Ново поколение магнитни материали обещава промени в технологиите за съхранение

...
Ново поколение магнитни материали обещава промени в технологиите за съхранение
Коментари Харесай

Българска разработка може да промени съхранението на данни


Ново потомство магнитни материали дава обещание промени в технологиите за предпазване на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на микровълновите технологии и високочестотните обхвати в промишлеността и медицината, както и наклонността за създаване на „ умни градове ” , води до повишаване на разстройствата в електронните устройства и физическото здраве на хората. Затова напъните на учените в международен мащаб са ориентирани към намирането на нови материали, които да облекчат проблемите с електромагнитните разстройства и замърсяване.

Учени от Института по електроника на Българска академия на науките са създали материали с качествено нови свойства, които гълтам микровълни и по този метод облекчават електромагнитните разстройства (хексаферитни материали с мултифероични свойства). Екипът в състав доцент доктор Светослав Колев, проф. дфн Кирил Крежов, доцент доктор Татяна Куцарова, Борислава Георгиева, Чавдар Гелев, Таня Малакова и Петя Пенева получи премията „ Академик Емил Джаков ” за теоретичен принос в радиофизиката, физичната и квантовата електроника.

Разработката „ Магнитни фазови преходи и магнито-електричен резултат в хексаферити ”  позволява ръководство на магнитната фаза посредством използване на външно електрично поле и противоположното – да се влияе върху електричната поляризация посредством използване на външно магнитно поле. Този резултат може да промени радикално магнитните технологии за предпазване на данни и технологиите в спинтрониката, които изискват многофункционалност, миниатюризация, ниска цена и по-добра продуктивност.
още по тематиката
Новото потомство магнитни материали (мултифероиците), могат да се употребяват за разработване на чувствителни датчици на електрично и магнитно поле в биомедицината, генератори, мултифероични жиротрони, фотоволтаични мултифероични слънчеви кафези, умна стелт технология за военната индустрия и защитата, възстановяване на съхранението на данни в осведомителните технологии и други

Награда „ Академик Емил Джаков ” за теоретичен принос в радиофизиката, физичната и квантовата електроника получиха и два екипа от откриватели, осъществили максимален теоретичен пробив през миналата година. Акад. Петър Атанасов и проф. дфн Николай Недялков са отличени за създаването си „ SERS на неоникотиноидни инсектициди благодарение на Ag и Au наноструктури ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР