Ново, разширено решение на гръцкото правителство за забрана на гражданите

...
Ново, разширено решение на гръцкото правителство за забрана на гражданите
Коментари Харесай

Гърция удължава забраната за влизане на граждани на трети страни до 8 февруари

Ново, разширено решение на гръцкото държавно управление за възбрана на жителите на трети страни да влизат в Гърция, както и ограничавания по сухопътните граници и връзките със Северна Македония и Албания, ще влязат в действие през днешния ден до 8 февруари, оповестява МИА.

Става дума за решение за ограничение на разпространяването на коровируса посредством " въвеждане на ограничения за краткотрайно ограничение на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, забраняващи влизането на жители на трети страни, като се изключи страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство ". То продължава от средата на март предходната година, а последното удължение беше от 8 януари до през вчерашния ден.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. краткотрайното ограничение на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция. както и възбрана за влизане на лица на гръцка територия, в случай че те дават отговор на съответни предпоставки. За туристи и задгранични жители, за които няма възбрана, влизането е позволено единствено през България, т.е. през граничния пункт Промахон/Кулата и единствено с негативен молекулярен тест за Covid-19, изработен 72 часа преди идването, само че и в случай че получат негативен резултат от бърз тест, изработен на входа на Гърция.

От останалите отворени гранични пунктове, т.е. Евзони/Богородица към Северна Македония, Какавия с Албания и Кипи с Турция, влизането в Гърция е позволено единствено за избрани категории, а също и с удостоверение на авансово негативен PCR тест и негативен резултат от бърз тест на граничния пункт, изработен от гръцките управляващи. Тези гранични пунктове са отворени от 7:00 до 23:00 ч.

Забраната за влизане в страната не се ползва за гръцки жители, лица с позволение за престояване и лица, живеещи в Гърция, за влизане на лица с безусловно нужни професионални или медицински аргументи за което разполагат с нужните документи, за камиони, както и за пренос на коли за спешна помощ, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, с цел да хоспитализират пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния личен състав на държавите-членки на Европейски Съюз и задачата EULEX в Косово.

По отношение на камионите за транспорт на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи наложителното удостоверение за негативен PCR тест.

В същото решение обособен член е краткотрайната възбрана за влизане в Гърция на „ всички жители на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е метод и с каквото и да било транспортно средство, в това число въздушни, морски, железопътни и сухопътни връзки ".

Изключения, както и преди, са държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жителите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Англия, Обединените арабски емирства, като този път описът включва жители на Русия и Израел.

Изключение вършат също избрани категории жители, като медицински личен състав и здравни експерти, тези, които имат позволение за престояване в държава-членка на Европейски Съюз или Шенгенско пространство, членове на държавни задачи, дипломати, превозвачи, водачи на камиони, които транспортират артикули, директни пасажери, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, какато и сезонни селскостопански служащи.

За всички, които имат право да влизат в Гърция, в допълнение към негативния PCR тест е наложително да са попълнили специфичния формуляр PLF (Пътнически формуляр за локация) и седемдневната домашна карантина е наложителна.

Новото решение към този момент е оповестено в Официален вестник на Гърция и е подписано от способените министри.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР