Ново масово избиване на скитащи животни със силна отрова набира

...
Ново масово избиване на скитащи животни със силна отрова набира
Коментари Харесай

Нова вълна отровени животни в Пазарджишко

Ново всеобщо изтребване на скитащи животни със мощна отрова набира скорост през последните дни в Пазарджишко. Загинали четириноги са открити в регионалния център, и то в най-оживения парк – Острова, а във Велинград жертва на злосторници падна домакински лабрадор.

Той е бил пуснат да се разноски свободно, без мотив и евентуално е попаднал на хранителна стръв с токсин, описа притежателят Тодор Кадинов. Открит е с разпенена уста и мъртъв. Същото би могло да се случи и с малко, още неосъзнато дете, до момента в който играе измежду природата, напомнят велинградчани. Собственици на кучета обаче означават, че не е редно едри породи да се извеждат без каишка и намордник – даже да не са нападателни, по този начин не биха могли да изядат нещо рисково.

За поголовно изтребване на котки алармира Любомира Туйкова. Те били бездомни евентуално изхвърлени от стопаните им на Острова, в региона на зоокъта. Посетители в парка им носели храна, някой даже им направил дървена къщурка. След месец към този момент нямало. От предходната година котетата почнали да изчезват, към този момент липсват най-малко 10. Според пазарджиклийката доста хора ходели в парка единствено с цел да се погрижат за бездомничетата и са потресени от всеобщото им избиване, още повече, че там на никого не пречат. По думите й даже биха могли да се трансфорат в друга атракция, в случай че им се създадат повече къщички.

Известните до момента случаи с отравяне на скитащи животни са били в обособени квартали или централни региони, само че за пръв път се явява сигнал за най-големия и най-посещавания, най-много от деца, парк в града. Важна детайлност е, че той е и със сериозна защита. Как е позволено някой да разхвърля отрова или да убие по различен метод котките, към този момент остава мистерия.

В Пазарджик работи и зоополиция, която евентуално ще бъде сезирана в новата работна седмица. Според настоящия от 2015 година член 325б от Наказателния кодекс всеки, който умъртви или осакати гръбначно животно, може да бъде осъден с санкция от 1 000 до 5 000 лв. или даже ефикасна присъда, съгласно тежестта на действието. От полицията обаче признават, че в тези случаи мъчно може да се потвърди кой е причинителят на закононарушението.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР