Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute

...
Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute
Коментари Харесай

Новият институт INSAIT цели да превърне България в световен център за иновации |

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) - INSAIT, ще бъде публично открит през днешния ден от 11:00 часа в зала 3 на Националния замък на културата. Той се открива в партньорство с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - с Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL), оповестиха уредниците.

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, посредством интернационално съглашение, утвърдено от българския парламент, което обезпечава бюджет от близо 170 милиона лв. за период от 10 години. Институтът се управлява от международно приети български и задгранични учени от топ университети в Съединени американски щати, Швейцария и Израел. Идеолог за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии е известният български откривател проф. Мартин Вечев, който е отпред на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.

На откриването на института през днешния ден са поканени президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, европейският комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по стопански въпроси, обучение и проучвания, и някогашен президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин, носителят на Нобелова премия проф. Дан Шехтман (Technion, Israel), носителят на премията Тюринг (Нобелов еквивалент за компютърни науки) проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley), вицепрезидентът на Гугъл Research и шеф на Гугъл AI доктор Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services проф. доктор Байрън Кук, президентът на European Research Council (ERC) проф. Мария Лептин, президентът на ETH Zurich проф. Жоел Мезо, президентът на EPFL проф. Мартин Ветерли, ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков, ръководителят на Консултативния съвет на INSAIT проф. Драгомир Радев (Yale), идеологът на INSAIT и ръководител на Надзорния съвет проф. Мартин Вечев (ETH Zurich).

Създаването на INSAIT - Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology, е невиждано събитие и бележи преломен миг в историята на науката и нововъведенията освен в страната ни, само че и в района. Каузата на INSAIT е да наложи България като международна дестинация за проучвания и нововъведения, като се трансформира в притегателна точка за топ гении, и да сътвори предпоставки за развиването на стопанската система, основана на артикули с висока добавена стойност и с интелектуална благосъстоятелност.

Известният български компютърен откривател проф. Мартин Вечев е идеолог за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

На 21 март тази година беше обявено, че проф. Мартин Вечев от университета ETH Zurich в Швейцария е измежду лауреатите на влиятелната премия на Европейския съвет за научни проучвания (ERC). Проф. Вечев завоюва финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни проучвания за реализирането на собствен план. Целта на плана е основаването на нов вид модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би разрешил да има нови приложения на изкуствения разсъдък в доста разнообразни посоки, каквито са самоуправлението на коли и автоматизираното диагностициране в медицината. В тазгодишната конкуренция на ERC са взели участие 2651 откриватели, като по-малко от 12 % от тях получават самостоятелни грантове за своите планове.

Европейският съвет за научни проучвания (ERC), основан от Европейския съюз през 2007 година, е единствената европейска организация, финансираща върхови проучвания, като самостоятелните ERC награди са най-желаните от откривателите, университетите и страните (кандидати могат да бъдат и учени отвън Европа). Статутът на ERC премиите e толкоз висок, че броят им се употребява като главен индикатор за това какъв брой новаторска е една страна.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък. През 2016 година той още веднъж е измежду наградените от Европейския съвет за научни проучвания. Вечев е ученик на Софийската математическа гимназия, има докторска степен от университета в Кеймбридж и е професор в най-реномирания европейски софтуерен университет ETH Zurich.

През 2009 година Вечев печели премията " Джон Атанасов " за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии. Освен академик, той е бизнесмен и съосновател на сполучливи софтуерни стартъпи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР