Новосъздаденият джойнт венчър на световни лидери в зелената енергия -

...
Новосъздаденият джойнт венчър на световни лидери в зелената енергия -
Коментари Харесай

Инвестират над 1 млрд. лв. във ВЕИ проекти

Новосъздаденият джойнт венчър на международни водачи в зелената сила - CWP Еurope, има подготвеност да влага във ВЕИ планове в България над 1 милиарда лв.. Той сплотява опита и напъните на CWP - водеща компания за развиване на възобновими енергийни източници в Югоизточна Европа и Австралия, и Mercuria Energy Trading - един от най-големите самостоятелни търговци на сила в света с доходи от над 100 милиарда щ. дол.

CWP Europe към този момент работи по развиването на общо 2 ГВт ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност от 1,9 милиарда евро, като има упоритости да разшири доста проектите си през идващите години. Така организацията ще способства за обезпечаването на евтина зелена сила и ускоряването на енергийния преход в четири страни в района - България, Сърбия, Румъния и Украйна.



Мащабът на вложенията на CWP Europe у нас ще зависи от опцията за разширение на портфолио с подобаващи планове за създаване на вятърни и слънчеви централи и системи за предпазване на сила у нас. Специално внимание ще бъде обърнато на развиването на към момента новаторските за тази част на Европа хибридни планове, които включват по едно и също време произвеждане на електрическа енергия от вятър и слънце и системи за предпазване на сила.

България, Сърбия, Румъния и Украйна са измежду най-въглеродноинтензивните енергийни пазари, като въглищата към момента преобладават енергийния микс. Тези страни имат най-замърсения въздух в Европа и са с някои от най-високите равнища на смъртност, дължаща се на нечист въздух. Декарбонизацията на тези пазари е незабавен приоритет и ще изисква хиляди мегавати вятърна и слънчева сила. Съвместната работа на CWP с Mercuria ще разреши оптимизация на разработваното портфолио, по-добро ръководство на пазарния риск и развиване на нужните структури за по-добро продуктово предложение към корпоративни клиенти.

„ Виждаме сериозна опция в България и на останалите три пазара, където голямото количество скъпи и замърсяващи въглищни централи би трябвало да бъдат сменени с възобновими източници. Участието на Mercuria ще ни разреши да форсираме процеса, като още по-активно търсим подобаващи планове в България, които да подкрепим. Тук има голям брой компании и експерти във ВЕИ бранша - от създаването, проектирането, построяването и оперирането на ВЕИ централи, и ние към този момент откриваме устойчиви дълготрайни партньорства с тях. Сега ще имаме опция да ги развием и разширим”, разяснява Димитър Енчев, изпълнителен шеф на CWP Europe.

Той добави, че тематиката с цените на тока ще става все по-чувствителна в България. Електроенергията от нови вятърни и слънчеви централи е с най-ниска себестойност, а цените на пазара ще се намалят колкото повече вятър и слънце се причислят към енергийния микс.

CWP е дейна в района още от 2008 година, като е създала и осъществила най-големите вятърни паркове в Сърбия (156-мегаватовия план Čibuk) и Румъния (600-мегаватовия Fântânele Cogealac). Екипът към този момент създава портфолио от вятърни планове в България с общ индустриален потенциал 669 МВт и работи по няколко благоприятни условия за слънчеви централи в страната. Вече има два огромни вятърни плана в Североизточна България, които са в напреднал етап и чийто градеж се чака да стартира след две години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР