Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера

...
Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера
Коментари Харесай

Ще може ли служебното правителство да вземе „Лукойл“ под държавен контрол

Новото италианско държавно управление, отпред с министър-председателката Джорджа Мелони, сложи през вчерашния ден рафинерията на съветския петролен колос „ Лукойл “ в Приоло, Сицилия, под „ краткотрайно ръководство “ на страната, с цел да избегне нейното затваряне и да подсигурява непрекъснатостта на националните енергийни доставки, заяви за Франс прес държавен източник.

Имаше заплаха следената от „ Лукойл “ рафинерия ИСАБ (ISAB) – една от най-големите в Европа, да спре производството си заради идното влизане в действие на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на съветски недопечен нефт по море.

„ Временното администриране “ е планувано за оптимален период от 12 месеца, посочи източникът. Правителството одобри разпореждане в тази посока.

Ивайло Мирчев от Демократична България прикани за същото:

„ В сходни случаи страната поема действен надзор над рафинерията. Това към този момент се случи с съветската рафинерия в Германия и тази на Лукойл на остров Сицилия “, написа той във фейсбук.

Днес и Йордан Цонев от Движение за права и свободи на брифинг в Народното събрание разгласи, че Движение за права и свободи обмисля законодателен вид, посредством който страната да поеме контрола върху оперативното ръководство на бургаската рафинерия на „ Лукойл “, с цел да съблюдава наложеното от Европейски Съюз ембарго.

„ Във връзка с изказванията, че може да има липса на дизелово гориво у нас, от Движението за права и свободи обмислят опцията страната при потребност да се включи в ръководството на „ Лукойл “ – по този начин, както е и в Италия “, сподели той.

Тук поражда един забавен въпрос. Ще има служебното държавно управление на Румен Радев храброст да направи сходно нещо и дали ще жертва любовта си към Русия за богатството на България. Припомняме, че от първия ден на встъпването си в служба служебният кабинет прави разнообразни реверанси към съветските компании „ Лукойл “ и „ Газпром “. Нужно е единствено да напомним срещата на президента с управлението на „ Лукойл “, където от компанията се пробваха да изнудват страната, като я заплашиха, че ще затворят, в случай че посредством страната ни не им се позволи достъп до европейските пазари. Но в случай че пък България им позволи, тогава ще загуби милиардите от Плана за възобновяване, поради грубото нарушение на на европейското ембарго против Русия. Отговорът следва да разберем.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР