Новият варненски храм Св. преподобномъченик Прокопий Варненски днес бе осветен

...
Новият варненски храм Св. преподобномъченик Прокопий Варненски днес бе осветен
Коментари Харесай

Варна има нов голям храм, първият след 100 години

Новият варненски храм " Св. преподобномъченик Прокопий Варненски " през днешния ден бе осветлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в деня, в който Църквата отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски.

На богослужението, което стартира рано сутринта, участваха министър председателят Бойко Борисов, представители на локалната и на държавната власт, както и миряни.

В словото си пред миряните Владиката напомни, че главният камък на храма е положен от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил през 2009 година. Митрополит Йоан изрече голяма признателност на всички ктитори, донори и спомоществователи на храма, както и на църковното настоятелство.

Новата черква е първият от повече от 100 години издигнат огромен храм във Варна. Тя ще разполага и с енорийския център за образование на младежи.

Премиерът Бойко Борисов участва на освещаването на храма. намиращ се в един от най-оживените квартали на Варна.

" Над 1 млн. лева осигурихме за доизграждането на църквата " Св. Прокопий Варненски " във Варна ", означи министър-председателят Бойко Борисов във Facebook.

Църквата има фасадно осветяване, както и многофункционална постройка за обществени и културни действия - със зали за образование по иконопис, библиотека, зала за събития, обществена кухня и лекарски кабинети, добави министър председателят.

" Благодаря на Дядо Йоан, който ми връчи най-високия медал за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия - " Свети Апостол Андрей Първозвани ", написа още Бойко Борисов в обществената мрежа.

Преди това в Разград той посочи:

" Строим нови църкви и джамии, с цел да може в този район, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа приемливост. "

Той прегледа на място ремонта на църквата " Свети Цар Борис-Михаил Покръстител " и реставрацията на джамията " Макбул Ибрахим паша " в града.

" От 140 години не е строена черква в Разград ", добави министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лв. предишния месец за доизграждането на храма " Свети Цар Борис-Михаил Покръстител ". Средствата ще бъдат употребявани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна апаратура.

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реституция и акомодация на джамията " Макбул Ибрахим паша " в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лева още през 2019 година През октомври предходната година започва реставрацията на джамията, като цената на целия план е 2 374 836 лева Джамията в Разград е издигната през XVI в. и е монумент на културата с категория " национално значение ", а през 1973 година, с писмо на Националния институт за недвижимо културно завещание, е заявена като архитектурно-строителен монумент на културата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР