Новоизлюпеният български национал – Едисон Йорданов, даде ексклузивно интервю за

...
Новоизлюпеният български национал – Едисон Йорданов, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Едисон Йорданов пред Nostrabet: Да играя на „Сан Сиро“ беше невероятно, дебютът за националния отбор е сбъдната мечта

Новоизлюпеният български национал – Едисон Йорданов, даде извънредно изявление за уеб страницата.  Крайният защитник показа въодушевлението си от направения дебют за националния тим на България напълно неотдавна. Той призна, че това ще му даде мотивация да продължи да се развива в идните месеци и години, надявайки се на още повиквателни.

Йорданов разкри и за усещанията си от сътрудниците си в националната ни гарнитура, заявявайки, че се надява младите родни гении да могат да намерят своето място под слънцето в чужбина. Той загатна и за страстите си по време на дуела от груповата фаза на Лига Европа преди три години, когато Еди излезе в мач против Милан, като част от скромния люксембургски Дюделанж.

Той не пропусна и да се върне обратно към времето си в Борусия Дортмунд, където съумя да засече Юрген Клоп в последните му сезони отпред на „ жълто-черните “.

 

Здравей, Еди! Преди към десетина дни ти сбъдна една от фантазиите на общо взето всеки професионален футболист – да играеш за националния си тим. Какво беше възприятието, даже и единствено в контрола?

Ами контролата също се брои за мач, тъй че си беше специфичен миг. Всеки желае да е част от националния тим и за мен беше фантазия. Оттук нататък желая да се усъвършенствам още и да вземам участие в още повече срещи. Беше ужасно възприятие и ми дава мотивация да работя повече.

 

Има ли отчаяние в теб, че травма те спря, с цел да изиграеш повече минути?

Да, несъмнено. Миналите години играх непрекъснато, нямах проблеми с мускулите и се усещах добре. Направих шпагат и се случи травмата. Разочарован бях, само че това е част от футбола. Нормално е. Вчера гледах мач, в който след 14 минути се случи същото на един състезател. Не е хубаво, тъй като постоянно искаш да помагаш на тима, само че футболът е по този начин.

 

Тежка ли е контузията ти и какъв брой ще продължи възобновяване?

Чувствам се все по-добре, само че имам още малко път да извървя, преди да се завърна в игра. Започвам леко да търча, без топка. Ще ми трябват към две седмици, само че се надявам, че при започване на декември ще съм на линия и по-късно нека мога да играя оптимално постоянно.

 

Обнадежден ли си, че скоро може да получиш нова повиквателна?

Никога не знае човек. Важно е да играеш и да се подобряваш. На първо време би трябвало да направя положителни мачове с моя тим, който е преди всичко към този момент в класирането. Ако реализираме промоция и продължа да играя на положително равнище, то ще се надявам да ме повикат още веднъж, несъмнено.

 

Как оценяваш атмосферата в националния тим след смесената минала година?

Беше положителна атмосферата. Нямах опция да видя настроението от самото начало, само че до момента в който бях там всичко беше наред. Треньорите и футболистите имат предпочитание да реализират освен това, което е основополагащо. Оттам насетне е значимо всеки футболист да се пробва да се усъвършенства. Това е и моята цел – да се усъвършенствам и да оказвам помощ на отбора. Съставът би трябвало още доста да се развива, само че първите крачки към този момент са направени.

 

Има ли религия, че в последващи квалификационни акции може да се нападна и едно от челните места в класирането?

Мога да кажа, че преди години се класирахме в Лига Европа с един люксембургски клуб. Това преди не се беше случвало в никакъв случай, тъй че във футбола всичко е допустимо. Нужно е обаче доста да работиш, с цел да се реализиран тези цели. Не е задоволително единствено да се има вяра, а е належащо и да се работи вярно и поредно. Още е надалеч, с цел да кажа дали имаме шансове за бъдеще, само че се надявам това да се случи.

 

В персонален проект ти показа, че това е сбъдната фантазия. Каква е идната цел пред теб?

Гледам първоначално към клубния си отбор Вестерло, защото съм от по-опитните играчи в състава. Искам да стигна до промоция, с цел да играя в първата дивизия на Белгия. Следващата крачка, по-късно, ще е да затвърдя мястото си в състава на България. Не единствено за 12 минути, само че за поредни мачове, с цел да покажа, че мога да свърша работата си на високо равнище.

 

Миналата година ти реализира промоция със състава Унион Сен Жилоа, само че през лятото смени клуба. Има ли страдание у теб, изключително предвид на мощното показване на Унион в елита?

Не, за мен страдание няма. Разбира се, когато ми споделиха, че няма да ми предложат нов контракт, не бях благополучен. Очаквах да ми бъде препоръчан, откакто помогнах за промоцията и бях титуляр. Тук, във Вестерло, съм удовлетворен обаче, че мога да се развъртвам.

В този тим съм към този момент малко повече като водач, защото съм измежду опитните играчи в състава и ще желая да оказа помощ на младите играчи. Това ще ме усъвършенства и като футболист. Разбира се, към момента проследявам изявите на Унион и се веселя, че отборът се оправя толкоз добре, защото ги познавам момчетата и те го заслужават. Мисля, че могат да създадат нещо сензационно, в действителност.

 

Кое е по-различното, когато би трябвало да си водач и образец за младите?

Най-голямата смяна е, че към този момент гледаш надалеч повече изявите на целия тим. Когато си на 20-21 години гледаш доста повече личните си изяви. Гледаш ти да си добре, до момента в който в този момент се пробвам да давам образец, да вървя по-рано на тренировки. Искам да покажа по какъв начин може да се реализира триумф. Успехът на един тим не е обвързван единствено с шанса. Искам да покажа на младите, че в случай че сме мощен колектив, то може да се реализира доста. Затова се пробвам да съм добър образец за отбора.

 

На какво се дължи израстването на люксембургския футбол, изключително предвид на времето ти там преди няколко години?

Ако погледнем къде играят състезателите на Люксембург, то може да заключим, че те към този момент са един доста добър тим, който може да взема точки против съвсем всеки противник в Европа. Има играчи в Динамо Киев, Нидерландия, Германия, Англия, един играе в Шериф Тираспол и даже вкара на Реал Мадрид!

Отборът в действителност е добър и това към този момент се дължи на многото състезатели, които отиват в чужбина. Това е извънредно значимо, тъй като като се изключи 2-3 тима локалното състезание не е мощно и това няма да се промени. Това, което се промени обаче е, че към този момент повече хора гледат дуелите и младите играчи могат да бъдат видяни. Сега към този момент съвсем всички играчи са „ чужденци “. Затова и националният тим има равнище.

 

Смяташ ли, че има задоволително български футболисти, които могат да пробият в чужбина и да се задържат там?

Да, мисля, че има. Наистина, не познавам всички, защото в този момент за пръв път бях на лагер-сбор. Не мога да приказвам за всички, само че познавам някои, които са на положително равнище. Семейството ми е в Германия и видях, да вземем за пример, Илия Груев – младши, който играе във Вердер. Мисля, че България има положителни играчи и се надявам те да се развиват.

 

Пред 3 години ти беше част от героичния състав на люксембургския Дюделанж, който игра в Лига Европа. Какво беше чувството да излезеш на „ Сан Сиро “?

Беше нещо голямо. Преди години имах интервал, в които не вървяха нещата за мен – доста промени се случиха в границите на няколко години. Да изляза в сходни мачове – против Милан и Бетис, на подобен стадион като „ Сан Сиро “ - беше отлично преживяване. Разбира се, сподели, че има да свърша още много работа, защото равнището е несравнимо с това в Люксембург, само че от сходни мачове се учиш най-вече. Виждаш какво вършат играчите на това равнище и това стимулира. Беше неповторимо прекарване.

 

Ти се докосна до първия тим и на Борусия Дортмунд, както и до последните години на Юрген Клоп. Какви са ти усещанията от този експерт?

Той несъмнено към този момент се трансформира в една от именитите фигури в международния футбол. Това беше забавно преживяване също, от което можеше да се научи доста. Като млади състезател е забавно и потребно да си към него, имах и необикновено почитание към Клоп, несъмнено. Той основава и положително възприятие измежду играчите. Беше забавно да видя по какъв начин работи, само че към момента бях млад. От сегашната ми вероятност бях надалеч от това да имам късмет да играя за първия отбор, в оня миг.

 

Мечтаеш ли за нов европоход?

Да, сигурно. Помня, че треньорът ни в Дюделанж сподели, че би трябвало да се насладим оптимално на момента, защото множеството от нас в никакъв случай повече няма да се допрян до нещо сходно още веднъж. Лично аз желая да опитам от тази тръпка още един път. Зависи от доста неща обаче. Сега съм във втората дивизия на Белгия, това е действителността. Все отново, ние имаме късмет за промоция и сме на 1/8-финали за купата. Това не е приоритет, само че вярата е там.

 

И за край, Еди – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект в идните месеци?

Пожелавам си да съм жив и здрав и да се завърна бързо на терена. Надявам се с Вестерло да вървят добре нещата и да ме викнат най-малко още един път в националния тим, с цел да покажа, че имам равнището, с цел да съм от помощ. Стъпка по стъпка. Имам още доста цели в кариерата, само че всичко става с работа.

Още от ПРОГНОЗИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР