Ново земетресение е регистрирано в Централна Турция във вторник рано

...
Ново земетресение е регистрирано в Централна Турция във вторник рано
Коментари Харесай

Вторият ден. Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия доближават 5 хиляди, трусовете продължават

Ново земетресение е записано в Централна Турция във вторник рано сутринта. Според Европейско-средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) то е било със с магнитуд 5,5 по рихтер, а геоцентърът е бил на дълбочина 2 км покрай град Голбаши .

Новината идва близо денонощие, откакто в понеделник сутринта за най-силното земетресение в страната от десетилетия насам в град Гезиантеп .

Според Геоложката работа на Съединени американски щати трусът край Голбаши е бил с магнитуд 5,5 и на дълбочина 10 км. Трусът е станал в 03:13 ч. по Гринуич във вторник. За момента не се оповестяват жертви и вреди.

В Югоизточна Турция имаше серия вторични земетресения след първото земетресение в понеделник в град Газиантеп. То засегна Южна Турция и Северна Сирия. Сутринта във вторник стана ясно, че жертвите в двете страни към този момент са над 4800 .
 Хора и спешни екипи търсят хора в руините на разрушена постройка в Газиантеп, Турция, понеделник, 6 февруари 2023 година
Рано във вторник управляващите в Турция оповестиха за повече от 3381 починали и над 15 хиляди ранени. В Сирия се оповестява за над 1400 жертви. Десетки хиляди души останаха без домове.

Досега има информация за 6217 срутени здания. Изпод отломките им са избавени 7840 души. Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла.

Ръководителят на АФАД Юнус Сезер заяви, че 16 400 чиновници на Дирекцията работят в регионите, наранени най-силно.

По данни на АФАД над 2600 чиновници от 65 страни са изпратени в региона на бедствието, с цел да оказват помощ на турските спасители. Турция е изпратила десетки хиляди спасители, като единствено от Истанбул те са 13 000.

Министърът на образованието Махмут Йозер разгласи, че няма да се организират занятия в учебните заведения в цяла Турция до 13 февруари.

В Турция беше разгласен седемдневен народен печал за жертвите в опустошителните трусове, а президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи в понеделник, че до 12 февруари в цяла Турция и в дипломатическите представителства зад граница националните знамена на Турция ще бъдат свалени на половина.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР