интервал. Както стана с пожизнения ТЕЛК. Но в случай че авансово знаеш,
че хоризонтът е по-дълъг, би могъл да планираш по-дългосрочни неща. Пречи и неналичието на Народно заседание и на опция да предложиш законови промени.
- Още с първата си конференция обявихте нарушаванията в болница “Лозенец”, свързани с трансплантациите.
- Материалите са предадени на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Доколкото знам, има образуванидосъдебни производства. Повече информация нямам.
- Преди 4 месеца започнахте мандата си стремително - както с разкрития, по този начин и с уволнения. Не мога да не попитам за отстраняването на проф. Тодор Кантарджиев - в България опитните експерти за сходна обстановка не са толкоз доста.
- Пенсионирах го поради навършване на пенсионната му възраст.
- Не смятате ли, че заслужаваше да получи самопризнание за работата си, изключително през последната година?
- В държавната администрация признанието е приемането на заплата и той го е получил.
- Другият “горещ картоф” са събитията в “Александровска”. Досега данните, които излизат от здравното министерство за положението ѝ, биват оспорвани. Къде е истината?
- Ситуацията в болничното заведение е каквато я демонстрираха формалните данни от осъществени одити.
- Как се спряхте на доктор Атанас Атанасов за шеф, на кои негови умения разчитате да изправи болничното заведение?
- Д-р Атанасов има опит като управител. Познавам го от дълго време. Исках да бъде външен за болничното заведение човек, защото вътре се сътвори напрежение сред обособени групи лекари. А и няма кой знае какъв избор от положителни мениджъри в опазването на здравето.
- Защо решихте, че би трябвало да отстраните проф. Богов?
- Въпросът беше изнесен от Съвета на шефовете, че са взимани решения без присъединяване на един от членовете му, кСлоетедв о се по айте твърди при проввъв ерката. Не може по този начин да се ръководи държавно сдружение. Това беше основанието.
- Кога разбрахте за уволнението на проф. Асен Балтов и смятате ли, че е резонно?
- Разбрах от медиите. За освобождението му от директорския пост решението е мое и то е обосновано задоволително ясно с инспекцията и откритите обстоятелства, с досиетата на болните и регистрираните клинични пътеки. Тук нямам никакво съмнение за дейностите си, които съм направил. Що се отнася до това, че работодателят му го е отстранил като служащ, този въпрос би трябвало да го отнесете към него. Решението не е било в съгласие с мен.
- Според медици при проблема с “Пирогов” казусът идва от тежката документи, която изисква НЗОК, тъй като в някои от случаите става дума единствено за изчезнали подписи. При заявяваното с години предпочитание за промени и дигитализиране в системата сходно санкциониране не е ли в противоположна посока?
- Случилото се в “Пирогов” е открито по неоспорим метод от НЗОК и глобата е закономерно да се наложи. Установено е, че е регистрирана неизвършена активност за близо 1 млн. лева Какво друго да направи в този случай принципалът на болничното заведение, с изключение на да смени
управителя?
- Изясни ли се въпросът към втория ви банкет в “Пирогов”? Лекуващият ви доктор разгласи, че са ви правени проучвания по пътека, без да лежите в болничното заведение по лично предпочитание.
- Темата е завършена. Не съм лежал в болница, а на мое име е регистрирана активност. Това, мисля, стана ясно.
- Има ли персонално отношение в решенията ви?
- Не.
- Появиха се мнения за връзка с вложителите на бъдещата частна болница, която ще се строи в Казичене, и по тази причина сте дали позволение за градеж? Така ли е?
- Не съм издал позволение.
- Тогава НЗОК за какво излиза с подготвеност да финансира действия, които ще се правят в нея?
- Защото е подобен редът, когато се подаде заявление за нова активност, без значение дали е в нова или съществуваща болница – желае се мнението на касата, на лекарския съюз. За последната година това е 39-ата такава процедура, която минава през Министерство на здравеопазването.
Въпросът за новите лечебни заведения или действия има две страни. От юридическа позиция законът е планувал избрана процедура с условия към всеки, който желае да разкрие нови действия, болница и прочие Когато са спазени, администрацията би трябвало да издаде съответното позволение или противоположното. То предстои на правосъден надзор и в случай че министърът откаже или издаде позволение, то може да бъде оспорвано в съда.
Другата страна е дали би трябвало да има такива ограничавания, тъй като касата не заплаща прехрана на лечебни заведения. Нашата каса заплаща за лекуване на заболели, затова разходът ѝ не зависи от броя на лечебните заведения, а от този на болните. При приблизително 2 млн. хоспитализации
годишно разходът ще нарасне, в случай че броят скочи на 4 млн., само че няма никакво значение дали ще са в 100, или 200 лечебни заведения.
От позиция на пациента колкото повече снабдители има на дадена услуга, толкоз подобре за него.
- Въпросът е за какво да се строи до София, където е съсредоточена найвисокоспециализираната медицина, до момента в който във всеки различен район потребността от сходно лечебно заведение е по-голяма.
- Така е. Има доста лечебни заведения, тъй като в НРД е записано множеството действия да се правят в тях. Ако го променим да се правят в доболничната помощ, броят им ще намалее. До това страната да е преди всичко по брой лечебни заведения на глава от популацията са довели
правилата, въведени от държавните управления преди нас. А това, че се строят в София, Пловдив, Варна или Бургас, е разследване на естествения поток на хората.
Едно от нещата, които може да повлияят на този развой, е да се поправя финансирането на действия в лечебни заведения в стопански затруднени райони, както е в други страни. Нашата здравна система прави противоположното. Чрез медицинските стандарти се пренасочиха парите от дребните към огромните лечебни заведения, от изостаналите към развитите райони. Правителствата в последните 10 година са създали по този начин разпоредбите, че да имаме доста лечебни заведения и дружно с това да са съсредоточени в огромните градове. Сбъркана е цялата организация на здравната система и това е една от аргументите за неприятните резултати, в това число и с пандемията, тъй като тя е тежко дебалансирана.
- С кое от постигнатото досега като здравен министър се гордеете най-вече?
- С всичко. Ако се върна, отново бих го направил по същия метод.
- Бихте ли останали здравен министър, в случай че ви поканят в постоянен кабинет?
- Канили са ме два пъти за постоянен кабинет. Не съм станал министър, тъй като бих го направил единствено в случай че има единодушие и подготвеност да се работи по несъответствията, за които приказвах, и измененията, които би трябвало да се създадат - да се отстрани монополът на
здравната каса, да създадем конкурентна среда измежду осигурителите, да балансираме системата, да повишим качеството на медицинските услуги, да понижим разноските, да притеглим пациенти от други страни, които да идват да се лекуват, тъй като медицината е стопанската система на бъдещето. Не би трябвало да гледаме на опазването на здравето като държавен разход, а като стопанска активност, която може да носи в това число доходи в бюджета.
- А какъв е профилът на подобаващия за този пост човек?
- Трябва да е политик в положителния смисъл на думата – човек, който да има сърце за проблемите на хората и разсъдък по какъв начин да ги реши./24 часа
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР