Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел смята, че не трябва

...
Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел смята, че не трябва
Коментари Харесай

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел счита, че не би трябвало да има " никакви ограничавания " при даването на военната помощ за Украйна и приканва съдружниците ѝ да проявят повече храброст.

Бившият шеф на чешката войска и военачалник от НАТО предходната седмица. Той ще наследи 78-годишния Милош Земан, чийто втори и финален мандат завършва през март. През по-голямата част от ръководството си Земан се опитваше да построи по-близки връзки с Китай и Русия. Петр Павел обаче наподобява ще има напълно друг метод.

В изявление за " Франс Прес " той споделя, че Западът би трябвало да даде на Украйна всички типове оръжия като се изключи нуклеарните, до момента в който тя се бори с съветската война на нейна територия.

" Що се отнася до стандартните оръжия, в действителност не виждам причина за някакви ограничавания. Украйна не може да се бори с подобен мощен съперник без бронирани технологии, безпилотни летателни апарати, артилерия и ракети с по-голям обхват, а може би и без свръхзвукови самолети ", сподели той.

От началото на войната западните съдружници на Киев ѝ дават забележителна военна помощ, въпреки от време на време решенията да се взимат след седмици на дълги диалози и договаряния. Последното такова решение е това на Германия за изпращане на бойни танкове Leopard.

Според Павел е нужна повече храброст, защото " някои страни имат малко резервирана позиция " във връзка с изпращането на съвременни оръжия.

" Ако заемем единна позиция, това ни дава максимален късмет за триумф. Трябва да действаме единно по тези въпроси ", споделя той пред организацията и акцентира, че Украйна се нуждае от " всички средства ", с цел да победи врага.

Още в първия ден след изборите новоизбраният президент беседва по телефона с Володимир Зеленски, с цел да го увери в поддръжката на Чехия. Той също по този начин възнамерява да посети Украйна дружно със словашкия си сътрудник Зузана Капутова напролет.

" Важно е да покажем непрекъсната поддръжка за Украйна, да изтъкнем всички положителни неща и желанието да продължим нашата самодейност. Мисля, че това е, което Украйна би трябвало да чуе ", добави той.

Чехия е член на Европейски Съюз и НАТО и до момента е предоставила на въвлечената в спор страна военна помощ на стойност 217 млн. $, съгласно данни на Министерството на защитата. Тя беше една от страните, които първа изпрати тежко военно съоръжение още през април 2022 година, което включваше 35 танка Т-72 и мойни самолети Ми-24.

Членството на Украйна в Европейски Съюз и НАТО

Павел изрази поддръжката си и за кандидатурата на Украйна към това да се причисли към Европейски Съюз и НАТО след края на войната и съобщи, че участието ѝ е единствено " въпрос на политическа воля ".

" По отношение на единодушието за полезностите, дълготрайните стратегически ползи, софтуерната оперативна съгласуемост сред НАТО и украинската войска, Украйна към този момент е изпълнила изискванията ", счита новият чешки президент.

Според него войната би трябвало да завърши с изтеглянето на Русия от украинската територия, с мирни договаряния, с възобновяване на Украйна и с следствие на военните закононарушения.

" Ние ще би трябвало да доведем Русия в тази посока, освен като продължим да поддържаме Украйна, само че и като като прилагаме доста прецизно глобите против (Москва). Това е единственият метод да накараме Русия да осъзнае, че е работила в прорез с нормите и че в цивилизования свят на 21 век даже огромна страна като Русия не може да подценява стандартите на международната общественост ", споделя Петр Павел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР