Новото Volvo XC40 не крие роднинската си връзка с по-големите

...
Новото Volvo XC40 не крие роднинската си връзка с по-големите
Коментари Харесай

Volvo XC40 – изборът на интелигентна Европа

Новото Volvo XC40 не крие роднинската си връзка с по-големите високопроходими модели ХС60 и ХС90, само че не е умалено копие на нито един от тях, а има лична еднаквост на екстериора. В предната част вършат усещане новата радиаторна решетка, комбинирана с напълно светодиодни фарове, украсени с Т-образни дневни светлини. В профила на модела доминират вършиме линии и геометрични форми, които го вършат да наподобява свежо и авангардно. Долната част на купето е покрита със защитни пластмасови панели, надвесите са къси, а пътният луфт е 21 см. В задната част изпъкват необятните триъгълни колони, а в тях са L-образните светлини. Новото Volvo XC40 се отличава с авангардни цветове и контрастни съчетания на каросерията с цвета на покрива, който приключва с солиден спойлер. Стандартните джанти са 18-инчови, а като алтернатива се оферират колела с диаметър от 19 до 21 инча.


В салона на новото Volvo ХС40 всичко е елементарно и комфортно за ежедневна приложимост. Пред лидера се намира стилен волан, облицован с качествена кожа, а зад него е 12,3-инчовият дигитален екран на инструменталния панел с променлива настройка. Най-важните данни се проектират на предното стъкло, тъкмо пред погледа на лидера. Централният панел е леко извърнат към него, като съществена част заема огромния 9-инчов сензорен екран във тип на таблет на мултимедийната система Sensus. Екранът обезпечава бърз и елементарен достъп на водача до голям брой приложения и услуги, както и интеграция с Android и iPhone. Аудиосистемата Harman/Kardоn изумява с високото качество на звука, доставено през 13 високоговорителя и въздушно вентилиран субуфер. На централния тунел се намира компактният бистър селектор на трансмисията.
Разгледайте галерията със фотоси на новото Volvo XC40

Създателите на новото Volvo XC40 са наясно, че зад кормилото на модела седят хора с разнообразно телосложение и растеж от 1,50 до 2 метра, като са обезпечили необятен набор от регулировки за кормилото и седалките, таке че всеки да заеме комфортна позиция. В спортната версия R-Design седалките са с по-изразени странични опори, а педалите са украсени с железни пластини. Пътниците на втория ред седалки също се усещат комфортно, защото за тях има обичайно място за краката и главите. Салонът откъм гърба е задоволително необятен за трима пасажери, само че по-комфортно пътуват двама. Обемът на багажника е 460 литра, а със сгънати облегалки на задните седалки доближава 1336 литра.

Новото Volvo ХС40 е основано с напълно нов метод към вътрешното пространство. В салона се усеща присъщата за шведите уютна атмосфера в композиция със свежи материали и голям брой практични ниши и джобчета за всевъзможни предмети. В корите на вратите има джобове за бутилка от литър и половина плюс преносим компютър, под предните седалки е скрита ниша за географски карти или бележник, в централната подпора е планувано особено място за мобилен телефон с апостериори зареждане. От жабката се демонстрира специфична сгъваема окачалка за дребни пликове или покупки, както и преносим панер за боклуци в централния тунел. В таблото са завършени две дребни отделения за предпазване на разплащателни карти или талони от паркинг.

Новото Volvo XC40 се предлага с три бензинови и два дизелови мотора. Най-голямо внимание заслужават най-мощните от тях. Ако динамичността е приоритет, то тогава най-точният избор е новият 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощ 247 к.с., обозначен като Т5. Максималният въртящ миг от 350 Нм е разполагаем в необятен работен период, което обезпечава на лидера плътна двигателна сила при изпреварване. Двигателят е комбиниран с 8-степенна автоматизирана трансмисия, която превключва безпрепятствено предавките. Ускорението от място до 100 км/ч лишава едвам 6,5 секунди, което е съвсем колкото при състезателен хечбек. Консумацията на гориво в натоварения градски трафик е към 10 л/100 км, а на дълъг път пада до 6 л/100 км. Ако желаете да се придвижвате икономично, повече ще ви допадне ХС40 с фантастичния 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор D4 с мощ от 190 к.с. Разходът на гориво е към 6 л/100 км в града и 5 л/100 км отвън него. Дизеловият SUV развива оптимален въртящ миг от 400 Нм, което го прави чевръст и динамичен, въпреки и да отстъпва нищожно в спринта до 100 км/ч на модела с бензиновия турбомотор.

Тестваното Volvo XC40 AWD е оборудвано със система за задвижване на четирите колела, с помощта на която има чудесно сцепление с пътя. С самостоятелното предно окачване вид McPherson и многораменното задно окачване, XC40 вози добре и поема еластично несъвършенствата на пътя. Версията R-Design е с по-твърдо окачване, а колелата са с диаметър от 20 инча, тъй че множеството неравности се усещат в купето, само че в това време шведският SUV не се наклонява осезаемо в завоите. За по-комфортно возене способстват адаптивните амортисьори. Управлението е непосредствено, а при маневриране кормилото се върти с лекост. При високи скорости съвсем не се чува шумът от вятъра и гумите.

Преди броени дни новото Volvo XC40 получи оптималния 5-звезден рейтинг за сигурност от самостоятелната интернационална организация Euro NCAP. Шведският SUV се показа най-добре от всички коли, тествани по новите правила на организацията. Така компактният шведски SUV се подрежда до по-големите си братя от сериите 60 и 90 като един от най-безопасните коли. Стандартното съоръжение на модела включва повече технологии за сигурност от който и да е различен стилен SUV. Те оказват помощ на лидера да заобикаля ударите, да съблюдава лентата на придвижване и да понижи отрицателните последствия при случайно излизане отвън пътя. Новото Volvo XC40 се продава у нас в комерсиалните центрове на формалния вносител „ Мото-Пфое”. Базовата версия на модела коства 61 480 лв. с Данък добавена стойност.
Технически характерности

Размери
Дължина: 4425 мм
Широчина: 1863 мм
Височина: 1652 мм
Междуосие: 2702 мм
Собствено тегло: 1633 кг
Вместимост на резервоара: 54 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови дизелов с турбокомпресор
Работен размер: 1969 куб. см
Максимална мощ: 190 к.с. при 4000 об/мин
Максимален въртящ миг: 400 Нм при 1750-2500 об/мин
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост: 210 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 7,9 секунди
Среден разход: 5,0 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 131 г/км
Базова цена на модела: 83 750 лв. с Данък добавена стойност

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 4360 мм
Широчина: 1824 мм
Височина: 1526 мм
Междуосие: 2670 мм
Собствено тегло: 1575 кг
Вместимост на резервоара: 51 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови дизелов с турбокомпресор
Работен размер: 1995 куб. см
Максимална мощ: 190 к.с. при 4000 об/мин
Максимален въртящ миг: 400 Нм при 1750-2500 об/мин
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост: 221 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 7,7 секунди
Среден разход: 4,7 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 121 г/км
Базова цена на модела: 81 900 лв. с Данък добавена стойност

Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Пресиян Петров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР