Новоизбраният президент на Иран Ибрахим Раиси днес полага клетва пред

...
Новоизбраният президент на Иран Ибрахим Раиси днес полага клетва пред
Коментари Харесай

Новият президент на Иран полага клетва, затварят летища и банки

Новоизбраният президент на Иран Ибрахим Раиси през днешния ден поставя клетва пред Народното събрание на страната. Това е втората стъпка в процедурата по встъпване в служба на иранския държавен глава, почнала още във вторник, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

При първата стъпка на 3 август Раиси публично бе одобрен за нов президент от духовния водач и началник на Иран аятолах Али Хаменей. На втората стъпка през днешния ден - полагането на клетва в Народното събрание, са поканени доста непознати водачи. Ще има делегации от Русия, от Саудитска Арабия, Узбекистан, Сирия, Танзания, Таджикистан. Ще участва и заместител генералният секретар на външнополитическата работа на Европейски Съюз Енрике Мора, който дойде в Иран още през вчерашния ден.

Церемонията ще се състои в 17 ч. локално време (15,30 ч. българско време) и в столицата за задачата са въведени засилени ограничения за сигурност. За през днешния ден е разгласен почивен ден за чиновниците във всички държавни институции. Затворени остават банките и компаниите. А в интервала 16,30-19 ч.(15-17,30 ч. българско време) се затварят и всички столични летища.

Първата задача на Раиси след тази поредност от церемонии ще бъде сформиране на държавно управление. След това Народното събрание ще утвърди министрите.

Между церемониите във вторник и днешната Раиси към този момент организира през вчерашния ден съвещание с лицата, виновни за напъните за справяне с ковид. Второ съвещание имаше през вчерашния ден с министри от досегашното държавно управление, съобщи Франс прес.

Предизвикателствата пред Раиси по време на мандата му, който ще продължи четири години, са големи - възобновяване на стопанската система, подкопана от американските наказания и здравната рецесия, битка с невижданата инфлация, с главозамайващите цени на жилищата и наемите, с рецесията, с корупцията.

Иран се пробва да се оправи с коронакризата, само че през вчерашния ден бе регистриран антирекорд - близо 40 000 новозаразени за 24 часа.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР