Новият вариант на коронавируса, който СЗО следи с особена тревога,

...
Новият вариант на коронавируса, който СЗО следи с особена тревога,
Коментари Харесай

Първи случай на новия вариант на COVID-19 е засечен в Европа |

Новият вид на ковид, който СЗО следи с особена паника, е засечен и в Европа.

Белгийските здравни управляващи оповестиха през днешния ден, че посредством секвениране е доказан щамът B.1.1.529 при пациент, който е дал позитивен тест на 22 ноември.

Здравният министър на страната съобщи, че пациентът се е завърнал от Египет.

Новият вид е мощно мутирал и съдържа промени, които могат да избегнат отбраната на антителата  и имунизацията и да го създадат по-лесен за предаване. В същото време, учените към момента не са сигурни дали това е по този начин или е единствено евентуален риск. И напомнят, че и за други варианти са възниквали такива опасения, само че в последна сметка те не са съумели да се наложат.

In Belgium, one sample was confirmed as the novel B.1.1.529 variant (in a returning traveller from Egypt (11/11); first symptoms on 22/11).
— Marc Van Ranst (@vanranstmarc)
Главният епидемиолог на Белгия Марк Ван Ранст също удостовери за случая, като по-рано денем заяви, че се чакат резултати от проучване на две съмнителни за B.1.1.529 проби.

Европейската комисия към този момент предложи прекъсване на полетите от южната част на Африка. Някои страни постановиха ограничавания. България разгласи, че на прибиращите се от страните в аления лист български жители ще бъде наложена 10-дневна карантина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР