Ново изследване показва, че добрата закуска, особено когато е богата

...
Ново изследване показва, че добрата закуска, особено когато е богата
Коментари Харесай

Учени разкриха коя е закуската, която намалява желанието за вредни храни

Ново проучване демонстрира, че положителната закуска, изключително когато е богата на протеини понижава натрапчивото предпочитание за избрани храни по-късно денем, написа obekti.bg, базирайки се на PsyBlog.

Проучване на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати оповестява, че доста младежи пропущат закуската, а процентът на затлъстяване измежду юношите се нараснал четворно в последните 30 години.

„ Изследването ни демонстрира, че хората следят фрапантен спад в апетита за сладки храни, откакто са закусвали, споделя ръководителят на проучването, доктор Хедър Лийди. – Същевременно високопротеиновите закуски понижават и жаждата за солени храни с високо наличие на мазнини. Ако се пропусне закуската, желанието за такива храни продължава да се усилва денем. “

Изследването преглежда по какъв начин другите типове закуска въздействат върху равнищата на невротрансмитера допамин, който е обвързван с метода, по който обработваме и търсим възнаграждаващи тласъци, в това число и с желанията за избрани храни.

И това е забавно: Хапвайте постоянно репички - четете още потребни вести в zdrave.to

Когато ядем, нивото на допамин скача, което дава възприятие за заплащане.

„ При хората, които са с наднормено тегло или затлъстяване, равнищата на допамин са притъпени, което значи, че се изисква доста по-силна стимулация – повече храна – с цел да получат същото възприятие на заплащане “, изяснява Лийди.

„ Подобни реакции бяха следени при хората, които пропущат закуската.

За да противодействаме на тази наклонност към преяждане, опитахме да идентифицираме навиците на хранене, които дават това възприятие на заплащане, като понижават желанието за мазни храни. Закуската, изключително богатата на протеини закуска, прави това. “

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР