Ново държавно предприятие ще осъществява превенция от природни бедствия и

...
Ново държавно предприятие ще осъществява превенция от природни бедствия и
Коментари Харесай

Фермери и застрахователи ще плащат такси на нова държавна фирма за защита на реколтата

Ново държавно дружество ще реализира предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието, а финансирането му ще е посредством такси на земеделските производители и застрахователните сдружения. Това планува проектозакон на Министерството на земеделието, оповестен за публично разискване.

Неблагоприятни събития могат да са градушка, наводняване, суша, пожар и измръзване на аграрни култури. Сега няма нормативен акт, който да урежда тази материя.

Идеята на министерството е сегашната организация " Борба с градушките " да бъде преобразувана в държавно дружество по Търговския закон. То ще образува фонд " Превенция и компенсации за вреди от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието ", от който ще изплаща компенсации за настъпили събития в изключително огромен мащаб.

Предвижда се земеделските стопани да заплащат годишни наложителни вноски за предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието за обработваема (орна) земя и трайни насаждения. Вноски няма да заплащат единствено притежателите и ползвателите на пасища, мери и ливади.

Застрахователните компании, които оферират застраховки " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ", " Пожар и естествени бедствия " и " Други вреди на имущество " също ще заплащат наложителна вноска във фонда за предварителна защита.

Пред БНР специалистът в аграрното министерство Емилия Манолова посочи, че средствата, нужни за действието на системата, са към 30-31 млн. лева годишно: " Годишната вноска на единица повърхност за земеделските производители предвиждаме да бъде в размер на 50 стотинки на декар, като общият размер на тази вноска за всеки производител ще се пресмята въз основа на тези площи, които той е декларирал за подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност през миналата стопанска година ", добави тя. По думите й държавният бюджет ще продължи да подкрепя тази активност, а предприятието няма да образува облага.

Компанията ще може да харчи пари за създаване и възстановяване на съществуващи радарни станции, ракетни площадки; развиване на самолетен прийом за градозащита; разноски за ракети; 24-часово радарно площно премерване на количеството и интензивността на валежите; създаване на системи за ранно предизвестие и прогнози за предварителна защита от наводнения; създаване и възстановяване на отводнителни системи, помпени станции, отводнителни канали; системи за наблюдаване и предизвестие от пожари; системи за ранно предизвестие за заплаха от измръзване, слани и мраз;
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР