Новоизбраният премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна в понеделник

...
Новоизбраният премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна в понеделник
Коментари Харесай

С прегръдка: Кабинетите „Петков“ и „Ковачевски“ заседават в София

Новоизбраният министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски дойде в понеделник на публично посещаване в България. 

Целта на визитата му е част от напъните на двете държавни управления да реализират прогрес в договарянията за повдигане на българското несъгласие над евроинтеграцията на балканската страна.

Официалната гала по посрещането бе на площад “Св. Александър Невски ”. След като слязоха от лимозините си двамата министър председатели се прегърнаха и поздравиха. 

Димитър Ковачевски бе посрещнат с церемониал на площада, а по-късно двамата министър председатели поставиха венци пред Паметника на Незнайния боец, съпроводени от тържествения марш „Тих бял Дунав“. Те поздравиха и министрите от правитествата си. 

Сн.: Българска телеграфна агенция

Малко по-късно те сервираха цветя пред паметника на “Св. св. Кирил и Методий ” пред Националната библиотека.

Сн.: Българска телеграфна агенция

Македонският министър председател е на двудневна аудиенция в София, като в границите на нея ще се организира и взаимно съвещание на държавните управления на двете страни във вторник. Това е втората среща на Петков с Ковачевски в границите на шест дни. 

В края на взаимното съвещание на двете държавни управления ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър председателят Кирил Петков и неговият сътрудник Димитър Ковачевски ще дадат взаимна конференция за представителите на медиите.

Сн.: Българска телеграфна агенция

По-късно във вторник президентът Румен Радев също ще се срещне с Димитър Ковачевски.

Паралелно с това са планувани съвещания на новосформираните работни групи в разнообразни области, а среща ще имат и съпредседателите на взаимната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси.

От страна на българското държавно управление беше изразена вяра двете визити да се трансфорат в основна стъпка за одобряването на разговора сред София и Скопие.

В първия ден от визитата външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи разискаха настоящото положение на политическия разговор.

Двамата първи дипломати са изразили задоволството си от активизирането на разговора през последните седмици, както и увереността си, че идното съвещание сред държавните управления ще способства за задълбочаването на позитивната динамичност в връзките.

Те са приветствали самодейността за основаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия разговор и инструмент за идентифициране на практическите изгоди от по-активно съдействие сред България и Северна Македония.  

В рамките на срещата е изработен и обзор на настоящото положение на политическия разговор и двустранните връзки, в това число и в подтекста на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Обсъден е бил и полученият през декември 2021 година от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси „ 5+1 “.

Двамата първи дипломати са се обединили към мнението, че директните и интензивни контакти сред двете институции са верният път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.

Миналата седмица, когато Кирил Петков бе в Скопие, България и Северна Македония демонстрираха стопляне на връзките. 

Визитата тогава бе във връзка 30-годишнината от признаването на самостоятелната македонска страна от България. И двете страни направиха жестове, с които демонстрираха, че са подготвени да сменят тона.

Според българския министър председател дружно с македонския си сътрудник са имали доста добър и другарски диалог.

След срещата сред двамата министър председатели, извършена на четири очи в Скопие, стана ясно, че самолетната линия София-Скопие ще бъде действителност – до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни и ще бъде работеща.

Екип на BG VOICE ще излъчва онлайн визитата на делегацията от Северна Македония в България.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР