Новото ръководство на Министерството на икономиката (МИ) оказва политически натиск

...
Новото ръководство на Министерството на икономиката (МИ) оказва политически натиск
Коментари Харесай

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск

Новото управление на Министерството на стопанската система (МИ) оказва политически напън над Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Това съобщи ръководителят на комисията за отбрана на потребителите Иван Френкев по време на ексклузивен брифинг.

Той изясни, че от страна на ведомството са подадени сигнали до Инспектората на МИ, съгласно които КЗП няма право да прави инспекции за продажба на природен газ и да следи цените на артикули от първа нужда по отношение на използването на антикризисните ограничения , признати от някогашните ръководещи. Служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов изискал и инспекция на работата на комисията.

По думите на Френкев евентуално задачата на сигналите е да се дискредитира предходното ръководство , с цел да изкарат някакви политически дивиденти.
 Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре квалифициран
Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре квалифициран

За един ден са осъществени стотина нови назначения

" Дълбоко имам вяра, че всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. В случая обаче имаме една невиждана обстановка , в която се търси отговорност на Комисията за отбрана на потребителите за какво си прави работата. В сигнала до инспектората се споделя, че КЗП не е способена да прави инспекции на божествен газ ", означи шефът на КЗП.

Той напомни, че от омбудсмана Диана Ковачева. В писмо до КЗП тя е поискала да бъде сбъднат контрол във връзка с разпространяването на рисковата стока.

Френкев сподели още, че в Закона за отбрана на потребителите има раздел " Обща сигурност на продуктите " и при липса на категорично секторно законодателство се ползва общият закон.

" Втората точка в сигнала е във връзка програмата за наблюдението на цените на 12 типа артикули от първа нужда, която КЗП реализира към този момент шеста седмица ", уточни той.

Иван Френкев изясни, че в Закона за отбрана на потребителите има цялостен раздел по отношение на обозначаването на цените на стоките и услугите, както и раздел " нелоялни търговски практики , по които се правят инспекциите освен по тази стратегия, само че и във всички останали браншове на стопанската система.

Той добави, че КЗП не се меси в ценообразуването, само че е длъжна да ревизира дали при използването на антикризисните ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и цените са вярно оповестени.

" Очевидно става дума за политически напън върху комисията и опит да се блокира работата й и опит да се реализира един декаданс във връзка с отбраната на потребителите. Политически напън е, тъй като както виждате има опит за оказване на напън върху работата на комисията за инспекции, които организирахме и които са част от нашите пълномощия. Опит надали не да се изкара, че ние сме разходвали запас ей по този начин - напразно ", акцентира Френкев.
 Хванаха 10 обекта да оферират божествен газ
Хванаха 10 обекта да оферират божествен газ

Търговците всеобщо укриват на стоката, уплашени от санкцията от 25 000 лева
 Хванаха 10 обекта да оферират божествен газ
Хванаха 10 обекта да оферират божествен газ

Търговците всеобщо укриват на стоката, уплашени от санкцията от 25 000 лева

По-късно от Министерството на стопанската система и промишлеността от приказваха на обвниненията. В инстутуцията бил получен сигнал за всеобщи уволнения в КЗП и назначения на основни позиции без осъществяване на конкурс. 6 от ръководителите на териториални дирекции на комисията били освободени за къс интервал от време, с което имало заплаха да се блокира активността на контролния орган. " Въпреки скандалните изказвания дейностите по сигнала са подхванати напълно по административната процедура без да се основава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото. ", показват от министерството.

В сигнала се съобщавало още, че единствено за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП били изразходвани към 150 000 лева за погашение на компенсации на освободените чиновници и били заведени редица каузи за непозволено освобождение на специалисти с по над 10 година опит от комисията. Жалбоподателите се съмненявали, че дейностите на КЗП били предприемани по персонално предписание от бившето управление на министерството, а за нови чиновници били назначавани предпочитано партийни функционери.

Министерството на стопанската система и промишлеността декларира, че не може да се удостовери никое от тези изказвания, до момента в който не получи цялата информация от КЗП.

" Затова, на този стадий, е изискана само информация според член 46 от Закона за администрацията за реализиране на административен надзор и на съображение наредбите на Наредбата регламентираща активността на инспекторатите и взаимоотношението със профилираните контролни органи. С писмо от 08.08.2022 година от ръководителя на КЗП е изискана информация по изказванията в сигнала, попадащи в обсега на функционалната подготвеност на Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността ", допълват от МИ.

От институцията акцентират, че изказванията на Френкев изрично не дават отговор на истината.

" Министерството на стопанската система и промишлеността показва мощно терзание за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се разгласява отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за даване на спомагателна информация по постъпилия сигнал в частта с инспекциите на така наречен " божествен газ ". Видно от него по никакъв метод не се лимитират или разясняват пълномощията на КЗП ", разясняват от ведомството.

Министерството на стопанската система и промишлеността чака да получи цялостната информация от КЗП в най-кратки периоди и приканва комисията да я показа и на обществото.

" С оглед голямата сензитивност на потребителите и потребността от непоколебим надзор на разпространяването на така наречен " божествен газ " извънредно значимо е обществено да бъде оповестено какъв брой административни наказания са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни инспекции ", акцентират от МИ.

Екипът на Министерството на стопанската система и промишлеността отбелязва също, че отбраната на потребителите е негов основен приоритет, а КЗП би трябвало да работи с грижа за потребителите, а не в полза на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

" Ръководството на институцията още един път декларира, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С сходни ПР-акции, които не лежат на обективните обстоятелства обаче, очевидно може да се чака цялостен бойкот на някои от назначенията в системата на институцията ", декларират още от икономическото министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР