Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване

...
Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване
Коментари Харесай

Двойният стандарт при производството на храни за Западна и Източна Европа остава

Ново изследване на Агенцията за сигурност на храните сподели разминаване в състава и качеството на някои артикули, предлагани на българския и европейския пазар. В близо една четвърт от изследваните храни е открита разлика - измежду тях са мляко за дребни деца, безалкохолни питиета, шоколадови артикули. Сравнявани са аналогични артикули от Германия, Австрия, Италия и Чехия.


Ядем по-некачествени и постоянно по-скъпи храни спрямо тези на западноевропейския пазар. Този път бяха изследвани и артикули от Чехия - страна, която също се оплаква от другите стандарти при храните.
Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: За страдание има разлика и сред чешкия пазар и българския пазар в аналогичните артикули.
При една трета от тестваните артикули има разлика в етикетите във връзка с хранителната стойност и състава. Най-съществени са разликите при млякото за дребни деца. Това, което се продава у нас има по-високо наличие на растителни мазнини за сметка на по-малко наличие на мляко на прахуляк. Така то е с по-малко микроелементи и витамини, само че пък цената му е сходна с тази в Италия.
Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Освен в качеството, още веднъж имаме и малко по-висока цена на някои артикули. Особено за детски храни не би следвало да се позволява сходно нарастване.
 © Българска национална телевизия
При един от шоколадите се открива по-ниска масленост и по-ниско наличие на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка - по-малко лешници.

При безалкохолна напитка с усет на портокал от една и съща марка в Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания - фруктозо-глюкозен сироп.
Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Там сме създали параленост на седем страни на тази напитка, тъй че плодовият сок е минимум в България, което несъмнено въздейства на вкусовите качества.
За да се отстрани двойния стандарт, към този момент се разискват промени в европейските наставления. Според министър Порожанов новите текстове би трябвало да се одобряват до края на годината.
 © Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР