Новото мнозинство в парламента ГЕРБ-ИТН-ДПС и “Възраждане” очаквано наду с

...
Новото мнозинство в парламента ГЕРБ-ИТН-ДПС и “Възраждане” очаквано наду с
Коментари Харесай

Окончателно: Новото мнозинство в парламента наду приходите със спорните 760 млн. лв.

Новото болшинство в Народното събрание ГЕРБ-ИТН-ДПС и “Възраждане” предстоящо наду с 760 млн. лева предстоящите доходи в актуализацията на Бюджет 2022. Така тези средства се прибавят към заложените от кабинета “Петков” 2 милиарда лева повече доходи. Новото болшинство направи тази крачка без значение че финансовит министър Асен Василев още преди дни предизвести в бюджетна комисия, че, а това от своя страна би довело до заледяване на заплащания за бизнеса и администрацията.

Опозицията усили равнището на предстоящи доходи с упования за по-високи приходи от Данък добавена стойност поради растящите цени в резултат на инфлацията.

" 760 млн. лева повече Данък добавена стойност са изцяло постижими. Миналата година при акутализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лева, а в края на годината се оказаха с 800 млн. лева повече, без да е имало подобен ритъм на инфлацията ", сподели преди дни ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

За какво ще се харчи повече

Очаквано, заложените повече доходи отварят опция и за повече разноски. Окончателно бяха утвърдени спомагателни 300 млн. лева за фермерите, с цел да могат да посрещнат по-високите цени на торовете и фуражите, на енергоносители, препарати за растителна отбрана и други Помощта за земеделските производители единомислещо бе подкрепена от всички партии.

Гласувани бяха спомагателни 175 млн. лева за нарастване на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи. За повишение на заплатите и прехрана на детски градини и учебни заведения бяха гласувани спомагателни 150 млн. лева

След дълги договаряния с държавното управление в предходните месеци най-сетне Столична община получава помощ за градския превоз, само че на половина от желаните 144 млн. лева Депутатите одобриха помощ за превоза от 74 млн. лева

Общините в страната ще получат спомагателни 100 млн. лева за финансови разноски. Заплатите на локалната администрация ще се усили с 30 млн. лева

С спомагателните средства ще се усилват заплатите и в Селскостопанска академия, дават се спомагателни 20 млн. лева и за издръжката на висши образователни заведения. Гласуваха се и над 56 млн. лева за запати в държавни лечебни заведения, детски заведения и учебни заведения.

Плюс З милиарда лева нов дълг

Финално, с актуализацията на бюджета държавният дълг бе повишен с 3 милиарда лева от 7.3 милиарда лева на 10.3 милиарда лева

С новия дълг ще бъдат рефинансирани идните през първото тримесечие на 2023 година заплащания по падежиращи държавни облигации на интернационалните финансови пазари. Финансовият министър Асен Василев неведнъж показва, че сега изискванията за изтегляне на нов дълг са по-благоприятни и това е повода за вземането на трите милиарда в този момент, а не следващата година, когато евентуално се чакат по-високи лихви.

С смяната оптималният размер на държавния дълг към края на годината ще доближи 38.5 милиарда лева или 25.6% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР