Новоизбраният изпълнителен директор на държавните мини Марица изток се явил

...
Новоизбраният изпълнителен директор на държавните мини Марица изток се явил
Коментари Харесай

Новият шеф на държавните мини застрашил националната сигурност

Новоизбраният изпълнителен шеф на държавните мини " Марица изток " се явил на работа съвсем седмица, откакто е трябвало да встъпи в служба и съгласно управлението на енергийното министерство това е заплашило сигурността на страната. Ведомството чака инспекция по случая, оповестиха от пресцентъра му в позиция по отношение на недоволството на синдикатите, че въгледобивното дружество ще мести седалището си на ръководство от настоящия адрес в Раднево в София.

Още преди два дни от " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), който е притежател на капитала на мините, обясниха, че нуждата от смяна на седалището на мините е по-лесната връзка и координиране на с БЕХ на своевременни правни актове и в действителност дейности от административен темперамент. Това не визира оперативната автономия на сдружението, обявиха от холдинга.

И притежателят, и министерството обръщат внимание, черешението за промяната на седалището е взето от Съвета на шефовете на БЕХ, само че към момента нищо не е подхванато по въпроса от изпълнителния шеф Тодор Тодоров.

" Въпреки, че след избирането му е съответно вписан в Търговския указател като член на Управителния съвет и изпълнителен шеф на предприятието, последният не се е явил на заеманата от него служба повече от една седмица. Г-н Тодоров е бил задължен да се яви на работното си място и да заеме мандатната си служба на 12.01.2022г., а последният се е явил едвам на 18.01.2022 година ", показват в този момент от енергийното ведомство

" Бездействието на господин Тодоров по отношение на своевременното му встъпване в служба е жестоко нарушаване на закона и съставлява опасност за сигурността на Република България. " Мини Марица изток " (ММИ) е дружество, включено в листата на стратегическите обекти от национално значение в енергетиката. С оглед откритото и изложено в актуалната позиция, чакаме съответните органи да се самосезират и да извършат надлежна инспекция по отношение на откриване, попречване, секване и обезвреждане на заканите за националната сигурност ", написа още в изказването на Министерството на енергетиката (МЕ).

То показва изненадата си, че синдикатите в предприятието смятат, че промяната на седалището накърнява правата и ползите на служащите в предприятието.

" Считаме, че смяна на седалището и адреса на ръководство на ММИ няма безусловно никакво касателство с активността на сдружение, като нито се визира правата и ползите на служителите/работниците на предприятието, нито на неговите контрагенти ", декларират още от енергийното министерство.

То недоумява още по какъв начин, в случай, че като принципал на БЕХ, няма право да се намесва в ръководството или в настоящата оперативна активност на общественото дружество, разнообразни други субекти (включително организации) показват мнения, рекомендации и заявления по отношение на осъществяването на дейности и вземането на решения, които законодателят не е планувал да имат право.

" Предоставената декларация от страна на синдикатите съставлява интервенция в оперативната автономия на принципала на ММИ, като цели единствено и само внасяне на напрежение измежду служащите и обществото ", приключва изказването на МЕ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР