Ново равнище за българо-китайските отношения. Двете страни приеха декларация за

...
Ново равнище за българо-китайските отношения. Двете страни приеха декларация за
Коментари Харесай

Ново равнище за българо-китайските отношения!

Ново ниво за българо-китайските връзки. Двете страни одобриха декларация за определяне на стратегически партньорство. Това стана по време на срещата сред президента Румен Радев и ръководителя на КНР Сидзинпин.

По покана на Си Дзинпин, Председател на Китайската национална република, Румен Радев, Президент на Република България, направи държавно посещаване в Китай от 1 до 5 юли 2019 година и взе участие в 13 –тия Световен стопански конгрес " Летен Давос " в град Далиен от 1 до 2 юли 2019 година.

По време на визитата Президентът Румен Радев организира диалози с Председателя Си Дзинпин, срещна се с Ли Къцян, Председател на Държавния съвет на Китайската национална република и с Ли Джаншу, Председател на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители на Китайската национална република. Двамата държавни ръководители обмениха отзиви по двустранните връзки, съдействието сред страните от Централна и Източна Европа и Китай, връзките сред Европейския съюз и Китай и по други интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес, като реализираха необятен консенсус. С цел солидно и устойчиво развиване на двустранните връзки, двамата държавни ръководители оповестиха издигането на връзките сред Република България и Китайската национална република на равнище стратегическо партньорство.

Двете страни акцентират, че през 2019 година се отбелязва 70-годишният празник от установяването на дипломатически връзки сред Република България и Китайската национална република. Двете страни ще поддържат контакти на високо равнище и ще провеждат редица тържествени събития. Президентът на Република България Румен Радев поздрави китайската страна за 70-тата годишнина от основаването на Китайската национална република. Българската страна високо прави оценка забележителните достижения в социално-икономическото развиване на Китай и пожелава откровено триумф в реализирането на " китайската фантазия " за Великото възобновление на китайската нация.

Двете страни единомислещо показват взаимно почитание към определения път за развиване, суверенитета, териториалната целокупност и фундаменталните ползи на другата страна. Българската страна удостоверява, че праволинейно се придържа към правилото за " един Китай ".

 

Двете страни показват желанието си за реализиране на задачите, заложени в подписания междуправителствен Меморандум за съгласие за взаимно осъществяване на самодейността " Един пояс, веднъж ", спазвайки правилата на необятни съвещания, взаимен принос и взаимна полза, да подтикват практическото съдействие в другите области, за осъществяване на самодейността " Един пояс веднъж " по първокачествен метод.

Двете страни ще не престават да подтикват пристанищното съдействие и ще поддържат китайските бизнесмени, които на основата на пазарни правила да вземат участие в съдействието по плановете на пристанище Варна и други планове.

 

Двете страни дават висока оценка на позитивните резултати в региона на стопанската система и търговията сред България и Китай, с единомислещо мнение за подсилване на практическото съдействие в сферите на търговията, вложенията, инфраструктурата, дребните и междинни предприятия, електронната търговия и други.

Двете страни показват предпочитание пълноценно да употребяват механизмите на Междуправителствената смесена комисия за икономическо съдействие за осъществяване на нейната водеща роля на макро ниво, като по този начин се подтикват двустранната търговия и взаимните вложения. Двете страни ще продължат да основават открита и транспарантна бизнес среда за предприятията и да подсигуряват законните им права. Китайската страна ще приветства присъединяване на българската страна в Третото интернационално ревю за вносни артикули в Китай, което ще се организира през ноември 2020 година в град Шанхай.

Двете страни ще продължат да издигат нивото на съдействие в областите на производството и преработката на селскостопанска продукция, на научните проучвания, технологиите и вложенията в земеделието и на търговията със селскостопански артикули. Те ще насърчават присъединяване на компании в изложби и панаири, проведени в двете страни. Двете страни правят оценка позитивно съдействието сред техните митнически органи и съдействието в региона на инспекцията и карантината, както и да издигат нивото на това съдействие. Китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български аграрни артикули, отговарящи на стандартите за ревизия и карантина на китайския пазар.

Двете страни се съгласиха да разширят съдействието в областите на културата и на туризма, както и съдействието на локално равнище, за задълбочаване на контактите и другарството сред двата народа. Двете страни придават огромно значение на съдействието в региона на образованието, науката и технологиите. Те ще усилват и задълбочават обмена на студенти, езиковото образование, научно-изследователските действия сред висшите образователни заведения и други. Двете страни поддържат съдействието в взаимни научни проучвания сред научните институции, компаниите и други организации по избрани от двете страни предпочитани посоки, предизвикват построяването на взаимни лаборатории или научно-развойни центрове, подтикват използването на научно-изследователските резултати в бизнеса и промишлеността.

Двете страни единомислещо утвърждават, че съдействието сред страните от Централна и Източна Европа и Китай основава значима платформа за развиването на връзките сред България и Китай и е потребен допълващ детайл към всеобхватното стратегическо партньорство сред Европейския съюз и Китай. Двете страни ще поддържат и подтикват съдействието сред страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Двете страни удостоверяват поддръжката си за всеобхватно стратегическо партньорство сред Европейския съюз и Китай, за всестранното осъществяване на „ Стратегическата стратегия за съдействие сред Европейски Съюз и Китай до 2020 година “ и за формулиране на нов дневен ред за съдействие. Двете страни потвърдиха поддръжката си за синхронизиране на самодейността „ Един пояс, веднъж ” със тактиката на Европейски Съюз за свързаността сред Европа и Азия.

 Двете страни се стремят към отбрана на интернационалната система, основана на основата на мултилатерализма и интернационалното право, имаща за собствен дирек Организация на обединените нации. Двете страни декларират своята подготвеност да съблюдават задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации и главните правила на интернационалното право и интернационалните връзки, желаят усилване на координацията и съдействието си в Организация на обединените нации и други интернационалните организации, за подсилване на международния мир и развиване.

Двете страни удостоверяват желанието си да засилят координацията и съдействието в границите на АСЕМ, да подтикват постигането на на практика резултати на съдействието в региона на стопанската система, търговията и взаимната съгласуваност сред Европа и Азия.

Двете страни ще поставят старания за създаване на открита международна стопанска система, твърдо поддържат многостранната система за търговия, построена въз основата на правила и правила и със Световната комерсиална организация като нейното ядрото и срещу унилатерализма и протекционизма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР