Новото коалиционно правителство на Германия има желание да привлече по

...
Новото коалиционно правителство на Германия има желание да привлече по
Коментари Харесай

Германия желае да привлича по 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година



Новото съдружно държавно управление на Германия има предпочитание да притегли по 400 000 квалифицирани служащи от чужбина всяка година, с цел да се оправи както с демографския дисбаланс, по този начин и с дефицита на работна ръка в основни браншове, които рискуват да подкопаят икономическото възобновяване от коронавирусната пандемия.

" Недостигът на квалифицирани служащи към този момент е станал толкоз сериозен, че фрапантно забавя стопанската система ни “, сподели Кристиан Дюер, парламентарен водач на съуправляващата партия Свободни демократи, пред бизнес списание WirtschaftsWoche, оповестява Ройтерс.

" Можем да сложим под надзор казуса със застаряващата работна мощ единствено с съвременна имиграционна политика. Трябва да достигнем границата от 400 000 квалифицирани служащи от чужбина допустимо най-бързо ", добави Дюер.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либералите от Свободните демократи на Дюер и природозащитниците от партията Зелените се договориха в съдружното си съглашение за ограничения като точкова система за експерти от страни отвън Европейския съюз и повдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, с цел да създадат работата в Германия по-привлекателна.

Германският стопански институт пресмята, че работната мощ ще се свие с повече от 300 000 души тази година, защото има повече по-възрастни служащи, които следва да се пенсионират, в сравнение с по-млади, които да се влеят в трудовия пазар.

Очаква се тази разлика да се усили до повече от 650 000 през 2029 година, оставяйки сбит дефицит на хора в трудоспособна възраст през 2030 година от почти 5 милиона. Броят на заетите германци набъбна до близо 45 милиона през предходната година макар пандемията от Covid-19.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна миграция, намаляващата работна мощ също по този начин съставлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко чиновници са обременени със задачата да финансират пенсиите на възходяща маса пенсионери, които се радват на по-голяма дълготрайност на живот.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР