NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали

...
NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали
Коментари Харесай

Моника Евстатиева: Най-опасно е, когато един лидер те заблуди

NPR (Американското национално публично радио) организира следствие на всички взели участие в нахлуването на Капитолия през януари тази година. Кой нахлу в Капитолия, споделя в „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ Моника Евстатиева, основен редактор в отдела за журналистически следствия в NPR.

„ Ние започнахме следствието в края на януари и създадохме база данни с всичките, които са задържани до този миг във връзка нахлуването в Капитолия. Правим това следствие, тъй като считаме, че това е една от най-важните истории, които са се случили в историята на Съединени американски щати. В историята то ще остане като кулминационна точка на 8 години от президентството на Барак Обама, 4 години Тръмп, една голяма акция за дезинформиране на народа, и нещо, което може да се получи, когато хората, с доста огромни старания от най-висшия човек в страната – президента, преднамерено желае да заблуди личните си гласоподаватели с неверна информация.

Кой нахлу Капитолия

„ Някои от тези хора са безпределно радикализирани, някои от тях са членове на групи, които са извънредно десни, които имат вяра в краен шовинизъм, национализъм. Една от групите се споделя „ Гордите момчета “, те са най-голямата от проведените групи, които нахлуха в Капитолия. Те бяха образувани преди 5-6 години, само че се активизираха най-много откакто Тръмп пристигна на власт. Той даже ги беше загатнал в един от дебатите против Джо Байдън. Те са женомразци, извънредно радикализирани. Де факто тези хора гласоподаваха Тръмп да бъде определен. Всички тези хора имат вяра, че Тръмп е същинският президент на Съединените американски щати , че изборите не са законни, и че демократите са откраднали изборите. Като цяло 90% са бели, от които най-вече бели мъже, към 15% преди са били или бойци, или служители на реда. Има към 12%, които имат личен бизнес. Има една основна част, които са част от радикални групировки, които загатнах – като " Гордите момчета ". И несъмнено, едно от най-важните неща е, че тези хора са били стопански наранени от епидемията и са били в недобро финансово положение.

 Моника Евстатиева Когато един водач те заблуди

Но както сподели един специалист по радикализацията – никой не става част от фетиш, никой не се радикализира, в случай че е благополучен, тъй като не можеш да радикализираш щастливия човек, той просто не би се съгласил да стане част от такива групировки, не би чел такава информация. Когато Тръмп им даде гориво в 4-те години, когато той беше президент, те започнаха да си имат вяра и да имат доста повече почитатели. Самите хора споделят, че те са отишли там, тъй като президентът им е споделил, че би трябвало да бъдат там. Това докара до 6-и януари 2021. Сега въпросът е какво ще се случи с хората, които му повярваха. Какво ще се случи с живота на тези, които пристигнаха в Капитолия да стачкуват. Това е метод да схванеш какви са следствията върху естествения, елементарния човек, когато един водач те заблуди. Те, като се изключи че има правосъдни каузи, множеството от тях изгубиха работата си, изгубиха достъп до фамилията си, скараха се с другари. Животът ти се трансформира, а си оставен с въпроса " имаше ли смисъл? "

Изборите в България и монолозите на премиера

„ Бойко Борисов се показва по един доста характерен за него метод. Свикнали сме да приказва по този метод – в 11 минути в YouTube приказва за доста разнообразни тематики. Според мен, и несъмнено, това е интерпретация, само че когато приказваш единствено в YouTube, когато не даваш конференции, когато хората не могат да ти зададат въпрос, ти приказваш 10-11 минути каквото си пожелаеш и никой не ти дава отговор. По същия метод Путин дава конференция, където той просто си споделя речта и си потегля, и никой не му задава никакви въпроси, тъй като не може. К огато не можеш да зададеш въпрос на някого, несъмнено, не можеш тъкмо да схванеш тъкмо какво е имал поради. Ние доста пъти сме говорили на тази тематика – неналичието на гражданско общество, неналичието на мощна медия, липса на правосъдна система, която да работи и да пази публицистите – по тази причина е допустимо всичко това. Аз имам доста другари и познати, които са български публицисти, и слушам от доста от тях, несъмнено, не обществено, че не е елементарно.

Медиите в България

„ Забелязвам, че в България сега непрестанно някой купува медии и след това ги продава. Въобще не можеш да схванеш кой управлява коя медия и за какво. Най-различни задгранични компании влизат в България, купуват и продават малките екрани, и е доста забавен този цикъл, който се случва, и който способства, съгласно мен, това хората да не знаят навръх кого да имат вяра. В момента, в който не можеш да вярваш на информацията, която получаваш, ставаш песимистичен към всичко. Започваш да търсиш различни способи да се информираш, които никога не са по-добри. В Америка има един термин – споделя се " sophisticated nonsense ", в превод нещо като " умни нелепости ". Някой ти приказва цялостни нелепости, само че те са показани по подобен образован метод, че те заблуждават. Това е доста постоянно употребявано в акцията за дезинформация. Но нашата специалност, нашата работа като публицисти е да бъдем сериозни към всеки. Това значи да бъдем почтени, обективни, да питаме всички едни и същи въпроси, да оставяме време за отговор и за спор, и да отразяваме единствено обстоятелствата. Защото истината е една, а обстоятелствата са обстоятелства. Колкото по-силни медии има в България, толкоз по-силно ще бъде обществото, и толкоз по-добри ще бъдат хората, които избираме.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР