Новоназначеният изпълнителен директор на Летище Пловдив ЕАД – кап. Андрея ...

Новоназначеният изпълнителен директор на Летище Пловдив ЕАД – кап. Андрея

Турбуленция на Летище Пловдив: Новият шеф Андрея Андреев хвъ...

Новоназначеният екзекутивен шеф на Летище Пловдив ЕАД – кап. Андрея Андреев, изненедващо е подал през днешния ден оставка, научи „ Марица “. Той е подал заявлението си за освобождение от служба пред министъра на превоза Христо Алексиев и до Съвета на шефовете на аеропорта, с което редакцията разполага. Мотивите му са: „ Абсолютно противоречие с провежданата от страната политика в региона на гражданската авиация и въздушния превоз и налагането от Министерството на превоз, осведомителните технологии и известията присъединяване на некомпетентни хора в ръководството на сдружението “.

В друго заявление с днешна дата до министъра на превоза, кап. Андреев слага редица изисквания за оставането му на длъжността екзекутивен шеф. Настоява да се приключи неотложно концесионирането на Летище Пловдив до 2041 година, когато изтича действието на концесионните контракти на летищата във Варна и Бургас. Мотивът е, че аеропортът край Крумово е единственото държавно интернационално летище за взаимна активност с военното формирование 24-та авиобаза. В тази връзка то е стратегическо за опазване и гарантиране на държавния интерес в региона на въздушния превоз. Като част от процеса на вливане на „ Летище София “ ЕАД в „ Летище Пловдив “ ЕАД, дъ бъде трансферирана цялата сума от 100 млн. лева, а освен част от нея.

Андрея Андреев упорства също министърът на превоза да изтегли от състава на Съвета на шефовете на Летище Пловдив Владимир Зайков, обвинявайки го в непросветеност в региона на гражданската авиация и въздушния превоз. Иска да се уволни неотложно и Красимира Стоянова – шеф на политическия кабинет на министъра на превоза поради корист със служебното си състояние, и съмнение, че е министър в сянка, както и да се уволни Христо Щерионов / за малко шеф на Летище Пловдив/, в този момент основен шеф на Групово дело ГВА. Последните двама упреква в бойкот на българската авиация.

Андрея Андреев разказва като трагично положението на Летище Пловдив по няколко индикатора. „ Фекалната позиция на летището – главата на шланга на машината за източване на тоалетните на пътническите самолети е развалена от месеци, а при работа фекалиите текат по ръцете на чиновниците. Относно пътническите транспорти – непълен състав на чиновници за застраховане осъществяването на летателната стратегия, липса на съоръжение за обработка /чекиране/ на пасажерите от разнообразни авиокомпании, неадекватно възнаграждение, липса на работно облекло за чиновниците по сигурността, светотехническата система е в окаяно положение, няма действителена активност за привличане на нови авиокомпании. Стойността на обслужването на Уиз Еър, чийто полети стартират от 3 ноември 2021 година, е под себестойността им “.

Източник: marica.bg