Новото ръководство на най-старата университетска болница - Александровска, започна първите ...

Козметични промени в Александровска болница/>


Новото ръководство на най-старата университетска болница - Александровска, започна първите промени в болницата, но те не изглеждат особено решителни, за да постигнат крайната цел - да стопят наследените от управлението на ГЕРБ 42 млн. лв. дългове към доставчици, от които просрочените са 32-34 млн. Болницата е с натрупана загуба от 70 млн. лв., има отрицателен капитал, приходи от средно 79 млн. и разходи от 83 млн. лв. годишно.

Първите действия на новото ръководство изглеждат на принципа "намаляване на началниците" и предвиждат сливане на действащи клиники. Засега, обаче, въпреки раздутия щат, съкращения няма, нито пък има публична яснота дали болницата ще намери средства, за да финансира дейността си.

Дори само слуховете за предстоящите реформи предизвикаха реакция у всички възможни политици и бивши управници на болницата, като Александровска за кратко беше заплашена и от Медицинския университет, че ще й отнеме статута на университетска болница. В същото време синдикат с няколко члена в болницата заплашва с протест.
Обратно на борда
Вероятно мнозина си спомнят, че по време на втората вълна имаше множество лекари, които бяха дълбоко против да се лекува ковид в зони, в които се наблюдават имунокомпрометирани пациенти с рак или трансплантация. Един от тях беше проф. д-р Емил Паскалев, който оглавяваше най-големия център за наблюдение на трансплантирани пациенти в България, който се намираше в Александровска. Пациентите там получаваха орган и бяха проследявани в изключително стерилни условия. През ноември миналата година, обаче, тогавашното ръководство реши да лекува в клиниката ковид и предложи на екипа на клиниката и пациентите да се преместят в по-малко и нестерилно пространство. В знак на протест проф. Паскалев и екипът му подадоха колективна оставка, а в отговор бяха подложени на другарски съд, че са безотговорни. Пациенти протестираха срещу решението да бъде преместена клиниката и да се разпилява документацията на кандидатстващите за органи и вече трансплантираните. От това, обаче, не последва нищо, освен че проф. Паскалев беше освободен от тогавашния директор проф. Борис Богов и започна да практикува в болница "Лозенец". Освен екипът му, с него болницата напуснаха и стотиците пациенти на клиниката. В Александровска по принцип има общо три клиники по нефрология, като едната е за хемодиализно лечение. Решението на новото ръководство е трите клиники да бъдат обединени в една, а проф. Паскалев е поканен да ги оглави временно до провеждането на конкурс. Това, от своя страна, възстановява справедливостта по отношение на един от най-известните специалисти в областта, екипът му и неговите пациенти.

Сливането, обаче, означава, че проф. Богов, предишният директор, който оглавява едната от нефрологичните клиники, ще трябва да работи под ръководството на проф. Паскалев, когото шумно освободи.

Другите две промени са обединяването на две от трите хирургични звена. Според решението клиниката по пластична хирургия се влива в първа хирургична клиника, която ще бъде преструктурирана в Клиника по обща и оперативна хирургия. Двете хирургични клиники имат нови временни ръководители, а досегашният ръководител на втора хирургия проф. Георги Тодоров е освободен поради навършване на пенсионна възраст с предложение да продължи да практикува в болницата. На негово място клиниката оглавява завеждащият катедрата по хирургия в Медицинския университет доц. Манол Соколов.

Източник: capital.bg