Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера

...
Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера
Коментари Харесай

Италия постави под държавен контрол рафинерията на „Лукойл“ в Сицилия

Новото италианско държавно управление, отпред с министър-председателката Джорджа Мелони, сложи през вчерашния ден рафинерията на съветския петролен колос " Лукойл " в Приоло, Сицилия, под " краткотрайно ръководство " на страната, с цел да избегне нейното затваряне и да подсигурява непрекъснатостта на националните енергийни доставки, заяви за Франс прес.

Имаше заплаха следената от " Лукойл " рафинерия ИСАБ (ISAB) - една от най-големите в Европа, да спре производството си заради идното влизане в действие на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на съветски недопечен нефт по море.

" Временното администриране " е планувано за оптимален период от 12 месеца, посочи източникът. Правителството одобри разпореждане в тази посока.

" Спешната интервенция има за цел да защищити по едно и също време стратегически народен енергиен обект и нивата на заетостта, които са по този начин значими за Сицилия и за цялата страна ", означи Мелони в малко изказване, без да прецизира наличието на постановлението.

С слагането на рафинерията под държавен контрол Рим следва образеца на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на съветската петролна група " Роснефт ", която ръководи там голям брой рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ИСАБ е заложено на карта, защото тя е принудена да се доставя с нефт напълно от Русия, в случай, че преди войната в Украйна делът на съветския нефт беше 10-15%. Опасявайки се от наказания, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да и дават гаранциите, нужни за вноса на нефт от други страни.

ИСАБ има потенциал за пречистване на 10 милиона тона недопечен нефт годишно с опция той може да бъде повишен до 14 милиона тона. Тя обезпечава към 20% от националните потребности.

Това е краткотрайно решение, с цел да се избегне " блокирането на машини и действия и следващи бедствия за заетостта ", разяснява преди министерския съвет Ренато Скифани, шеф на област Сицилия.

" Решението сдружението да мине под държавен контрол ще даде опция да се търсят възможни купувачи, без безусловно да се изключва разновидността за национализация ", означи той.

В тази връзка американският капиталов фонд " Кросбридж енърджи партнърс " (Crossbridge Energy Partners) договаря по съглашение с " Лукойл " за пазаруване на рафинерията, чиято стойност се прави оценка на 1-1,5 милиарда евро, заяви през вчерашния ден в. " Файненшъл таймс ".

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР