Новото либерално правителство на Румъния придвижва напред най-голямото увеличение на

...
Новото либерално правителство на Румъния придвижва напред най-голямото увеличение на
Коментари Харесай

Румъния върви към рисковано 40-процентно увеличение на пенсиите

Новото демократично държавно управление на Румъния придвижва напред най-голямото нарастване на пенсиите от три десетилетия в границите на бюджета за 2020 година на фона на възходящи опасения, че страната ще надвиши прага за бюджетния недостиг, избран от разпоредбите на Европейски Съюз, и рискува намаление на кредитния рейтинг, оповестява организация " Ройтерс ".

Правителството, което встъпи в служба предишния месец, резервира закон, импортиран от предходния левоцентристки кабинет, за 40-процентно нарастване на пенсиите и твърди, че ще усили събираемостта на налозите и ще понижи бюджетните разноски, с цел да спре увеличението на недостига.

Правителството даде обещание да понижи бюджетния недостиг до 3.6 % от брутния вътрешен артикул (БВП) идната година от 4.4 % през настоящата. Икономистите ще наблюдават деликатно проектобюджета за 2020 година, с цел да видят дали това заричане ще бъде спазено.

" Ясно е, че нарастване на пенсиите в подобен мащаб не подхожда на настоящите стопански данни ", съобщи основният икономист в Райфайзенбанк - Румъния, Йонуц Думитру. " Законът за пенсиите е може би най-сериозният вътрешен проблем за румънската стопанска система ".

Увеличението на пенсиите, което стартира от септември, евентуално ще направи страната уязвима през идващите години, защото

броят на пенсионерите ще скочи след 2030 година

в следствие от взрива в раждаемостта след възбраната на абортите в комунистическа Румъния през 1966 година.

Европейската комисия предвижда, че бюджетният недостиг на Румъния ще доближи 6.1 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, в случай че не бъдат взети спомагателни ограничения. Тази стойност е повече от два пъти над лимита от 3 %, избран от Европейски Съюз, и носи риск от задействане на процедура за несъразмерен недостиг. Това може да увеличи цената на кредитирането и да окаже напън върху румънската проливам, която поевтиня до рекордно ниско ниво по отношение на еврото предишния месец.

Премиерът Лудовик Орбан акцентира в четвъртък, че неговото държавно управление ще приложи пенсионния закон, само че прикани народните представители да се въздържат от одобрение на други планове, които плануват огромни разноски.

" Намираме се в доста сложна обстановка ", сподели Орбан. " Бюджетът за 2020 година не може да се оправи с нови спомагателни разноски ".

Трите огромни рейтингови организации отреждат на Румъния

най-ниската степен за вложения,

което значи, че всяко ново намаляване би тласнало суверенния дълг на страната в така наречен територия " отпадък ".

Международната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс " (S&P) намали тази седмица вероятността на оценката си за кредитоспособността на Румъния от " постоянна " на " отрицателна " поради нарастването на бюджетния недостиг.

Рейтинговата организация чака следващата година в Румъния да стартира развой на основна фискална консолидация, само че строгият бюджет и неустойчивостта на политическата среда са опасности за сбъдването на този сюжет.

Йонуц Думитру от Райфайзенбанк - Румъния, и други икономисти пресмятат, че 40-процентното нарастване на пенсиите ще коства към един % от Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на идната година и тази стойност като цяло ще се увеличи до 2.7 % за 2021 година.

Средната пенсия за близо петте милиона румънски пенсионери

е 305 $ (около 270 евро) месечно, сочат данни на държавната пенсионна организация. Това е едно от най-ниските нива в Европейски Съюз, показва " Ройтерс ". Минималната пенсия е единствено 163 $ (малко над 145 евро), само че хиляди хора, в това число някогашни служители на реда, чиновници на тайните служби, военни и магистрати, получават специфични пенсии, които не са обвързани с вноски и са непопулярни измежду останалите гласоподаватели.

Румънската централна банка отхвърли прогнозата на Европейски Съюз за бюджетния недостиг през 2021 година и уточни, че фискалните ограничения ще попречат на сходно повишаване.

Събираемостта на налозите в Румъния се равнява на към 30 % от Брутният вътрешен продукт, което е под междинното за Европейски Съюз ниво от 46 на 100. Страната харчи над две трети от това за заплати в бюджетния бранш, пенсии и други обществени помощи.

Румъния не е единствената страна от Европейски Съюз, която ще наруши тази година рестриктивните мерки за недостига, само че се чака да бъде единствената с несъразмерен недостиг през 2020 година и 2021 година, отбелязва " Ройтерс ". Това значи, че Брюксел може да стартира процедура за несъразмерен недостиг по отношение на Румъния идната година - дълъг развой, който може да ограничи достъпа на Букурещ до структурните фондове на Европейски Съюз за нескончаем интервал от време.

А най-лошото занапред следва. През 1966 година диктаторът Николае Чаушеску забрани абортите, с цел да усили работната ръка в страната. Почти два милиона румънци, или 10 % от популацията, ще доближат пенсионна възраст след 2030 година. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР