Новото съоръжение на Бош в Дрезден е най-голямата единична инвестиция

...
Новото съоръжение на Бош в Дрезден е най-голямата единична инвестиция
Коментари Харесай

Бош откри завод за чипове, управляван от AI


Новото оборудване на Бош в Дрезден е най-голямата единична инвестиция на компанията 
(снимка: Robert Bosch GmbH)

Индустриалният колос Бош откри в Дрезден един от най-модерните фабрики за полупроводници в света. Той е напълно обвързван, ръководен от изкуствен интелект и самооптимизиращ се.

„ Полупроводниците са съществена технология за Бош и е стратегически значимо да ги създаваме и произвеждаме сами. В Дрезден благодарение на изкуствения разсъдък ще издигнем производството на полупроводници на по-високо равнище ”, съобщи доктор Фолкмар Денер, ръководител на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Това е първата фабрика на компанията с AIoT: изцяло обвързвана, ръководена от данни и самооптимизираща се през цялото време. Бош влага към един милиард евро в тази хай-тек локация, което е най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната история на компанията, добави доктор Денер.

Производството в Дрезден ще започва още през юли – шест месеца по-рано от плануваното. Първите полупроводници, създадени в новия цех, ще бъдат конфигурирани в електроинструментите на Бош. Производството на чипове за клиентите от автомобилната промишленост ще стартира през септември – три месеца по-рано от плануваното.

„ Новият цех за полупроводници е огромно преимущество за Европа, Германия и Саксония. Пряко и индиректно това значи доста нови работни места и голям растеж в промишлеността. Инвестицията от един милиард евро ускорява значимостта на Силициевата Саксония и на цялата европейска полупроводникова промишленост ”, съобщи Михаел Кречмер, министър-председател на Саксония.

250 души към този момент работят на повърхност от 72 000 кв.м. в завода за полупроводници в столицата на провинция Саксония. След довеждане докрай на строителните работи личният състав ще нарасне до към 700 души.

AIoT заводът на Бош в Дрезден постанова нови стандарти в производството на чипове
(снимка: Robert Bosch GmbH)

Мислещи машини, поддръжка от разстояние 9 000 км, очила с вградени камери: новият цех за полупроводници в Дрезден е измежду най-иновативните в света. „ Благодарение на комбинацията от изкуствен интелект и интернет на нещата, ние сътворяваме основата за непрестанно рационализиране на производството въз основата на данните ”, сподели Денер.

В съответни термини това значи, че всички данни в завода за полупроводници – от машините, датчиците и продуктите – се събират в централна база данни. Резултатът: всяка секунда се генерират индустриални данни, еквивалентни на 500 страници текст. Само за един ден това са над 42 милиона страници.

След това тези данни се правят оценка посредством методите на изкуствения разсъдък. В този развой самооптимизиращите се логаритми се научават да вършат прогнози въз основа на данните. Така процесите на произвеждане и поддръжка се проучват в действително време.
още по тематиката
Например, един AI логаритъм може да открие и най-малките продуктови аномалии. Тези аномалии са забележими на повърхността на пластината под формата на характерни модели на неточности, известни като подписи. Причините за тях се проучват неотложно и отклоненията от процеса се поправят начаса, преди да повлияят на надеждността на продукта.

Друга изключителна характерност на завода за полупроводници е, че той съществува два пъти – един път в действителността и един път в цифровия свят. Специализираният термин за това е „ цифров близнак ”. По време на строителните действия всички детайли на завода и всички данни, свързани с него, са записани цифрово и визуализирани в тримерен модел.

Близнакът е формиран от близо половин милион 3D обекта, включващи здания и инфраструктура, системи за доставка и изхвърляне на отпадъците, кабелни канали и вентилационни системи, както и машини и индустриални линии. Това разрешава на Бош да симулира както проекти за усъвършенстване на процесите, по този начин и ремонтни действия, без да се намесва в настоящите интервенции.

Първите чипове за електроинструментите на Бош ще са подготвени през юли
(снимка: Robert Bosch GmbH)

Поддръжката на завода в Дрезден също употребява високите технологии: благодарение на очилата за данни и добавената действителност обслужването на машините може да се прави отдалечено. С други думи, поддръжката в Дрезден може да се извърши от специалист от машиностроителна компания в Азия, без да е належащо този специалист да идва в Дрезден.

Чрез камерата, вградена в очила за данни, изображенията се предават през  половината земно кълбо и специалистът може да съветва служителя по поддръжката в действително време. Тази технология изигра и решаваща роля за стартирането на машините в употреба макар рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с ковид.

С построяването на завода в Дрезден Бош реагира на повишеното търсене на полупроводници, изключително от автомобилната промишленост. „ Чрез електронните съставни елементи, оборудвани с чипове от Дрезден, ще се осъществят автоматизираното и икономично шофиране, както и допустимо най-хубавата отбрана на пасажерите ”, съобщи Харалд Крьогер, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР