Новоизбраният президент на Хърватия Зоран Миланович ще води политика на

...
Новоизбраният президент на Хърватия Зоран Миланович ще води политика на
Коментари Харесай

Какви са очакванията към новия президент на Хърватия

Новоизбраният президент на Хърватия Зоран Миланович ще води политика на подсилване на връзките с Европейски Съюз и приемане на страната в Шенген. В същото време ще работи и за развиване на връзките с Русия, счита хърватският аналитик и дълготраен редактор на списание „ Политическа мисъл ” (Politicka misao) доктор Деян Йович.
Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) и някогашен министър председател на Хърватия Зоран Миланович победи на балотажа на президентските избори на 5 януари. Церемонията по встъпването в служба ще се състои на 18 февруари в Загреб в стеснен кръг.
Според Йович, позицията на президента не е съществена в политическата система на Хърватия, „ което е видно от метода, по който се възнамерява инаугурацията ”.
Миланович има сериозен опит в управлението на страната като министър-председател в интервала 2011 – 2016 година, завоюва безапелационно и президентските избори.
Хърватското общество желае промени в структурата на политическата система, само че не радикални, както предлагаха някои от кандидат-президентите.
Изборът на Миланович допуска належащо съдействие сред президента и премиера Андрей Пленкович, защото двамата са представители на разнообразни партии, счита политологът.
В хода на предизборната си акция и по-късно Миланович даде обещание, че ще бъде президент – центрист и няма на организира идеологизирана политика, а ще работи прагматично.
„ Очаквам той да работи добре с премиера по въпросите на външната политика, където имат подобие на вижданията и задачите. И двамата са насочени към по-нататъшна интеграция на Хърватия в европейските структури, Шенген и еврозоната. По въпроса за прекосяването в евро, Миланович е по-скептичен от премиера, само че стремежът към включване в шенгенското пространство е общ ”, акцентира Йович.
Според анализатора, президентът, за разлика от своята предшественичка, се отнася скептично към „ Инициативата за трите морета ” (Балтийско – Адриатическо-Черноморско съдействие на страните от Европейски Съюз, така наречен Триморие – бел.ред.).
Миланович разгласи, че за Хърватия е приоритет възстановяване на връзките със прилежаща Словения, доближаване с нея и с Австрия и в по-малка степен, обвързване на Хърватия със Съединени американски щати.
Що се отнася до Русия, евентуално Миланович ще одобри поканата на съветския президент Владимир Путин и ще отиде в Москва за честванията на 9-ти май. Това демонстрира, че новият президент е заинтригуван от разширение на хърватската външна политика освен в границите на Европейски Съюз, само че и във връзка с Русия и други страни, обобщава доктор Деян Йович.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР